26/04/2018 | Yazar: Kaos GL

Uluslararası Af Örgütü, yayınladığı son raporda olağanüstü halin sonuçlarını ortaya koyuyor.

Uluslararası Af Örgütü’nden yeni rapor: Fırtınaya Göğüs Germek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uluslararası Af Örgütü, “Fırtınaya Göğüs Germek: Türkiye’deki korku ikliminde insan haklarını savunmak” isimli raporda olağanüstü halin sonuçlarını ortaya koyuyor.

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’de artarak devam eden baskıların insan hakları savunucularını nasıl etkilediğini yeni yayınladığı raporu ile ortaya koyuyor. Rapor, olağanüstü halin insan hakları savunucularının yürüttüğü hayati çalışmaların engellediğine ve toplumun çeşitli kesimlerinin devamlı korku içinde yaşamasına neden olduğuna dikkat çekiyor.

“Fırtınaya Göğüs Germek: Türkiye’deki korku ikliminde insan haklarını savunmak” isimli rapor, olağanüstü halin, kitlesel tutuklamalara ve ihraçlara, hukuk sisteminde boşluklar yaratılmasına ve tehdit, taciz ve hapis cezalarıyla insan hakları savunucularının susturulmasına yol açtığını bildiriyor.

“Korku iklimi yaratıldı”

Uluslararası Af Örgütü’nün Avrupa Direktörü Gauri van Gulik, rapora ilişkin değerlendirmesinde olağanüstü hal bahanesi ile kasten ve sistemli bir şekilde sivil toplumun dağıtıldığını, insan hakları savunucularının hapsedildiğini, dernekleri kapattığını ve bir korku iklimi yaratıldığını söyledi.

Keyfi gözaltılar ve adil olmayan yargılama

İnsan hakları savunucuları ve gazetecilerin keyfi biçimde asılsız suçlarla gözaltına alındığı ve adil olmayan bir yargılama sonucunda tutuklandığını belirten Rapor, Avukat ve insan hakları savunucusu Eren Keskin’in 140 ayrı davadan yargılanması ile Kaos GL kurucularından insan hakları aktivisti Ali Erol’un sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek  “terör örgütü propagandası yapmak” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlamalarıyla başlatılan cezai soruşturmanın da sürdüğü hatırlatılıyor.

Rapor LGBTİ yasaklarına da değiniyor

Rapor, LGBTİ etkinlilerine yönelik yasaklamaları da ele alıyor. Son üç yılda İstanbul ve Ankara’da birden fazla Onur Yürüyüşü etkinliğinin yasaklandığına dikkat çeken Rapor,  15 Kasım’da Ankara Valiliği’nin olağanüstü hal yetkilerini kullanarak, Alman LGBTİ Film Günleri Etkinliği’ni yasaklaması ile başlayan LGBTİ etkinlik yasaklarına da değindi. Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını da ihlal eden LGBTİ yasakları Rapor’da, hem bu alanda çalışan derneklere yönelik bir tehdit hem de homofobi ve transfobiyi büyüten bir etken olarak değerlendiriliyor.

Rapor’un tamamını okumak için burayı ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler: insan hakları
2024