02/06/2025 | Yazar: Kaos GL

“Yapılan tavsiyelerin takipçisi olacağız. Hem ulusal hem uluslararası düzeyde, LGBTİ+ öğrencilerin güvenli, eşit ve kapsayıcı bir şekilde yaşam sürebilmesi için savunuculuğa devam edeceğiz.”

ÜniKuir, Türkiye'nin BM Evrensel Periyodik İnceleme sürecine katkı sundu: "Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini açıkça kapsayan ayrımcılık karşıtı yasalar çıkarılmalı" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ÜniKuir Derneği, Birleşmiş Milletler Evrensel Periyodik İnceleme (UPR) sürecinin dördüncü döngüsüne uluslararası ortaklarından The Advocates for Human Rights ile birlikte hazırladığı Türkiye’de LGBTİ+ öğrencilerin eğitim, barınma, örgütlenme ve ifade özgürlüğü alanlarında yaşadığı hak ihlallerini içeren bir rapor ile katkı sundu. 

Derneğin internet sitesinde yer alan habere göre; UPR sürecinin dördüncü döngüsü, Türkiye’nin insan hakları alanındaki performansının incelenmesiyle 6 Mayıs 2025’te Cenevre’de düzenlenen oturumda gerçekleşti. 

Ayrıca dernek, mart ayında Cenevre’de düzenlenen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi toplantısına katılarak raporun savunuculuğunu yaptı. “Hem ulusal hem uluslararası düzeyde, LGBTİ+ öğrencilerin güvenli, eşit ve kapsayıcı bir şekilde yaşam sürebilmesi için savunuculuğa devam edeceğiz” diyen dernek, raporda; LGBTİ+ öğrenci kulüplerinin kapatılması veya kuruluşlarının engellenmesi, onur haftası etkinliklerinin engellenmesi, siyasette sistematik hale gelen nefret söylemleri, akademik özgürlüğün kısıtlanması, öğrenci yurtlarında güvenli barınmaya erişim eksikliği gibi alanlarda yaşanan hak ihlallerine dikkat çekti.

ÜniKuir’in raporunda Türkiye’ye verilmesini önerdiği tavsiyelerden bazıları şöyle:

  • “Tüm eğitim kademelerinde toplumsal cinsiyet eşitliği ve LGBTİ+ haklarını içeren dersler zorunlu hale getirilmeli.
  • Üniversitelerde LGBTİ+ öğrenci kulüplerinin tanınması ve faaliyetlerinin desteklenmesi sağlanmalı.
  • Öğrenci yurtları LGBTİ+’lar için güvenli ve kapsayıcı hale getirilmeli.
  • Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini açıkça kapsayan ayrımcılık karşıtı yasalar çıkarılmalı.” 

Oturumda, Türkiye’ye 125 ülkeden tavsiye sunuldu. 16 ülke ise doğrudan Türkiye’deki LGBTİ+ haklarına ilişkin tavsiyelerde bulundu. Verilen tavsiyelerden bazıları şöyle:

  • “Politikacılar, kamu görevlileri ve medya tarafından üretilen LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemiyle mücadele etmek için önlemler alınması.
  • Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim temelli ayrımcılığın Ceza Kanunu’na ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’na eklenmesi.
  • LGBTİ+ kişilere yönelik nefret suçlarının etkin biçimde soruşturulması ve cezalandırılması.
  • İfade, örgütlenme ve barışçıl toplanma özgürlüğünün, özellikle LGBTİ+ etkinlikleri açısından güvence altına alınması.”

Etiketler: insan hakları, yaşam, nefret suçları, siyaset
İstihdam