08/01/2010 | Yazar: Semih Varol

Museveni, Eşcinsellerin Ölümle Cezalandırılmasına Karşı mı? 

Uganda'da

Museveni, Eşcinsellerin Ölümle Cezalandırılmasına Karşı mı? 
Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni “geyleri öldür” yasa tasarısının çok sert olduğunu ve idam cezasının kalktığını görmeyi tercih ettiğini söyledi.

Ölüm cezasını kaldırmak için baskı yapan Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni eşcinsellik karşıtı için önerilen yasa tasarısını kabul edecek mi? 
Kanada Press’e göre; Uganda’nın Etik Bakanı Perşembe günü yaptığı açıklamada; Museveni’nin çalışma arkadaşları ile birlikte yaptığı görüşme ile ilgili olarak, eşcinsel tecavüzlerinin ve HIV ile yaşayan, cinsel açıdan aktif geylerin ölüm ile cezalandırılması yönünde önerilen yasa tasarısının çok sert olduğunu ve hükmün düşürülmesi için iktidardaki Ulusal Direniş Hareketi Partisinin teşvikte bulunduğunu söyledi.

Museveni’nin, eşcinselliğin ömür boyu hapis ile cezalandırılabileceği yasa tasarısını da destekleyip desteklemeyeceği hâlâ netlik kazanmış değil.
 
Etik ve bütünlükten sorumlu Uganda Devlet Bakanı James Nsaba Buturo “Ölüm cezasının kaldırılması muhtemeldir. Cumhurbaşkanı geylerin öldürülmesine inanmıyor. Buna ben de inanmıyorum. Geylerin, bu konuda danışmanlık alarak kötü alışkanlıklarını durdurabileceklerini düşünüyorum” dedi.
 
İktidar partisi sözcüsü Mary Karoro Okurut, kendisinin de geylerin öldürülmesinin karşısında olduğunu, fakta Şubat sonunda tasarının parlamentoya gelmesi ile birlikte onaylayacağını söyledi.
 
“Cumhurbaşkanı, her ne kadar yasa tasarısındaki bazı bölümlere karşı olsa da, tasarı kalmak zorunda” dedi. Okullarda eşcinsel faaliyetler içine çekilecek olan çocuklarımızı korumak zorundayız”.
 
Uganda cinsel azınlıklar lideri Frank Mugisha, gey hakları grubunun 2011 yılında yapılacak olan seçimlerde Museveni’yi destekleyeceklerini söyledi. Kendisini ölüm cezasının hükmünün düşürülmesine adaması grubun desteğini sağlaması için yeterli. (Advocate)
 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam