27/04/2016 | Yazar: Kaos GL

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 19. yılında, FIPRESCI Jürisi’ne 14. kez ev sahipliği yapacak.

Uçan Süpürge, FIPRESCI Ödülü’ne aday filmleri açıkladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 19. yılında, FIPRESCI Jürisi'ne 14. kez ev sahipliği yapacak.

Uluslararası Sinema Yazarları Birliği’nin (FIPRESCI) her yıl jüri gönderip film ödülü verdiği tek kadın filmleri festivali olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali bu yıl yine FIPRESCI Jürisini ağırlıyor. 19. yaşını kutlayan festival, jüriye 14. kez ev sahipliği yapacak.

Sinema çevrelerinde saygınlığı bilinen FIPRESCI Ödülü, kadın sinemacıların imzasını taşıyan 12 filmden birine verilecek. Yıl boyunca dünya festivallerinde dikkat çeken, ödül kazanan uzun metraj kurmaca yapımlar, festivalin Her Biri Ayrı Renk bölümünde gösterilecek ve festivalin son gününde FIPRESCI Ödülü bu filmlerden birine gidecek.

Uçan Süpürge, festival seyircilerini 5-12 Mayıs tarihleri arasında Ankara’nın simge sanat mekanlarından Kızılırmak Sineması’na bekliyor.

Hangi filmler arasından seçilecek?

FIPRESCI Ödülü için yarışan filmler şöyle:

Leyla Bouzid’in Tam Gözlerimi Açarken’i, Yaelle Kayam’ın Dağ’ı, Natalya Kudryashova’nın Devrimciler’i, Lili Horváth’ın Çarşamba Çocuğu, Celia Rowlson-Hall’ın Ma’sı, Ella Manzheeva’nın Martılar’ı, Catherine Corsini’nin Yaz Vakti, Eva Neyman’ın Ezgilerin Ezgisi “Neşidelerin Neşidesi”, Laura Bispuri’nin Yeminli Bakire’si, Senem Tüzen’in Ana Yurdu, Lucille Hadzihalilovic’in Evrim’i, Mia Hansen-Løve’ın Gelecek Günler’i.

FIPRESCI Jürisinde bu sene kimler var?

Janka Barkóczi: Macar eleştirmen ve film tarihçisi. ulusal ve uluslararası yayında dergiler için düzenli yazılar yazıyor ve Budapeşte Metropolitan Üniversitesi Medya Sanatları Enstitüsü’nde doçent olarak ders veriyor. Barkóczi, Avrupa ve Orta Doğu Sineması, görsel propaganda teknikleri ve sinemada tarih temsilleri üzerine yoğunlaşmaktadır.

Salome Kikaleishvili: Eleştirmen, gazeteci ve editör. Kikaleishvili, 2003’te günlük gazete “24 Hours”da çalıştı. 2005’ten beri aylık dergi “Tskheli Shokoladi” için gazetecilik ve web editörlüğü görevlerini yürütüyor. 2005’te “Cinema” adlı, uluslararası film festivallerini inceleyen derginin genel yayın yönetmeni oldu. Sonrasında haftalık haber gazetesi “Tabula”da kültür-sanat editörlüğü yaptı. 2015’te National Geographic Gürcistan’ın internet editörü ve “Adami Doğu Avrupa’daki Kültür Çeşitliliği Medya Ödülü” yarışmasının koordinatörlüğünü yaptı. Tiflis’teki TV ve Radyo Devlet Enstitüsü ve Tiflis Güzel Sanatlar Devlet Akademisi’nde sinema tarihi üzerine dersler verdi. Çeşitli film festivallerinde FIPRESCI jüri üyeliği yapmıştır.

Seray Genç: Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun oldu. Doktorasını Marmara Üniversitesi Radyo TV ve Sinema’da tamamladı. Görüntü, Yeni İnsan Yeni Sinema ve Express dergilerinde sinema yazıları yazdı. Halen Yeni Film Dergisi yazarı ve editörü olarak çalışıyor. Katkıda bulunduğu bazı kitaplar: Üçüncü Sinema ve Üçüncü Dünya Sineması, Sınıf İlişkileri: Sureti Soldurulmuş Bir Resim mi?, Devrim yahut Vasat: Üretim, Deneyim ve Teknoloji, Darbeli Düşler: 80’li Yıllar Türkiye Sineması, İsyan ve Devrim Filmleri, Sanatçı İle Buluşma: Theo Angelopoulos.

Haber görseli, 18. Uçan Süpürge Uluslararası Film Festivali'nde (2015) FIPRESCI Ödülü'nü alan "Gett/İsrail Usulü Boşanma" filminden alınmıştır.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam