24/11/2023 | Yazar: Damla Umut Uzun

Azerbaycan’da yolsuzlukla ilgili bağımsız ve araştırmacı habercilik yapan medya kuruluşu Absaz’ın yöneticisi, yönetici yardımcısı ve genel yayın yönetmeni gözaltına alındı.

“Ulvi Hasanlı derhal serbest bırakılmalıdır!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Azerbaycan’da muhalif medya kuruluşu Absaz Media’dan üç gazeteci geçtiğimiz günlerde hukuksuz şekilde gözaltına alındı.

Üç gazeteci de ülkeye döviz kaçakçılığı yapmakla suçlanıyor ve suçlu bulunmaları halinde uzun süreli hapis cezasına çarptırılma riskiyle karşı karşıyalar. Azerbaycan’daki insan hakları ve basın özgürlüğü kuruluşlarınca Absaz Media kuruluşunun özellikle üst düzey yolsuzlukla ilgili bağımsız ve araştırmacı haberciliğine misilleme olarak hedef alındıklarına inanılıyor.

20 Kasım’da Azerbaycan polisi, bağımsız haber kuruluşu Abzas Media Yöneticisi Ulvi Hasanli gözaltına alındı. Ardından Hasanli’nin yardımcısı Mahammad Kekalov’dan 48 saatten fazla bir süre haber alınamadı (bu süreçte işkenceye maruz bırakıldığı düşünülüyor). Genel Yayın Yönetmeni Sevinç Vagifqizi de ülkeye dönerken havaalanında tutuklandı.

Uluslararası Af Örgütü gazetecilerin serbest bırakılması için çağrıda bulunurken Af Örgütü temsilcisi Natalia Nozadze konuyla ilgili şunları söyledi:

“Abzas Media’nın yöneticisi olarak Ulvi Hasanli, Azerbaycan'daki üst düzey yolsuzluk iddialarını cesurca ortaya çıkardı ve kamu yararını ilgilendiren kritik konuları ele aldı. Ulvi Hasanlı’nın gözaltında dövüldüğü ya da kötü muameleye maruz kaldığı yönündeki haberlerden derin endişe duyuyoruz. Azerbaycan makamları Ulvi Hasanlı'nın nerede olduğunu ve hukuki statüsünü derhal açıklamalı ve kendi seçeceği bir avukata derhal erişimini sağlamalıdır. Ulvi Hasanlı’nın tutuklanması, yetkililerin muhalifleri bastırmak için tutukladığı eleştirmenler modeline uymaktadır. Yetkililer Ulvi Hasanlı’ya karşı uluslararası alanda kabul edilebilir bir suç isnadında bulunmadıkça ve bu durum inandırıcı delillerle kanıtlanmadıkça, Ulvi Hasanlı derhal serbest bırakılmalıdır.”


Etiketler: insan hakları, medya, dünyadan
İstihdam