24/02/2022 | Yazar: Kaos GL

ÜniKuir Derneği Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı işgale karşı açıklama yaptı.

ÜniKuir Derneği: Savaşa hayır! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ÜniKuir Derneği, Rusya’nın Ukrayna’ya bugün erken saatlerde başlayan saldırılarına karşı açıklama yaptı. Dernek yaptığı açıklamada “Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı işgale, militer, milliyetçi, şiddeti destekleyen politikalara karşı savaş borazanlarıyla değil barış nidalarıyla “Savaşa hayır!” diyoruz.” İfadelerini kullandı.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

Savaşa hayır!

Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı işgale, militer, milliyetçi, şiddeti destekleyen politikalara karşı savaş borazanlarıyla değil barış nidalarıyla “Savaşa hayır!” diyoruz. 

İşgal ve savaş karşıtları olarak, dünyanın dört bir yanında normalleştirilmeye çalışılan şiddet ve ayrımcılık pratiklerinin gündelik hayatı nasıl etkilediğinin farkındayız. Rusya’da son yıllarda giderek kurumsallaşan LGBTİ+fobi, Rusya içerisinde LGBTİ+ haklarını savunan oluşumları ajan olarak nitelendirmekte. Öyle ki insan haklarını temel alan bu oluşumların hükümet tarafından “geleneksel değerlere aykırı” oldukları bahanesiyle kapatılmaya çalışıldığına geçen hafta tekrar tanık olduk. Ukrayna’ya yönelik işgal kararının duyurulduğu resmi açıklamada da “geleneksel değerlerin yok edilmeye çalışıldığı ve insanlığın tabiatına aykırı değerlerin empoze edilmeye çalışıldığına” vurgu yapılmaktadır.  

Bizler biliyoruz ki LGBTİ+’lar başta olmak üzere “geleneksel değerlere” sığmadığı iddia edilen toplumun pek çok kesimi savaş halinde daha fazla tehdit altında olacaktır. Savaşın gölgesi dahi bu coğrafyalarda yaşayan LGBTİ+’ların can güvenlikleri için risk oluşturmuşken, bugün başlayan işgalle beraber LGBTİ+’ların maruz kaldıkları ihlallerin şiddetinin artacağından endişeliyiz. 

“Savaşa hayır!” diyen herkesi, Ukrayna’da ve Rusya’da LGBTİ+’ların yaşadıkları hak ihlallerine ses olmaya, LGBTİ+ ve insan hakları örgütleriyle dayanışmaya, insan haklarını ve uluslararası hukuku gözeterek savaşa ve savaşla beraber gelecek uluslararası yıkıma, şiddete ve insanlık onuruna aykırı zulme ses çıkarmaya davet ediyoruz. 

ÜniKuir Derneği 

 


Etiketler: insan hakları, yaşam, dünyadan
İstihdam