01/08/2024 | Yazar: Kaos GL
ILGA Avrupa, Türkiye’de gerçekleşen 2024 Onur Ayı etkinliklerine ilişkin bir bilgilendirme notu yayınladı. Bilgilendirme notunda; “Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı” ve Numan Kurtulmuş’un Büyük Aile Platformu ile görüşmesi “endişe verici gelişmeler” olarak kaydedildi.

Fotoğraf: Erdoğan Alayumat
Yayınlanan bilgilendirme notunda “Hükümetin LGBTİ+’ların toplanma ve ifade özgürlüğü gibi temel haklarını göz ardı etmeye devam etmesiyle birlikte, LGBTİ+ temalı etkinliklere yönelik yasaklar ve polis baskısı devam etti” ifadeleri yer aldı. Söz konusu bilgilendirme notunda; Türkiye’deki LGBTİ+ aktivistlerinin polis baskısından, yasaklardan ve tutuklamalardan mümkün olduğunca kaçınmak için taktiklerini arttırdığı değerlendirmesi yer aldı.
Bilgilendirme notunda; Mayıs 2023 ve Mart 2024’teki seçimlerin ardından Türkiye’de LGBTİ+ karşıtlığının kurumsallaştığı aktarıldı. Şu ifadeler yer aldı:
“Uluslararası toplum, bu yılki Onur Yürüyüşü döneminde gözaltı ve şiddetteki azalmaya aldanmamalıdır; bunların çoğu Onur Yürüyüşü organizatörlerinin yaratıcılığı ve dayanıklılığı sayesinde önlendi. Bu arada, hükümet ve kurumlardan LGBTİ+ insanlara yönelik nefret hala koordineli ve politikada daha da yerleşik hale geliyor.”
Bilgilendirme notunda, haziran ayında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Göktaş’ın duyurduğu “Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı”, “endişe verici bir gelişme” olarak kaydedildi. Söz konusu Eylem Planı’nın LGBTİ+’ları hedef aldığını belirten bilgilendirme notunda, Numan Kurtulmuş’un LGBTİ+ karşıtı Büyük Aile Platformu ile Meclis’te görüşmesine de yer verildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2024-2028 Eylem Planı’nda da dikkat çeken notta, Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü’nün "aileyi tehdit eden sapkın ideolojilere karşı aileyi korumak" amacıyla 2028 yılı sonuna kadar "Aile Dergisi" benzeri 40 yayın hazırlamasının beklendiği de vurgulandı.
Bilgilendirme notunda şu ifadeler yer aldı:
“Bu endişe verici gelişmeleri gündeme getirirken, uluslararası kurumları; yetkililerle yapılacak tüm toplantılarda bu konuları gündeme getirmeye ve bağışçıların, artan devlet baskısı karşısında Türkiye LGBTİ+ sivil toplumuna daha fazla destek vermeye çağırmaya devam ediyoruz.”
ILGA Avrupa 2024 Türkiye Onur Ayı bilançosu
ILGA Avrupa bilgilendirme notunda 2024 Onur Ayı’na ilişkin bilançoyu şöyle özetledi:
ODTÜ Onur Yürüyüşü: ODTÜ öğrenci kampüsünde Onur Yürüyüşü, organizatörlerin başlangıç saatini 18.00'den 12.00'ye çekmesiyle herhangi bir müdahalede bulunulmadan gerçekleşti.
Eskişehir Onur Yürüyüşü: 10 LGBTİ+ aktivisti gözaltına alındı ve işkenceye maruz kaldı. 2015'ten bu yana ilk kez, gözaltına alınan aktivistlerden dördü tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Daha sonra dördü de serbest bırakıldı.
Ankara Onur Yürüyüşü: Ankara Onur Yürüyüşü Komitesi, şehrin birçok yerinde kurulan polis barikatlarına yanıt olarak yürüyüşü başka bir güzergahtan düzenledi. Bu nedenle polis müdahale edemedi ve kimse gözaltına alınmadı.
10.İstanbul Trans Onur Yürüyüşü: İstanbul Valiliği, Trans Pride beklentisiyle metro istasyonlarını kapattı ve yüzlerce polis memuru Beyoğlu, Şişli ve Beşiktaş ilçelerine gönderilerek birçok yolu kapatmak için kontrol noktaları, barikatlar kullanıldı. Sonuç olarak, organizatörler toplu yürüyüş yapmamaya karar verdi; bunun yerine farklı kamusal alanlara trans bayrakları astılar. İki kişi bir kafede otururken gözaltına alındı.
İzmir Onur Yürüyüşü: İzmir'de Onur Yürüyüşü, resmi yürüyüşün başlamasından bir gün önce Bornova'da yapıldı. Zamanlamadaki bu değişiklik herhangi bir müdahaleyi engelledi.
İstanbul Onur Yürüyüşü: İstanbul'da Onur Haftası kapsamında Şişli ve Kadıköy'de olmak üzere iki etkinlik kaymakamlıklar tarafından yasaklandı. İstanbul Valiliği, İstanbul Onur Yürüyüşü'nün yapılacağı günün erken saatlerinde Taksim ve İstiklal Caddesi'ne yasak getirdi ve İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi'ni "çeşitli yasadışı gruplar" olarak nitelendirdi. Polis, Beyoğlu Taksim'de beklerken, aktivistler yürüyüşü Anadolu yakasında düzenlenen ilk İstanbul Onur Yürüyüşü olan Kadıköy'ün (Anadolu yakası) Bağdat Caddesi'nde gerçekleştirdi. Aktivistler basın açıklaması yaptı ve yaklaşık on dakika yürüdükten sonra polis kalabalığı yakalayıp dağıttı. Yürüyüş sona erdikten sonra 11 kişi gözaltına alındı.
Antalya Onur Haftası: Valilik, Pride etkinliklerinin gerçekleşeceği 1-15 Temmuz tarihleri arasında 15 gün boyunca tüm protestoları ve etkinlikleri yasakladı. Onur Yürüyüşü 14 Temmuz'da gerçekleşti ve polis tarafından saldırıya uğradı, dört aktivist gözaltına alındı.
Etiketler: insan hakları, nefret suçları, siyaset, dünyadan, onur yürüyüşü