05/04/2021 | Yazar: Damla Umut Uzun

“LGBTİ kişilerin ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlüğünü koruyun!”

Uluslararası Sosyal Hizmet Uzmanları Federasyonu’ndan LGBTQI hakları açıklaması Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uluslararası Sosyal Hizmet Uzmanları Federasyonu (IFSW) İnsan Hakları Komisyonu, Endonezya’da iki eşcinsel erkeğe kırbaçlama cezası verilmesi ve dünya çağında LGBTQİ’lere işkenceye ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamanın tamamı KaosGL.org çevirisiyle şöyle:

LGBTQI kişilerin haklarını savunma konusunda küresel çapta bir eylem eksikliği var. Bu endişeler, hükümetlerin ve politika yapıcıların insan hakları ihlallerini görmezden gelmelerine ve lezbiyen, gey, biseksüel, trans, queer ve interseks kişilere yönelik belli ayrımcılıklara yol açtıklarına tanık oldukları için tüm bölgelerdeki sosyal hizmet uzmanları tarafından vurgulanmıştır.

28 Ocak 2021’de, Endonezya'nın Aceh eyaletinde yerel otoriteler seks yaparken yakalandığı iddia edilen iki eşcinsel erkeği kırbaçlattı. Yerel halk, Kasım 2020'de bu kişilerin evlerine baskın yaptı ve onları yerel makamlara teslim etti. Bu ceza, Aceh eyaletinde çeşitli uluslararası yasalar kapsamında işkence teşkil ederken eyaletlerdeki Şeriat yasaları kapsamına giriyordu. Öte yandan, bu son iğrenç ceza Aceh eyaletine odaklandığı halde, aslında bu durum, bu işkence eylemlerine bir meşruiyet kazandırmaya çalışan Endonezya seçkinlerinden üst düzey yetkililerin  sürekli LGBTQI karşıtı retoriğinden kaynaklanıyor.

LGBTQI kişilere dönük insan hakları ihlalleri, yaklaşık 80 ülkede LGBTQI ilişkilerin suç sayılmasıyla yasal bir gerçeklikte hız kesmeden devam ediyor. Bu durumun, LGBTİ+ kişilerin psikolojik, duygusal ve fiziksel travma gibi hayatlarının birçok kısmında korkunç bir etkisi vardır, ancak bunlarla sınırlı değildir, aynı zamanda istihdamlarını ve barınma durumlarını da etkiler. Bu istismarlar, trans kişileri kimliklerinin yasal olarak tanınmasından önce tıbbi tedaviye, kısırlaştırmaya veya diğer zahmetli ön koşulları karşılamaya zorlayan ülkelerde daha da genişliyor.

Uluslararası Sosyal Hizmet Uzmanları Federasyonu (IFSW) İnsan Hakları Komisyonu ayrıca, tüm sosyal hizmet derneklerinin kendi ülkelerinde değişimi savunmak için harekete geçmemesinden endişe duymaktadır. Sosyal hizmet profesyonellerinin temel bir yükümlülüğü, baskıya meydan okumak ve topluluğun ve toplumun tüm üyelerinin haklarını desteklemektir. Küresel LGBTQI toplumuna karşı insan hakları ihlallerinin devam etmesine izin vermek etik olarak kabul edilemez.

Tüm LGBTQI kişilerin insan haklarının korunmasıyla ilgili tüm ülkelerin merkezi yasal sorumlulukları şunlardır:

*Kişileri homofobik ve transfobik şiddetten koruyun

*İşkenceyi ve zalimane, insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleyi önleyin

*Aynı cinsiyetten ilişkileri ve trans kişileri suç sayan yasaları yürürlükten kaldırın

*Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılığı yasaklayın

*LGBTİ kişilerin ifade, toplantı ve örgütlenme özgürlüğünü koruyun

IFSW İnsan Hakları Komisyonu, hem sivil toplumu hem de tüm ulusların temsilci liderlerini bu ilkelere bağlı kalmaya, bu adaletsizlikleri alenen kınamaya ve daha kapsayıcı bir şekilde ilerlemeye çağırıyor.

Dr Martin Luther King'in 1963'te söylediği gibi:

“Herhangi bir yerde yaşanan adaletsizlik, her yerde adalet için bir tehdittir. Tek bir kader giysisine bağlı, kaçınılmaz bir karşılıklılık ağına hapsolmuş durumdayız. Birini doğrudan etkileyen şey, hepsini dolaylı olarak etkiler .”


Etiketler: insan hakları, yaşam, sosyal hizmet, dünyadan
nefret