20/10/2023 | Yazar: Kaos GL
Pozitif Alan nedir, ne yapar, ne istiyor?
Pozitif Alan nedir?
Pozitif Alan, Kaos GL ve 17 Mayıs Derneklerinin ortak çalışma grubu olarak 2021 yılından bu yana varlığını sürdürüyor. HIV'le yaşayan LGBTİ+'ların seslerini duyurabileceği bir alan amacıyla kurulan Pozitif Alan ayrıca LGBTİ+ örgütleri ve HIV alanında çalışan hak temelli örgütler arasında bir köprü vazifesi görüyor. Pozitif Alan bu kapsamda daha önce bir çok kez HIV alanında çalışan örgütleri ve LGBTİ+ örgütlerini gerek yüz yüze gerekse çevrimiçi olarak bir araya getirdi. Öte yandan kurulduğu günden bu yana sosyal hizmet uzmanlarına, ruh sağlığı uzmanlarına ve hukukçulara dönük kapasite geliştirme eğitimleri düzenledi. Hala bu eğitimleri kimi zaman da herkese açık HIV101 atölyeleri olarak düzenlemeye devam ediyor.
Pozitif Alan'ın en önemli çıktıları arasında HIV'le yaşayan LGBTİ+'ların maruz bırakıldıkları insan hakları ihlallerine odaklanan HIV'le Yaşayan LGBTİ+'ların İnsan Hakları Raporu ve alandaki sağlık uzmanlarıyla, öznelerle gerçekleştirilen görüşmelere odaklanan bir yayın olarak AIDS'ten HIV Aktivizmine: Dünden Kalanlar kitabı bulunuyor.
Kapsayıcı politikalar için neler yapıyorsunuz?
Pozitif Alan, Kaos GL ve 17 Mayıs Derneklerinin ortak HIV çalışma grubu. Pozitif Alan, Kaos GL'nin HIV politikalarına geçmişte de hak temelli bir biçimde sirayet ettiği ruhla ve 17 Mayıs Derneği'nin HIV'le yaşayan LGBTİ+'ları odağına alma motivasyonuyla birlikte hareket ediyor. Çalışma grubu özneler ve aktivistlerden oluşuyor. Yürüttüğü her bir çalışmayı hem kendisi hem de Kaos GL ve 17 Mayıs Dernekleri için HIV'le yaşayan LGBTİ+'ların odağına alan bir biçimde gerçekleştiriyor. Bu kapsamda kurum içi atölyeler düzenliyor halihazırda bir HIV politika belgesinin üzerinde çalışıyor.
HIV+ LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılığın olmadığı bir gelecek için nelere ihtiyacımız olduğunu düşünüyorsunuz?
HIV'le yaşayan LGBTİ+'lara dönük ayrımcılığın olmadığı bir gelecek için HIV'le yaşayanlara ve LGBTİ+'lara dönük ayrımcılık ve şiddet pratiklerinin görünür olması gerekiyor. HIV'le yaşayan LGBTİ+'ları odağına alan, hak temelli politikalar üreten daha çok kurumun bir araya gelmesi ve öznelerin sesini duyurabileceği alanları yaratmak için çalışması gerekiyor.
Okuma önerileri
AIDS'ten HIV Aktivizmine: Dünden Kalanlar
Araştırmacı Zülfukar Çetin'in sözlü tarih çalışması olan "AIDS'ten HIV Aktivizmine: Dünden Kalanlar" kitabı HIV'in Türkiye'deki seyrini ve HIV alanına olan tanıklıkları içeriyor.
Daha önce orijinali Almanca olarak ve "AIDS und HIV in der Türkei. Geschichten und Perspektiven einer emanzipatorischen Gesundheitspolitik" adıyla yayınlanan çalışmanın Türkçe versiyonunda HIV aktivisti Defne Güzel'in sunuşu da yer alırken Peter-Paul Bänziger ve Zülfukar Çetin'in giriş yazısıyla birlikte Yasin Erkaymaz, Doğan Güneş Tomruk, Muhtar Çokar, Umut Güner, Veli Duyan ve Tuğrul Erbaydar ile yapılan görüşmeler yayında bulunuyor. Öte yandan çalışma Yener Bayramoğlu'nun Murtaza Elgin'in hayaletinin ve AIDS distopyalarının peşine düştüğü yazısıyla sonlanıyor.
"AIDS'ten HIV Aktivizmine: Dünden Kalanlar", bir tarihe tanıklık ederken HIV hareketinin de acı, tatlı bir seyrini sunuyor.
HIV ve insan haklarına ışık tutmak, HIV’e dair güncel tartışmaları derlemek için yayınlanan kitapta HIV aktivisti Defne Güzel’in yazılarının yanı sıra röportajlar da yer alıyor.
Kitap; HIV’le yaşayan LGBTİ+’lar, HIV aktivistleri, doktorlar, avukatlar ve sivil toplum örgütleri ile röportajlardan oluşuyor. Kitabın kapak görseli ise Aslı Alpar’a ait.
Defne Güzel, giriş yazısında kitabı şöyle tanıtıyor:
“AIDS’li iğne her zaman bir köşe başındadır. Kim hizaya gelmeyense, kim ayıplanansa, kim ötekiyse onun ya yanında ya yöresindedir. Evsizlerin, eşcinsellerin, travestilerin, orospuların, alkoliklerin, bağımlıların ve daha nicelerinin zoraki arkadaşıdır. Siz arkadaş olmak istemeseniz de toplum onu sizinle arkadaş eder. Çöp çatar. Koynunuza sokar. Size siz olduğunuz için gösteremediği ya da daha fazla göstermek istediği kötülüğü iğneyi maşa niyetine kullanarak gösterir.”
HIV’le Yaşayan LGBTİ+’ların İnsan Hakları Raporu
“HIV benim çoğu zaman unuttuğum bir şey. Büyük bir kimlik olarak almıyorum kendime. Günde bir kez hatırladığım, içtiğim ve unuttuğum bir şey. Bazen hapın ne hapı olduğunu bile silmiş oluyorum kafamdan. Aslında böyle yaşamak istiyorum ama bazen buna engel olunuyor işte. Sorun yaşadığım alanlar olmasa, ifade edemediğim alanlar olmasa çok da dert etmem. Sağlık boyutunda beni hiç etkilemiyor. Bir tane ilaç, altı ayda bir kontrol. Ama karşılaşmalar ve fobiklik beni rahatsız ediyor.”
Bu cümleler Kaos GL ve 17 Mayıs Derneklerinin, HIV’le Yaşayan LGBTİ+’ların İnsan Hakları Raporu’ndan. Defne Güzel’in hazırladığı rapor, HIV’le yaşayan LGBTİ+’lara mikrofon uzatıyor ve onların deneyimlerini bir araya getiriyor.
Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan rapor için HIV’le yaşayan on LGBTİ+ kişi ile derinlemesine görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelerden alıntılarla zenginleştirilen rapor, “Tanı öncesi HIV bilgisi”, “HIV ile tanışma”, “Sağlık sisteminin ve sosyal güvenlik sisteminin yanıtı”, “HIV’in kurumsal ve politik boyutu”, “HIV’in toplumsal boyutu” ve Av. Kerem Dikmen’in mevzuat araştırması ile oluşturulan “HIV’in hukuki boyutu” bölümlerinden oluşuyor. Raporun kapak çizimi ise Semih Özkarakaş’a ait.
Kaos GL Dergisine ulaşın
Bu yazı ilk olarak Kaos GL Dergisinin HIV: Deneyimler ve Politikalar dosya konulu 190. sayısında yayınlanmıştır. Dergiye kitapçılardan veya Notebene Yayınları’nın sitesinden ulaşabilirsiniz. Online aboneler dergi sitesinden dergiyi okuyabilir.
Etiketler: insan hakları, hiv