29/02/2024 | Yazar: Kaos GL

ÜniKuir Derneği, genç LGBTİ+’ların yerel seçimlerden beklentilerini konuşmak için İstanbul’daydı. Etkinlik, 24-25 Şubat tarihleri arasında gerçekleşti.

ÜniKuir Derneği, genç LGBTİ+’ların taleplerini duymak ve duyurmak için İstanbul’daydı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ünikuir’in haberine göre; ilk gün, yaklaşan yerel seçimi merkeze alan bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. Günün açılışı, Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nden (SPoD) Halim Kır’ın “Türkiye'de LGBTİ+'ların Siyasal Katılım Deneyimi” sunumuyla oldu. Katılımcılar, Türkiye LGBTİ+ hareketinin siyasal katılım deneyimine dair tartışma yürüttü.

Ardından, “Yerel Yönetimlerin Görevleri ve Önemi” üzerine gerçekleştirdiği sunumunda ÜniKuir Siyasal Katılım ve Savunuculuk Koordinatörü Mahmut Şeren, katılımcılara yerel yönetimlerden talep edebileceklerini ve yerel yönetimlerin sorumluluk alanlarını anlattı. 

Günün ikinci bölümünde, Genç ve Üniversiteli LGBTİ+’ların Yerel Yönetimlerden Talepleri Bildirgesi’nin temellerini oluşturacak yuvarlak masa toplantıları gerçekleştirildi.

Alanlarında uzmanların moderatörlüğünde; katılımcılar 7 ayrı masada ayrımcılık ve şiddetten korunma, eğitim ve barınma, katılım hakkı, spor kültür ve sanat, sağlık, sosyal hizmetler, çevre ve afet başlıkları altında, yerel yönetimlerden talepleri üzerine tartışmalar yürüttü. Ekip çalışmasının ardından tüm masalar toplanarak birbirlerinin fikirlerini daha da büyüterek şekillendirdi.

Yuvarlak masa çalışmasının çıktıları, Ankara’daki yuvarlak masa toplantılarından da beslenerek yakın zamanda unikuir.org adresinde yayınlanacak bir bildirgeye dönüşecek. Masaların Ankara ayağı da Mart’ta gerçekleşecek.

Etkinlik ikinci gününde, ÜniKuir Derneği’nin son dönemdeki çalışmalarının lansmanı ile devam etti. Rapor sunumları LGBTİ+ derneklerinden, insan hakları örgütlerinden, konsolosluklardan, üniversitelerden ve üniversite topluluklarından temsilcilerin katılımı ile gerçekleşti.

İlk olarak Siyasal Katılım ve Savunuculuk Programı’nın gönüllülerinden Buğra Durmuş, TBMM’nin 27. Dönem 6. Yasama Yılını LGBTİ+ hakları bağlamında inceleyerek elde ettikleri bulguları paylaştı. Ardından yine Siyasal Katılım ve Savunuculuk Programı gönüllülerinden Şevval Karabulut, LGBTİ+’ların ana odak haline geldiği 14-28 Mayıs Seçimleri sürecinde LGBTİ+’lara dair üretilen söylemleri izleyen Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği Seçimlerini LGBTİ+ Hakları Bağlamında İzleme Raporu bulgularını paylaştı.

İkinci günün devamında ÜniKuir Akademik Çalışmalar Koordinatörü Sevcan Tiftik ve Hak Temelli İzleme Çalışmaları Koordinatörü Ecem’in “Ankara ve İstanbul’daki Vakıf Üniversitelerinde LGBTİ+ Hakları Raporu” sunumunu gerçekleştirdi.

Sonraki bölümde Mahmut Şeren, Eşit Haklara Erişim Programı ile Siyasal Katılım ve Savunculuk Programı’nın hazırladığı Üniversitelerde LGBTİ+’lara Yönelik Hak İhlalleri ve Ayrımcılık 2023 Yılı Raporu’nun sunumunu gerçekleştirdi.

Raporda; ayrımcı muamele veya şiddet, ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, işkence ve kötü muamele yasağı, eğitim hakkı, akademik özgürlük ve bilgi edinme hakkı olmak üzere 7 alanda yaşanan hak ihlalleri, ÜniKuir’in hukuki destek ve akademik destek başvuruları sırasında tespit ettiği ihlaller, derneğin ayrımcılık ve hak ihlali bildirim formuna verilen yanıtlar ile üniversiteli aktivistlerin özne deneyimlerine yer verildi.

Değerlendirme ve kapanışın öncesinde yine Mahmut Şeren, Kampüslerde Onur Ayı 2023 Yılı Raporu’nun bulgularını katılımcılarla paylaştı. Rapordaki çarpıcı verilerden biri, baskı ve şiddetin yoğunlaşmasına rağmen bir önceki seneye göre onur ayında kampüslerdeki etkinliklerin artması oldu.


Etiketler: insan hakları, eğitim, kent hakkı, barınma, yerel seçim
İstihdam