12/12/2024 | Yazar: Kaos GL
ÜniKuir Derneği’nin Üniversitelerde LGBTİ+’lara Yönelik Ayrımcılık ve Hak İhlalleri Raporu’na göre; üniversiteli LGBTİ+’ların toplanma özgürlüğü ihlal edildi, öğrenciler en çok akademisyenler tarafından hedef alındı.
Fotoğraf: Fatoş Sarıkaya / csgorselarsiv.org
ÜniKuir Derneği’nin 2023 Yılı Üniversitelerde LGBTİ+’lara Yönelik Ayrımcılık ve Hak İhlalleri Raporu yayınlandı. Rapor, 2023 yılında üniversitelerde gerçekleşen LGBTİ+’lara yönelik hak ihlallerinin, hak temelli bir bakışla izlenmesini amaçlıyor.
Dernek, 2023 yılında ÜniKuir Derneği’ne yapılan hukuki destek başvurularından üniversitelerde LGBTİ+’lara yönelik hak ihlali ve ayrımcılık içeren 107 vaka derledi. Ocak 2023 tarihinde erişime açılan form ile Adana, Ağrı, Ankara, Artvin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırıkkale ve Samsun’da bulunan toplam 29 farklı üniversiteden 69 kişinin bildirdiği hak ihlalleri raporladı.
LGBTİ+’lar en çok toplanma ve gösteri yürüyüşü haklarının ihlal edildiğini bildirdi
Rapora göre Ocak 2023-Aralık 2023 tarihleri arasında ÜniKuir Derneği’ne yapılan 107 destek başvurusundan 85’i hukuki destek, 12’si topluluk güçlendirme desteği, 10’u ise akademik danışmanlık desteği oldu. 107 başvuru sırasıyla en çok Ankara, İstanbul, İzmir ve Mersin’den geldi.
Raporun sonuçlarına göre; LGBTİ+’lara yönelik hak ihlallerinin üniversiteler bazında dağılımında 87 başvuru devlet üniversitelerinden, 20 başvuru vakıf üniversitelerinden geldi.
Üniversiteli LGBTİ+’lar, en çok toplanma ve gösteri yürüyüşü haklarının ihlal edildiğini bildirdi. Bunu; barınma, kampüste güvenli alan sağlama ve diplomada isim değişikliği konuları takip etti.
Raporda şu değerlendirmeler yer aldı:
“ÜniKuir Derneği’ne gelen destek verileri incelendiğinde, geçen seneki rapor ile benzer bir şekilde en önemli bulgu, gerçekleşen bir hak ihlalinin çoğu zaman başka bir hak ihlalini ya da ayrımcılığı ortaya çıkarmasıdır. Üniversitelerde öğrencilerin etkinliklerinin yoğunlaştığı aylar ile Mayıs-Haziran aylarında artan toplantı ve gösteri yürüyüşüne dair başvuruları, disiplin soruşturmaları takip etmiştir.”
LGBTİ+’lar taciz, mobbing ve şiddet tehdidi ile karşı karşıya
Raporda erişime açılan form üzerinden bildirilen hak ihlalleri de yer aldı. Adana, Ağrı, Ankara, Artvin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırıkkale, Samsun ve Van’da bulunan toplam 30 farklı üniversiteden 69 kişinin bildirdiği hak ihlalleri verilerine göre; en fazla ihlal bildirimi Marmara Üniversitesi ve Üsküdar Üniversitesi’nden geldi. Rapora göre ankete katılan katılımcılar en fazla taciz, şiddet ve mobbing tehdidi ile karşı karşıya kaldığını belirtti.
İhlaller sırasıyla akademisyenler, öğrenciler, personel ve okul yönetimi tarafından gerçekleştirildi. Katılımcılardan 51’i ihlalleri bildirmediğini, 10’u ise bildirdiğini ancak bir sonuç alamadığını vurguladı.
Raporun sonuç kısmında; üniversitelerdeki LGBTİ+ topluluklarının, karşılaştıkları hak ihlallerine rağmen mücadelelerinden vazgeçmediği belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:
“Her ne kadar her üniversitede eşit bir destek sağlanmasa da LGBTİ+ haklarına destek verenlerin bu mücadeledeki varlığını ve önemini görmek mümkün.”
Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın.
Etiketler: insan hakları, eğitim, araştırma