16/09/2024 | Yazar: Aylime Aslı Demir
Rakel Dink: "Şiddeti değil, yaşam hakkını; tekliği değil, çokluğu savunalım"
Fotoğraf: Cemre Gürbüz, Hrant Dink Vakfı
Hrant Dink’in 70. doğum gününde, 15 Eylül’de İstanbul’da gerçekleşen törenle Uluslararası Hrant Dink Ödülü on altıncı kez sahiplerini buldu. 2009 yılından bu yana verilen ödül, ayrımcılıkla, ırkçılıkla ve şiddetle mücadele eden, daha özgür ve adil bir dünya için çaba gösteren kişilere, kuruluşlara ve gruplara takdim ediliyor. Bu yıl ödül, Türkiye’den kadın hakları savunucusu Mor Çatı ve Sierra Leone’den kadın genital mutilasyonuna karşı mücadelesiyle tanınan aktivist Rugiatu Neneh Turay’a verildi.
Törenin açılış konuşmasında Rakel Dink, toplumsal sorunların temelinde yatan şiddet ve ayrımcılığa dikkat çekerek, "Şiddeti değil, yaşam hakkını; tekliği değil, çokluğu savunalım" çağrısında bulundu. Günümüz dünyasında öfke ve şiddetin arttığını, ancak sevgi ve dayanışmayla bu sorunların üstesinden gelinebileceğini vurguladı.
2024 yılının ödül sahipleri
Mor Çatı: 1990 yılında feministler tarafından kurulan Mor Çatı, kadına yönelik şiddetle mücadele eden Türkiye’nin en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri. Bugüne kadar 45.000’den fazla kadına sosyal, psikolojik ve hukuki destek sağlayan kuruluş, Türkiye’deki tek bağımsız kadın sığınağını işletmesiyle de biliniyor. Mor Çatı, kadınlara yönelik şiddete karşı oluşturduğu dayanışma ağı ve toplumsal farkındalık yaratma çalışmalarıyla büyük bir etki yaratıyor.
Rugiatu Neneh Turay: Sierra Leone’nin Lunsar kentinde doğan Turay, çocuk yaşta maruz kaldığı kadın genital mutilasyonu deneyimi sonrası bu zararlı geleneğe karşı kararlı bir mücadele başlattı. 2000 yılında kurduğu ‘Amazon İnisiyatifi Hareketi’ ile kadın genital mutilasyonunun zararlarını anlatarak, yerel toplulukları bu uygulamadan vazgeçmeye teşvik ediyor. Turay, kadın hakları konusunda farkındalık yaratmanın yanı sıra, alternatif geçim kaynakları oluşturarak bu zararlı uygulamanın sona erdirilmesi için çalışıyor.
2024 yılının ‘Işıkları’
Bu yıl da ödül sahipleri dışında, dünyaya ışık tutan, umut veren insanları ve toplulukları onurlandıran bir video ile 2024 Yılının ‘Işıkları’ tanıtıldı. Ürdün, Yunanistan, Bangladeş, İsviçre, Filistin, İran, Latin Amerika ve Türkiye’nin farklı şehirlerinden insan hakları savunucuları, çevre ve hayvan hakları aktivistleri ile yoksulluk, cinsiyetçilik ve ırkçılıkla mücadele eden kişiler bu yılın ilham veren ‘Işıklar’ı olarak selamlandı.
Aday gösterme süreci
Uluslararası Hrant Dink Ödülü’ne aday göstermek isteyenler, her yıl Hrant Dink Vakfı’nın web sitesinde yer alan formu doldurarak adaylarla ilgili bilgileri sunarak aday gösterebiliyor. Bu süreç, jüriye karar verme aşamasında yardımcı olurken, adayların çabalarını daha geniş bir kitleye duyurmayı amaçlıyor. Bu yılki jüride José Alvear Restrepo Avukatlar Kolektifi, Açık Radyo, Aslı Bâli, Fatmagül Berktay, Ara Ghazarian, Wolfgang Kaleck, Reşat Kasaba, Cem Mansur, Zeynep Oral, Tilbe Saran ve Rakel Dink yer aldı.
2015 yılında, Uluslararası Hrant Dink Ödülü, LGBTİ+ hakları ve özgürlükleri alanında öncü bir kuruluş olan Kaos GL’ye verilmişti.
Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam