28/02/2012 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL herkesi Türkiye, Akdeniz ve Orta Doğu’da muhafazakarlığın çeşitli yönleriyle yaygın deneyimleri paylaşmaya ve ortak bir söylem yaratmaya davet ediyor.

Uluslararası Feminist Forum Yaklaşıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı


2006’dan beri Kaos GL’nin düzenlediği Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın parçası olarak Feminist Forumlar 2012’de uluslararası bir boyut kazanıyor.

Forum 10-11 Mart tarihlerinde Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde gerçekleşecek. Feminist Forum çatısı altında Kaos GL’nin tartışmaya açmak istediği konulardan bazıları ise şöyle: hızla muhafazakarlaşan politik yapılanmalar içerisinde feminist hareketler kendilerini nasıl konumlandırıyor, konumlanışları nasıl gerçekleşiyor ve muhafazakar karar alma mekanizmalarıyla ilişkilenmeleri nasıl oluyor?

Aşağıda Feminist Forum’un uluslararası konuşmacıları ve katkı sağlayacakları alanları bulabilirsiniz:

Ludovic Zahed - Homos Musulmans de France | Gay Muslims & CALEM, France

 “Eşcinsel ve Müslüman – İslamofobi ve Homofobi Arasında Özgürleşme ve Sekülerizm”

İslam’a ve LGBT cinsel azınlıklara yönelik önyargılarla dolu bu günlerde LGBT ve Müslüman’sanız barışçıl bir kimlik inşa etmek nasıl mümkün? İslami geleneğin başka bir tefsirinin mümkün olduğunu kanıtlayabilirsiniz; ama her daim eşcinselliğin doğal olmadığını düşünen birileriyle karşılacaksınız. İslami ruhaniyeti reforma uğratabilir ve ırkçılıkla mücadele edebilirsiniz; fakat yine de birileri çıkıp mirasımıza sahip çıkmanın tek yolunun eşcinselliğin reddi olduğunu söyleyecek. Bu yüzden, birlikte ne tür bir özgürleşme başarabiliriz? Aşırı uçlardan kaçınarak hangi müttefiklerle, hangi uzun vadeli planın altında?

Anna Maria Sörberg – Yazar ve Gazeteci, İsveç

“Queer ve LGBT Arasındaki Tek Fark Alfabetik Harfler Değildir” 

İskandinavya’da (ve AB’nin diğer kısımlarında) LGBT/feminist hareketler şu an çok büyük zorluklarla karşı karşıya. AB ülkelerinin sınırlarını aşan bir dayanışma hareketi için biraraya gelmek ve farklı konulardan/gruplardan ortaklıklar kurmak acil önem taşıyor. Ben de İsveç’teki farklı hareketlerin bunu başarmak için neler yaptığı hakkında konuşmak istiyorum. Aynı zamanda cinsellik ve cinsiyet muhalefetini çok belli tanımlara ve alanlara hapsolmuş kimlik gruplarına indirgeyen tartışmalarda sıkıntılı gördüğüm eğilimleri ele alacağım.

Ayrıca cinsellik ve cinsiyetle ilgili normların neler olduğuna dair gerçek bir bilgi üretmek yerine son 10 yılda toplumun belli kesimlerinde kuvvet kazanan bir görüş olarak çok belirli, kolayca tanımlanan ve ayrılan kimlik kategorilerine indirgenen mücadelemizin sorunları hakkında konuşacağım.

Samar Habib – Arap Çoğrafyasında LGBT Mücadeleleri 

Samar Habib, Araça konuşan dünyada LGBT halk hareketlerinin yükselişi, farklı ulusal bağlamlarda karşılaşılan zorluklar ve Arap Baharı’nın LGBT hakları konusundaki ayrışmasını tartışacak.

Son on yılda Arap dünyası, LGBTIQ bireylerin ihtiyaçlarına ve haklarına dair örgütlenmelere girişmiş emsalsiz taban gruplar görmekte. Resmi kayıtlısından devletle bağlantılı olanlarına kadar, bu örgütlenmeler çeşitli biçimler almakta ve LGBTIQ bireylerin adreslerini kayda geçirme konusunda biraz gizem yolunu seçmekteler. Daha iyi bir seferberlik ve daha kucaklayıcı bir dünya için uğraşan hakiki bir Arap Baharı sözkonusu gündemde. Ancak durum, ideal diyebilmekten çok uzakta, aktivistler ve topluluğun çeşitli kesimleri çeşit çeşit zorluklarla çevrelenirken. İslami düşüncenin tekrar dirilişi, bir yandan LGBTIQ meselelerine daha büyük bir görünürlük sağlarken, bir yandan da bir süredir zulmün durgun olduğu yerlerde yenilenmiş bir cezalandırma anlamına geliyor. Bu buluşmada, Arap dünyasına dair kişisel izlenimlerimi ve çeşitli ulusal bağlamlarda yer alan LGBTIQ aktivistlerinin yaşadığı farklı zorlukları tartışacağım. 

 


Etiketler: kadın
İstihdam