20/02/2025 | Yazar: Kaos GL
ÜniKuir’in Üniversitelerde LGBTİ+’lara Yönelik Hak İhlalleri ve Ayrımcılık 2024 Raporu’na göre; LGBTİ+ öğrenciler polis ve güvenlik görevlileri tarafından fişlenmek ve ailelerine ifşa edilmekle tehdit edildi.

Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org
ÜniKuir Derneği’nin hazırladığı Üniversitelerde LGBTİ+’lara Yönelik Hak İhlalleri ve Ayrımcılık 2024 Raporu yayınlandı. Rapor, 2024 yılında LGBTİ+ öğrencilerin akademik, sosyal ve bireysel yaşamlarında karşılaştıkları ayrımcılıkları, sistematik hak ihlallerini ve bu ihlallerin toplumsal yansımalarını belgelemeyi amaçlıyor.
Medya vaka takibi, ÜniKuir’e yapılan destek başvuruları, hak ihlali raporlama formu verileri ve LGBTİ+ öğrencilerle gerçekleştirilen odak grup görüşmelerine dayanarak oluşturulan çalışma, üniversitelerde yaşanan ihlallerin kapsamlı bir analizini sunuyor.
Sansür uygulamaları devam etti
Rapora göre; LGBTİ+ öğrenciler; akademisyenler, idari personel ve diğer öğrenciler tarafından ayrımcı muameleye, nefret içerikli söylemlere ve psikolojik şiddete maruz bırakıldı. LGBTİ+ öğrencilere yönelik hak ihlallerinin gerçekleştirenlerin başında diğer öğrenciler gelirken, onları üniversite yönetimi ve akademisyenler takip etti.
Ayrıca; üniversitelerde hak ihlaline maruz bırakılan LGBTİ+’ların büyük kısmı sonuç alamayacağını düşünerek söz konusu ihlalleri herhangi bir yetkili kuruma bildirmedi.
Bununla beraber; kampüslerde gökkuşağı bayrağına müdahale, disiplin soruşturmaları ve kampüs içinde sansür uygulamaları devam etti.
Öğrenciler yurttan atıldı, ailelerine ifşa edilmekle tehdit edildi
Raporun dikkat çektiği bir diğer başlık ise toplanma ve örgütlenme özgürlüğü oldu. 2024’te de LGBTİ+ topluluklarının resmi statüleri tanınmadı, etkinlikler engellendi.
LGBTİ+ öğrenciler 2024’te eğitimde eşitsizlikle de karşı karşıya kaldı. Rapora göre LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı akademik uygulamalar sürerken, ders içeriklerinde toplumsal cinsiyet eşitliği ve LGBTİ+ hakları görmezden gelindi.
Raporun dikkat çektiği bir diğer başlık barınma hakkı ihlalleri. LGBTİ+ öğrenciler yurtlardan atıldı ya da yurttan ayrılmaya zorlandı ve kimlikleri nedeniyle barınma hakkından mahrum bırakıldı. LGBTİ+ öğrenciler polis ve güvenlik görevlileri tarafından fişlenmekle ve aile üyelerine ifşa edilmekle tehdit edildi.
Sağlık hizmetlerine erişimde zorluklar
Sağlık hizmetlerine erişim de raporun temel başlıklarından birisi oldu. Rapora göre; üniversite medikolarında ve hastanelerinde LGBTİ+ dostu sağlık hizmeti verilmedi. Vakıf üniversiteleri de dahil olmak üzere üniversite yönetimleri ayrımcı sağlık görevlilerini korudu ve öğrencilerin şikayetleri bastırıldı.
Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın.
Etiketler: insan hakları, eğitim, barınma, sağlık hakkı, özel haber, araştırma