27/12/2021 | Yazar: Aslı Alpar

Spor ve Haklar İttifakı, UEFA’nın insan hakları politikası geliştirmenin temel unsurlarından paydaş danışmanlığını yürütmediğini duyurdu. Paydaşlar arasında LGBTİ+’lar da var.

“UEFA insan haklarını geliştirme sürecinde LGBT+’lar ve diğer paydaşlarla iletişim kurmadı” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Spor ve Haklar İttifakı (Sport & Rights Alliance) UEFA’nın insan hakları sorumluluklarını yerine getirmesi ve 16 Aralık’ta yayımladığı Futbol Sürdürülebilirlik Stratejisi 2030'daki tutarsızlıkları acilen ele alması gerektiğini belirten bir açıklama yayımladı.

Spor ve Haklar İttifakı açıklamasında, UEFA'nın, insan hakları stratejisi geliştirme süreci sırasında, sporcu sendikaları, LGBT+ kişiler gibi paydaşlarla iletişim kurmamasına dikkat çekiyor. İttifak, UEFA’nın insan hakları ihlallerini önleme, ele alma ve düzeltme konusundaki Birleşmiş Milletler “Çalışma ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri” kapsamındaki sorumluluklarını ele almıyor ve bunun yerine insan haklarını yalnızca bir halkla ilişkiler meselesi olarak gördüğünü ekliyor.

“Paydaş danışmanlığı, insan hakları politikası geliştirmenin temel bir unsuru”

UEFA'nın İnsan Hakları İzleme Örgütü küresel inisiyatifler direktörü Minky Worden, “UEFA ne derse desin, insan hakları stratejisinin geliştirilmesinde meşru bir istişare süreci gerçekleştirmedi. Herhangi bir uluslararası veya Avrupa standardını karşılamıyor” diyor.

“Paydaş danışmanlığı, insan hakları politikası geliştirmenin temel bir unsuru. Ciddi insan hakları risklerinin olduğu yerlerde dinlememek, yalnızca bunları ele alamayacağınız anlamına gelir. Sorunlarınızın nerede olduğunu bilmiyorsanız, bir sorununuz var demektir” diten Worden, UEFA’nın Danışılan Kuruluşlar Listesi’nden çıkarılması gerektiğini belirtti.


Etiketler: insan hakları, spor, dünyadan
İstihdam