30/03/2011 | Yazar: Kaos GL
Ortadoğu’da gelişen insan hakları ihlallerine dikkat çeken ve halklarına karşı suç işleyen liderlerin uluslararası mahkemelerde cezalandırılmasını isteyen İnsan hakları savunucul

Ortadoğu’da gelişen insan hakları ihlallerine dikkat çeken ve halklarına karşı suç işleyen liderlerin uluslararası mahkemelerde cezalandırılmasını isteyen İnsan hakları savunucuları, Başbakan, Dışişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanına mektup gönderdi.
Aralarında, Kaos GL, Pembe Hayat ve Ankara, Diyarbakır, Mersin Şırnak Baroları, İHD, TİHV'in de bulunduğu 22 örgütün oluşturduğu Uluslararası Ceza Mahkemeleri Koalisyonu (UCM) üyeleri Kızılay Postanesi önünde bir araya geldi.


Burada tüm örgütler adına açıklama yapan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “Başbakan”a hitaben yazdıkları mektupta, Türkiye’nin de Uluslararası Ceza Mahkemesini kuran Roma Statüsü’ne en kısa zamanda taraf olmasını talep ettiklerini belirtti.
Mahkemenin Uganda, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Sudan (Darfur) ve Kenya’daki soruşturmalarında, savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım suçu için cezasızlığı sonlandırmaya yönelik önemli çalışmalar yaptığını kaydeden Türkdoğan, bu mahkemenin 2017 yılından itibaren saldırı suçlarını da yargılayacağını kaydetti.
Türkiye’nin bugüne kadar bu mahkemenin yargı yetkisini tanımadığına dikkat çeken Türkdoğan, bunun demokrasi ve insan hakları adına büyük bir eksiklik olduğunun altını çizdi.
Türkiye’nin bir an önce bu mahkemeyi tanıması ve taraf olmasını isteyen Türkdoğan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika da yaşanan gelişmelerden sonra halkına karşı suç işleyen liderlerin olduğunu kabul etmesine rağmen,Türkiye’nin hâlâ bu mahkemenin yargı yetkisini neden tanımadığını sordu.
Daha sonra Başbakan Erdoğan’a, Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanına mektuplar ayrı ayrı gönderilirken, postane yetkililerinin göndericinin kimlik bilgilerini istemesi dikkat çekti. Türkdoğan’ın bugüne kadar böyle bir şey istenmezken, şimdi nereden çıktığını sorması üzerine, “Başbakana, Cumhurbaşkanına mektup gönderenlerin kimliklerinin tespitinin istendiği” yanıtı verildi.
Mektuplarda, Türkiye’nin mümkün olan en kısa zamanda Uluslararası Ceza Mahkemesini kuran Roma Statüsü’ne katılması istenirken; Başbakan Erdoğan’ın 8 Ekim 2004’de Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde bu konuda verdiği söz hatırlatıldı.
Etiketler: insan hakları