12/06/2013 | Yazar: Kaos GL

Taksim Gezi Parkı’nda gerçekleşen barışçıl eylemlere dün gerçekleştirilen sert müdahalenin ardından Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye Şubesi bir basın açıklaması yayınladı.

Uluslararası Af Örgütü’nden Polis Şiddetine Son Çağrısı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Taksim Gezi Parkı’nda gerçekleşen barışçıl eylemlere dün gerçekleştirilen sert müdahalenin ardından Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye Şubesi bir basın açıklaması yayınladı. Örgüt yetkililerin aktivistler ile gerçekçi bir diyalog kurması gerektiğini savundu.

Başbakan’ın yaptığı açıklamaların şiddet olaylarını körüklediğini belirten metinde başta Vali Mutlu olmak üzere yetkililerin açıklama ve icraatlarının birbirleri ile çeliştiğinin altı çizildi.

Şu anda İstanbul’da bulunan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, “Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’ndaki protestolar tamamen barışçıl ve devam etme hakkı var. Yetkililer tarafından yapılan müdahaleler sadece meşru sebeplerle gerçekleştirilmelidir. Birkaç bayrağı indirmeyi istemek tek başına yeterli bir haklı sebep değil. Bu öğleden sonra Vali ile görüştüğümüzde kendisi polisin meşru amaçlar doğrultusunda yerinde güç kullandığı konusunda ısrarcı olmaya devam etti. Bu iddiaların hiçbiri gerçekte yaşananlarla tutarlı değil” diye konuştu.

Şiddet olayları sonucu çok sayıda kişinin ağır biçimde yaralandığı belirtilen metinde Salı akşamı en az 30 teneke biber gazının meydana atıldığı söylendi. Konuyla ilgili olarak UAÖ Türkiye Şubesi Direktörü Murat Çekiç, “Türkiye yetkilileri, barışçıl aktivistleri bastırmaya devam etmek yerine kendi polisinin eylemlerine bakmalı ve bu son iki haftada gördüğümüz şoke edici ihlâllerden sorumluları adalet önüne çıkarmalı” dedi. 

Araştırmacı Andrew Gardner ise konu ile ilgili olarak şunları ekledi: “Başbakan, kişisel bir emir vererek protestoların sonlanmasını sağlamaya çalıştı – toplanma özgürlüğü bu şekilde gerçekleşmez. Başbakan Erdoğan, şu anda sözlerinin ardından gerçekleşen şiddet olaylarından sorumlu. Barışçıl protestolara saygı duyulmalı ve uluslararası toplum daha fazla gereksiz kan dökülmesini engellemek için Başbakan’dan farklı bir yöntem uygulamasını talep etmeli.” 


Etiketler: insan hakları
İstihdam