03/11/2015 | Yazar: Kaos GL

Uluslararası seçim gözlem heyetinin 1 Kasım seçim raporunda, seçim sürecinde parti binalarına saldırıların kampanya imkanlarına zarar verdiği belirtildi.

Uluslararası heyet: Şiddet olayları seçim ortamını lekeledi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uluslararası seçim gözlem heyetinin 1 Kasım seçim raporunda, seçim sürecinde parti binalarına saldırıların kampanya imkanlarına zarar verdiği belirtildi.

Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı’na (AGİT) bağlı uluslararası seçim gözlem heyeti 1 Kasım seçimlerine ilişkin raporunu açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) binalarına saldırılar ve zorlu güvenlik ortamının adayların serbestçe kampanya yapma imkânlarına zarar verdiğini belirten uluslararası heyet, “Seçim kampanyasının son iki haftasında, çoğu Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyelerine veya aktivistlerine yönelik saldırıların ve gözaltıların sayısında görülen artış dikkati çekmiştir” dedi.

Kutuplaşma ve cepheleşme

Rapordan satır başları şöyle:

* Kampanya ortamında, iktidar partisi ve diğer partiler arasında kutuplaşma meydana gelmiştir ve cepheleşmeye yol açan söylemler kullanılmıştır.

* Milletvekili Seçimleri’nde uygulanan yüzde 10’luk seçim barajı, siyasi çoğulculuğu kısıtlamaktadır.

* Aday kaydı, seçmenlere çeşitli bir yelpaze ve gerçek seçenekler sunarak, genel olarak kapsayıcı nitelikte olmuştur. Toplamda 8.426 aday 16 siyasi partinin listelerine dâhil olmuş ve 21 bağımsız aday seçimler için kaydolmuştur. Buna karşılık, zorunlu askerlik hizmetini yapmamış olan veya hafif suçlar da dâhil olmak üzere geniş çaplı bir dizi suçtan hüküm giyen vatandaşların aday olamaması, 1990 AGİT Kopenhag Belgesi’nin 7.5. maddesi ve İyi Uygulamalar Kodu’nun I.1.1.1 Bölümü de dâhil olmak üzere, çeşitli uluslararası belgelerde tanımlanan temel seçilme hakkı ile bağdaşmamaktadır.

Basında AKP’ye ayrıcalık

* AGİT medya izleme bulgularına göre, izlenen beş televizyon kanalı arasında, içlerinde devlete ait TRT1’in de bulunduğu üç kanal, haberlerde, güncel olaylara dair programlarda ve tartışma programlarında AKP’ye ayrıcalık tanımıştır. TRT1’de yüzde 73, ATV’de yüzde 77, CNNTürk’de yüzde 32, Haber Türk’de yüzde 49 ve Samanyolu TV’de yüzde 47 olmak üzere, tüm televizyon kanallarında en yüksek yayın süresi AKP’ye verilirken, Meclis’te temsil edilen diğer partilere dair yayınların süreleri daha kısa olmuştur. TRT1, ATV ve Haber Türk’te AKP ile ilgili çoğunlukla pozitif bir ton kullanılırken, CNN Türk ve Samanyolu TV’de AKP ile ilgili yayınlarda çoğunlukla negatif bir ton kullanılmıştır. TRT1’de, CHP, MHP ve HDP’ye verilen yayın süreleri sırasıyla yüzde 12, 8 ve 6 iken, ATV’de bu süreler sırasıyla yüzde 11, 8 ve 4, CNN Türk’de yüzde 28, 18 ve 14, Haber Türk’de yüzde 19, 22 ve 9 ve Samanyolu TV’de yüzde 23, 13 ve 12 olarak bulunmuştur. Bu partiler dışında kalan diğer dört partinin yayınlanma süresi ise yüzde birin altında kalmıştır. Takip edilen televizyon kanallarında bunların haricindeki partilerden bahsedilmemiştir.

Şiddet seçimleri lekeledi

* Şiddet olayları, kampanya ortamını lekelemiştir. Ankara’da 10 Ekim tarihinde gerçekleşen büyük bir bombalı terörist saldırı 100’den fazla kişinin ölümü ve 500’den fazla kişinin yaralanması ile sonuçlanmıştır.32 Temmuz ayının sonunda, Kürt nüfusunun önemli bir kısmının yaşadığı Güneydoğu’da şiddet artmıştır. Seçim kampanyası esnasında HDP’nin büroları hedef alınmış, çok sayıda HDP üyesi gözaltına alınmış, HDP belediye eşbaşkanları geçici olarak görevden uzaklaştırılmıştır.

Medyaya baskı ve sansür

* Gözlemcilere, bazı siyasi güçlere oy vermeleri için seçmenlere gözdağı verildiği ve baskı yapıldığı bilgileri ulaşmıştır. İfade özgürlüğüne uygulanan yersiz yasal kısıtlamalar mevcuttur. Gazetecilere ve medya kuruluşlarına karşı teröre destek ve Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlarından dolayı açılan cezai soruşturmalarla beraber, internet sitelerinin kapatılması, birkaç televizyon kanalının dijital servis sağlayıcılardan çıkartılması ve öne çıkan bazı medya kuruluşlarına etkili bir şekilde zorla el koyulması seçmenlerin farklı görüşlere erişimini azaltmıştır.

Raporun Türkçesine şuradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam