21/05/2012 | Yazar: Kaos GL

Lambdaistanbul ve İstanbul LGBTT’nin düzenlediği söyleşide seks işçilerine dönük artan hak ihlalleri, seks işçilerinin politik mücadelesi ve Ülker Sokak olaylarının olduğu yıllardan bu zamana ne değiştiği tartışıldı.

Ülker Sokak’tan Bugüne Ne Değişti? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Lambdaistanbul ve İstanbul LGBTT’nin düzenlediği panelde Yıldız Tar, Begüm Baki ve Şevval Kılıç, seks işçilerine yönelik sistematik şiddet pratiklerini ve hak ihlallerini tartıştı.
 
Söyleşiye Hala Tanığız Platformu’nun Pınar Selek’in mahkum edilmeye çalışıldığı Mısır Çarşısı Davası’nı konu alan videosunun gösterimiyle başlandı.
 
Video gösteriminin ardından Lambdaistanbul LGBT Dayanışma Derneği’nden Yıldız Tar, Pınar Selek’in "Maskeler, Süvariler, Gacılar" çalışmasının Ülker Sokak’ta yaşanan vahşeti görünür kılması açısından önemine dikkat çekerek konuşmasına başladı. Selek’in çalışmasının "ilginç ve de farklı" olan transları incelemek amacından ziyade, yaşanan baskı ve sindirme politikalarına karşı dayanışmak amacı taşıdığını belirtti. Egemenin bir baskı aracı olarak kullandığı diline karşı, direniş amacı taşıyan bu çalışmanın trans hareketine katkısından bahseden Tar, konuşmasını seks işçisi translara yönelik sistematik şiddetin artarak devam ettiğini, dün Ülker Sokak’ta olanların bugün Eryaman’da, Fatih’te, Maltepe’de, Harbiye’de tekerrür ettiğini hatırlatarak bitirdi.
 
Hala Tanığız Platformundan Begüm Baki, Selek’in Ülker Sokak’ta yaşananları aktarmasının, bastırılmaya çalışılan hakikatleri gün yüzüne çıkarma girişimi olarak değerlendirilebileceğini belirtti. Egemenin kendisini yasaklar üzerinden kurduğunu belirten Baki, iktidarın kolay sarsılabilecek bir yapı olduğunu ve iktidarın kendi devamlılığı için yasaklar koyduğunu belirtti. Medyanın, transları egemenin dilini yeniden üreten ve ölümler üzerinden hiyerarşi yaratan bir dille yansıttığını söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.
 
İstanbul LGBT Dayanışma Derneği ve Kadın Kapısı’ndan Şevval Kılıç sözüne öldürülen transların birer rakam olarak görülmesinden ve aslında her birinin ayrı hikayesi olan transların rakamlara indirgendiğinden bahsederek başladı. Trans bireylerin büyük bir çoğunluğunun seks işçisi olduğunu ve söz konusu trans bireyler olduğunda bunun zorunlu seks işçiliği olduğunu çünkü trans kadınlara seks işçiliği dışında bir meslek bırakılmadığını belirtti.
 
Genelevlerin seks işçilerinin görece daha rahat koşullarda çalışabildiği yerler olduğundan bahseden Kılıç, "vesikasız" çalışan seks işçilerinin her türlü şiddete açık ortamlarda çalışmak zorunda bırakıldığını söyledi.  Seks işçilerinin hareketinin muhalif kesimler tarafından desteklenmesinin gerekliliğine ve seks işçilerinin kendi sözlerinin önemine dikkat çeken Kılıç, en son Maltepe’de seks işçisi translara kılıçlarla saldırıldığını hatırlattı. Kılıç, seks işçilerinin haklarının insan hakları olduğunu belirtmenin gerekliliğini belirterek konuşmasını sonlandırdı. (bianet)

Etiketler: insan hakları
İstihdam