26/05/2022 | Yazar: Kaos GL
25. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, “Pembesiz Mavisiz” bölümünde dört ülkeden beş LGBTİ+ filmini seyirciyle buluşturuyor.
Bu yılki teması Kadınların Mirası olarak belirlenen 25. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, 26 Mayıs – 5 Haziran tarihleri arasında Büyülü Fener Kızılay Sineması ve Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenecek.
Festival, kadın yönetmenlerin yeni filmlerinden oluşan seçkide Endonezya’dan Vietnam’a Arjantin’den Hindistan’a dünyanın dört bir yanından 60’ı aşkın filmi 10 gün boyunca Ankara izleyicisiyle buluşturacak.
Pembesiz Mavisiz
Festivalde bu yıl LGBTİ+ temalı filmler de “Pembesiz Mavisiz” bölümünde Ankaralı seyirciyle buluşacak. Birleşik Krallık, Brezilya, Fransa ve Türkiye’den beş LGBTİ+ filmi bölümde yer alıyor.
Anaïs otuz yaşında ve parasızdır. Bir sevgilisi vardır, ancak onu halen sevip sevmediğinden emin değildir. Yeni tanıştığı Daniel ona hemen âşık olur. Ama Daniel, Emilie ile birlikte yaşamaktadır ve Anaïs de Emilie’ye tutulur. Film huzursuz bir genç kadının ve derin bir arzunun öyküsü.
Charline Bourgeois-Tacquet, prömiyerini 2021 Cannes Film Festivali’nin Eleştirmenler Haftası bölümünde yapan ve ilk kez yönetmen koltuğuna oturduğu filminde, ilişkiler ve arzunun halleri üzerine hafif, uçucu, bol konuşmalı ve eğlenceli bir filme imza atıyor. Yönetmenin yarattığı bu genç kadının peşine takılmak izleyiciye şen şakrak bir yolculuk sunuyor.
Yapımcı İsmi: David Thion, Stéphane Demoustier, Philippe Martin, Igor Auzépy
Oyuncular: Anaïs Demoustier, Valeria Bruni Tedeschi, Denis Podalydès
Dil: Fransızca
Altyazılar: Türkçe, İngilizce
Ortak yapımcı ülkeler : Fransa
Bu Ben Değilim, toplum, aile baskısı ve kendi iç çatışmaları nedeniyle cinsel yönelimini gizleyerek bir kadınla evlenen mutsuz geylerin hikayesini anlatır. Mustafa, Mehmet ve Yusuf küçük şehirlerden, kasabalardan, metropol şehir İstanbul’a göç etmiş, muhafazakar ailelerden gelen üç eşcinsel erkektir. Karakterlerin sürekli rol yapmaktan ve yalan söylemekten bunalmış, yaşadıkları ile hayal ettikleri arasında bocalayan, sıkışıp kalmış dünyalarını ele alan film, derin kadın mağduriyetini de hissettirir. Mehmet ve Yusuf, kendi muhafazakar aile çevrelerinde heteroseksüel bir erkek ve birer aile babasıdır. İç dünyalarındaysa erkek sevgililerine tutkuyla aşık ve gerçekliklerini sadece onlarla kurdukları paralel hayatlarında yaşarlar. Filmin lokomotif karakteri Mustafa ise, Mehmet’in 15 yıl beraberlik yaşadığı ve bir türlü kopamadığı sevgilisidir. Mustafa, Mehmet’i, “homofobik bir eşcinsel” olarak tanımlar. Filmde bu tutkulu ama bir o kadar da travmatik ilişkiyi geride bırakmaya çalışan bir Mustafa görürüz. Ancak Mehmet’in, Mustafa’dan vazgeçmeye hiç niyeti yoktur.
Gösterimin ardından ekibin katılımıyla soru cevap oturumu yapılacaktır.
Yapımcı İsmi: Jeyan Kader Gülşen
Dil: Türkçe
Altyazılar: İngilizce
Ortak yapımcı ülkeler : Türkiye
Kendisinden 30 yaş büyük tanınmış bir yazarla tutkulu bir ilişkisi olan bir adamın konuşmaya ihtiyacı vardır. Kadına hayrandır, ancak bir yandan da devam etmesinin mümkün olmadığını hissetmektedir. Kalbini açar, aşkının yoğunluğunu sözcüklere dökmeyi dener. Konuşmak isteyen genç adam Yann Andréa, ilişkisi olduğu kişi Marguerite Duras, iç dökmeyi dinleyen ise gazeteci Michèle Manceaux’dur.
Manceaux ile Andréa arasında 1982 yılında gerçekleşen bir röportajın kayıtlarından uyarlanan film, gazeteci ile Andréa arasındaki diyalog aracılığıyla zor bir ilişkinin tüm iniş çıkışlarını gösteriyor. Claire Simon, 2021 San Sebastian Film Festivali’nde yarışan filminde büyük sanatçı Duras’a yeni bir bakış sunarken üst düzey oyuncu performansları ve derin bir metinle sinemada açılabilecek alanların genişliğini kanıtlıyor.
Yapımcı İsmi: François d’Artemare
Oyuncular: Swann Arlaud, Emmanuelle Devos
Dil: Fransızca
Altyazılar: Türkçe
Ortak yapımcı ülkeler : Fransa
Brezilya’nın güneyinde 2007 yazının sonu. 13 yaşındaki Joana büyük teyzesi Rosa’nın neden 70 yaşında ölene kadar kimseyle birlikte olmadığını anlamaya çalışmaktadır. Arkadaşı Carolina’nın cesaretlendirmesiyle Rosa’nın geçmişini araştırmaya başlar. Yaşadığı topluluğun değerleriyle yüzleşirken ailesindeki tüm kadınların bir sırrı olduğunu fark eder ve kendisinin da içinde saklı olan bir şey açığa çıkar. Küçük kasabasında büyük bir rüzgar enerjisi santrali inşa edilirken Joana yanıtlar aramak için kendi iç dünyasına dalar.
Cristiane Oliveira, yas ile keşfin, baskı ile özgürleşmenin iç içe geçtiği büyüme öyküsü Joana’nın İlk Kaybı’nda aile sırları ve baskılarının evrenselliğini gösterirken bağımsız büyümek isteyen genç kadınlara umut ve cesaret vermeyi ihmal etmiyor.
Yapımcı İsmi: Aleteia Selonik
Oyuncular: Leticia Kacperski, Isabela Bressane, Joana Vieira
Dil: Portekizce
Altyazılar: Türkçe, İngilizce
Ortak yapımcı ülkeler : Brezilya, Fransa
Rebel Dykes, post-punk Londrası’nda birbirini bulan ve etkileri halen süren bir isyanı başlatan bir grup genç dykeın öyküsünü anlatıyor. Film Greenham Common Kadınlar Barış Kampı’nda tanışan bir grup kadının yaşam öyküsünü söyleşiler, özgün müzik, animasyon ve arşiv görüntüleri kullanarak canlandırıyor. Londra’ya döndüğünde grup gerek severek gerek kavga ederek birlikte yaşıyor, politik görüşlerini hayata geçirmek ve kendi dünyasını yaratmak için gereken özgürlüğü ve gücü buluyor. Ardından, sonraki dönemlerde mücadelelerinin kültürel akımları, queer tarihini nasıl etkilediğine şahit oluyoruz ve genç queerler Rebel Dykes hikayesinin kendileri için bugünkü anlamını tartışıyor.
Gösterimin ardından ekibin katılımıyla soru cevap oturumu yapılacaktır.
Yapımcı İsmi: Siobhan Fahey
Oyuncular: Indigo Azidahaka
Dil: İngilizce
Altyazılar: Türkçe, İngilizce
Ortak yapımcı ülkeler : Birleşik Krallık
Festival hakkında
Türkiye’nin ilk kadın filmleri festivali olma özelliğine sahip, Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 25 yıldır Uçan Süpürge Vakfı tarafından Ankara’da düzenleniyor. Festival, kadın sinemacıların imzasını taşıyan uzun metrajlı, belgesel ve kısa filmleri izleyiciyle buluşturuyor. Uçan Süpürge, Cannes, Berlin, Rotterdam gibi dünyanın en önemli festivallerine jüri gönderen FIPRESCI jürisine sahip ilk kadın filmleri festivali. FIPRESCI jürisi her yıl festivalde Her Biri Ayrı Renk bölümünü değerlendirip ödül veriyor. Programını paneller ve etkinliklerle güçlendiren, kadınlar arasındaki dayanışma ağlarını da güçlendirmeyi hedefliyor.
Festival bünyesinde her yıl Onur Ödülü, sinemaya emek veren isimlere Bilge Olgaç Başarı Ödülü, tema ödülü ve Genç Cadı Ödülü sunuluyor.
Etiketler: kültür sanat