13/11/2015 | Yazar: Kaos GL

Ukrayna, iş yerinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dönük ayrımcılığı yasakladı. Ecevit’in 2001 yılında kabul ettiği AB programını devralan AKP ise Türkiye’nin uymakla yükümlü olduğu Avrupa Birliği Komisyon kararını bugüne kadar gündemine almadı.

Ukrayna iş yerinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığını yasakladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ukrayna, iş yerinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dönük ayrımcılığı yasakladı. Ecevit’in 2001 yılında kabul ettiği AB programını devralan AKP Hükümeti ise Türkiye'nin uymakla yükümlü olduğu Avrupa Birliği Komisyon kararı olan “çalışma hayatında cinsel yönelim ayrımcılığı”nı önleyecek düzenlemeyi bugüne kadar gündemine almadı.

Ukrayna Parlamentosu, euronews’in haberine göre tarihi bir adım atarak iş yerinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dönük ayrımcılığı yasaklayan yeni düzenlemeyi 243 milletvekilinin desteğiyle onayladı.

Düzenlemeye eşcinsel evliliğin önünü açacağı iddiaları nedeniyle itirazlar gelirken, milletvekilleri yasayı dördüncü oylamadan sonra parlamentodan geçirmeyi başardı.

Avrupa Birliği için zorunlu bir düzenleme

Yeni düzenlemeye “Muhalefet Bloku’ndan” destek veren milletvekilleri de çıkarken bunlardan biri olan Volodimir Ariev, “Bu Ukrayna’nın Avrupa ülkesi olduğunu göstermesi açısından önemli. Ukrayna, Sovyet dönemi sonrasının gerçekliğinden kaçmaya çalışan ve Avrupa’ya girmeye çalışan bir ülke.” dedi. İktidardaki Halk Cephesi’nden Oleh Medunitsya ise yapılan düzenlemenin bir zorlama olduğu görüşünde. Medunitsya, “Toplumumuzun bu konu üzerinde farklı düşünceleri var. Toplumda yüksek düzeyde bir kutuplaşma var. Ben bu yasa tasarısıyla topumun tepkilerinin çeliştiğini düşünüyorum. Ve belgenin oylanmaya sunuş biçiminden hoşlanmadım. Bu duruma özel bir süreçti.” şeklinde görüş bildirdi.

Yeni yasa Avrupa Birliği’nin ülkeye serbest dolaşım hakkı vermeden önce istediği son düzenlemelerden biri olarak gösteriliyordu. 

Türkiye’nin de iş kanununu değiştirmesi gerekiyor

Çalışma yaşamında cinsel yönelim ayrımcılığı yapılması, Avrupa Birliği Komisyonu'nun 27.11.2000 tarih ve 2000/78/EC sayılı İstihdam Eşitlik Direktifi ile yasaklandı.

Türkiye, cinsel yönelim ayrımcılığını komisyon düzeyinde yasaklayan İstihdam Eşitlik Direktifi’ne uymakla yükümlü olduğu halde bugüne kadar gündemine alıp bir düzenlemeye gitmedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), çalışma hayatında LGBT’lere yönelik ayrımcılığın yasaklanması için kanun teklifinde bulunduğu halde 15 yıldır bu alanda beklenen değişikliğe gidilmedi.

Mevcut İş Kanunu’nun eşitliği düzenleyen 5. Maddesinde “cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi” ayırım yapılamayacak sebepler arasında yer almadığından, LGBT çalışanların maruz bırakıldığı hak ihlalleri her yıl AB’nin hazırladığı Türkiye İlerleme Raporlarında tekrar ediliyor.  

Türkiye LGBT örgütleri, direktif doğrultusunda İş Kanunu'nun ayrımcılığı yasaklayan 5. maddesine cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı yasağının da eklenmesiyle çalışma hayatındaki LGBT’lere yönelik ayrımcılığının tümüyle yasaklanmasını talep ediyor.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam