29/08/2017 | Yazar: Ali Özbaş

Gerçek hayatta ‘açılma’ sorununu hâlâ ortadan kaldırmış değil, açılma üstüne hâlâ filmler yapılsa da dünya sinemasında bu filmden hayli cesur filmler üretildi.

Üçümüz bir fidanın güller açan dalıyız Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gerçek hayatta “açılma” sorununu hâlâ ortadan kaldırmış değil, açılma üstüne hâlâ filmler yapılsa da dünya sinemasında bu filmden hayli cesur filmler üretildi.

Önce ikinci filmini izleyip nihayetinde ilkini izlediğim Magic Mike’ın ardından arkadaşın evinden “misafirliğin kısa olanı makbuldür” diyerek kalkmaya hazırlanırken, ta gençliğimin LGBTİ temalı filme aç zamanlarından “Üçü Bir Arada-Threesome” filmini görünce dayanamayıp onu da başlattım. Kendisi bu filmi izlememişti. Arkadaş da istekli olunca hem geçmişi yad ederek hem de ara ara keyifle gülerek, çokça da iç çekerek nostaljik bir şekilde izledik filmi. –meraklısına; ağlama iç çekişi değil, ‘ah ne hoş tip’ iç çekişiydi- İlginç bir tesadüf, film bitince açtığımız sinema kanalında burada Eddy karakterini oynayan Josh Charles’i ekranda görünce ufak çaplı bir şok yaşamadık da değil hani. Bu bir işaret olmalı, desek de işaretin anlamını çözmedik doğrusu.

Muhtemelen filmi izlediğim 1994 ya da 1995 yılında çok heyecanlandırmıştır beni. Üstünden geçen yıllar gerçek hayatta “açılma-coming out” sorununu hâlâ ortadan kaldırmış değil, açılma ve geyliğini yaşayamama üstüne hâlâ filmler yapılsa da dünya sinemasında bu filmden hayli cesur, fersah fersah modern, onlarca katı seksi filmler üretildi ve üretilmeye devam ediyor. Ancak bir yerlerde görürseniz –asla tv kanalı olmayacaktır bu- izlemeniz size en fazla 89 dakika kaybettirecektir. Hoş bir film izlemiş olma hissi yaşamanız, radikal değilse de cinsellik üstüne sözü olan vasat üstü bir filmde renkli dakikalar yaşamanız mümkün.

Başka bir okuldan geldiği yeni üniversitenin öğrenci yurdunda oda arkadaşı Stuart ile oldukça sıkı bir dostluk oluşturur Eddy. Yan odalarına gelen Alex’in bir kız olduğunu öğrendiklerinde şaşırıp ilk başta karşılıklı birbirlerinden rahatsız olsalar da zamanla ayrılmaz üçlü haline geleceklerdir. Karma olsa da katlara göre ayrılmış olan kız ve erkek yurtlarından biridir kaldıkları. Alex’in isminden dolayı yaşanan bu karışıklık o yılı kendilerini tanımalarına neden olacak şekilde birlikte geçirmelerinde etkili olacaktır.

Stuart sürekli seks konuşmaktan, denk düştükçe bunu yaşamaktan, bolca da bahsetmekten keyif alan biridir. Eddy’yi de bu yılların kıymetini bilip, gönlünce yaşaması konusunda teşvik etse de karşılık bulmaz. Alex’le tanıştıkları anda Stuart için yatabileceği biri daha çıkmıştır karşısına. Ancak Alex Eddy’den hoşlanır. Eddy de Stuart’tan hoşlandığı fark edecektir. Tanıştıklarında sadece skora ekleyecek biri olarak görse de Stuart da Alex’ten hoşlanmaktadır. ‘Sevdiğim başkasını, onun sevdiği beni seviyor’ hali kısacası. Tabi hikâye de sadece cinselliği dolu dolu yaşamaya çalışan bir grup genç hikâyesinden ayrılıp aşkı, sevgiyi, dostluğu ve cinselliği birbirinden ayırt edebilme, birlikte yaşayabilme, kimliğini bulmaya dönüyor.

Eddy’nin gey olmasından hiçbir şekilde rahatsızlık duymadığını söyleyen Stuart ile kendi aşkına istediği karşılığı bulmasa ve hâlâ içten içe gey olmamasını dilese de Alex, Eddy için birilerini ayarlamaya da çalışacaklardır. Evet, hâlâ her geyin duymaktan kurtulamadığı “peki hiç karşı cinsle denedin mi” sorusundan, “ben gey değilim, sonuna kadar seni destekliyorum da ama bana bulaşma” ikazı da ta o yıllardan gelen bir davranış. Elbette tüm yanındayım, ben karşı değilim sözlerine rağmen “ama kutsal kitapta…” şeklinde kurtulması zor olan, kendi hayatında çok da dönüp bakmadığı dini kaynakları referans gösterme alışkanlığı da şaşırtmıyor.

Hepsi hâlâ oyunculuğa başarı ile devam eden oyuncuların 23 yıl önceki hallerini görmek de filmin artısı.

Ali Özbaş'ın sinema yazılarının tamamına ulaşmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler: kültür sanat
nefret