31/07/2023 | Yazar: Kaos GL

“Tıbbi ve yasal durumunu bilmediğim bir konuda, okuduğum bir habere kanıp iyi bir araştırma yapmadan yazdığım tümcelerle birilerini kırmış, zaten zor olan yaşamlarını daha da zorlaştırmış, mücadelelerine zarar vermişsem tüm kalbimle özür dilerim.”

Uğur Kutay’dan özür Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

BirGün yazarı Uğur Kutay, 17 Temmuz’da yayımlanan ‘Cinsiyet değişimleri üstüne’ başlıklı yazıdaki ifadelerinden dolayı özür diledi. Kutay, bu hafta köşesinde “Ne yazık ki yeterince bilgili olmadığım bir konuda, okuduğum bir habere atlayıp, Charlize Theron’un 11 yaşındaki çocuğuna bir cinsiyet değiştirme ameliyatı yaptıracağı ‘zannıyla’ bu duruma tepkimi göstermek istemiştim” dedi.

Özür yazısının ilgili bölümü şöyle:

“17 Temmuz 2023’te yayımlanan ‘Cinsiyet değişimleri üstüne’ başlıklı yazıda “Ama 11 yaşında bir çocuğu, ileride düşünceleri değişirse sonuçlarını geri alamayacağı bir operasyonla dönüştürmek, en az çocuk evliliği kadar büyük bir kötülük bence...” dediğim için geçen hafta homofobik/transfobik olmakla suçlandım.

“Ne yazık ki yeterince bilgili olmadığım bir konuda, okuduğum bir habere atlayıp, Charlize Theron’un 11 yaşındaki çocuğuna bir cinsiyet değiştirme ameliyatı yaptıracağı ‘zannıyla’ bu duruma tepkimi göstermek istemiştim.

“‘Zannıyla’ diyorum, çünkü haberde açıkça bir ameliyattan söz edilmiyordu, ama “Theron’un çocuğu cinsiyet değiştirecek” ifadesiyle okur böyle bir anlama yönlendiriliyordu. Bir çocuğun kendini nasıl hissediyorsa ona göre davranması, saçlarını ona göre biçimlendirmesi, giyim kuşamını ona göre belirlemesi, odasını ona göre tasarlaması vs son derece doğal olduğuna göre, ortada ‘kendini kız gibi hisseden bir çocuğun kız gibi giyinmesi’nden başka bir şey olmalıydı ki haberi yapılmıştı.

“Hafta içinde öğrencilerimden biri, sağolsun, epey bilgilendirici bir e-posta gönderdi. Çocuklara yönelik böyle bir cinsiyet değiştirme ameliyatının dünyanın hiçbir yerinde yasal olmadığını, herhangi bir hormon uygulaması da yapılmadığını belirtti; çocuklara bu süreçte nasıl yardımcı olunduğunu ve yol gösterildiğini anlatan bazı güvenilir kuruluşların linklerini paylaştı. Yani Charlize Theron’un çocuğunun ameliyat edilmesi kesinlikle söz konusu değildi.

“Sonuç olarak, tıbbi ve yasal durumunu bilmediğim bir konuda, okuduğum bir habere kanıp iyi bir araştırma yapmadan yazdığım tümcelerle birilerini kırmış, zaten zor olan yaşamlarını daha da zorlaştırmış, mücadelelerine zarar vermişsem tüm kalbimle özür dilerim.”

Kutay ne demişti?

Kutay, 17 Temmuz’daki yazısında Biosphere filmi üzerinden Charlize Theron’un çocuğuna gelmiş ve “Biosphere'i izlediğim hafta, oyuncu Charlize Theron'un evlat edindiği 11 yaşındaki oğlan çocuğun ameliyatla cinsiyet değiştireceği haberiyle karşılaştım” ifadelerini kullanmıştı.

Ortada bir tıbbi operasyon olmamasına rağmen, “çocuk evlilikleriyle” bir tutmuştu:

“Biosphere'i izlediğim hafta, oyuncu Charlize Theron'un evlat edindiği 11 yaşındaki oğlan çocuğun ameliyatla cinsiyet değiştireceği haberiyle karşılaştım.

“Theron'un açıklamalarına bakılırsa, çocuk erken yaşlarından itibaren kendini kız olarak görüyormuş, o da buna saygı duyarak ameliyatı destekliyormuş. Bir taraf homofobi ve LGBTİ+ düşmanlığıyla insanların hayatını karartırken, diğer tarafın da böyle abartılı bir 'özgürlükçülük' taslamasını epey rahatsız edici buluyorum. Çocuk sabaha kadar televizyon izlemek ya da bilgisayarda oyun oynamak istese uyku düzeni ve sağlığı bozulacağı gerekçesiyle izin vermeyen ebeveynin aynı çocuk için cinsiyet değiştirme operasyonu ayarlaması, hiçbir şey olmasa bile en azından tutarsızlıktır.

“Etrafında gördüğü eril ve dişil karakterleri taklit ederek gelişimini sürdüren insan yavrusu, her şeyi yapabilir, her şeyi isteyebilir, her şeyi mümkün görebilir. Bu bağlamda, bir kız çocuğun oğlan gibi ya da oğlan çocuğun kız gibi giyinmek istemesi, hatta kendini öyle hissetmesi bile doğaldır. Çocukların 'errrkek gibi erkek' ya da 'hanım hanımcık' olarak yetiştirilmediği bir dünya, kesinlikle bugünkünden daha iyi olacaktır.

“Yasal olarak erginleştiğinde her birey, kendini istediği gibi tanımlama ve bedeni üstünde istediği her tür değişimi yapabilme hakkına da sahip olmalıdır. Ailenin desteği işte o zaman her şeyden daha önemli hale gelecektir.

“Ama 11 yaşında bir çocuğu, ileride düşünceleri değişirse sonuçlarını geri alamayacağı bir operasyonla dönüştürmek, en az çocuk evliliği kadar büyük bir kötülük bence...”


Etiketler: medya
İstihdam