12/06/2023 | Yazar: Kaos GL

Üniversiteli yirmi dört LGBTİQ+ öğrenci topluluğu, “11. ODTÜ Onur Yürüyüşüne yapılan hukuksuz saldırı ve arkadaşlarımıza yapılan insanlık dışı muamele kabul edilemez!” diyerek ODTÜ’lü LGBTİQ+’ların yanında olduğunu duyurdu.

Üniversiteli LGBTİQ+ toplulukları: Biz buradayız, kampüslerimizden vazgeçmiyoruz! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: ÜniKuir

6. ODTÜ Onur Haftası, 5 Haziran’da başladı. Hafta kapsamında 7 Haziran’a kadar kampüste bir dizi etkinlik yapıldı. Hafta, 9 Haziran saat 16.00’da Kuzey Çimleri’nde 11. ODTÜ Onur Yürüyüşü ile sonlanacaktı. Kayyum Rektör Verşan Kök, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da ODTÜ Onur Yürüyüşü öncesi tüm okula LGBTİ+’ları hedef gösteren bir e-posta yollayarak yürüyüşe “karşı durmaya” çağırdı.

Polis, sabah saatlerinden itibaren kampüsü ablukaya aldı. Daha yürüyüş başlamadan öğrencilere saldırdı. Çok sayıda ODTÜlü gözaltına alındı. Beş öğrenci yerlere yatırılarak ve ters kelepçe ile gözaltına alındı. Görüntü almak isteyen öğrenciler de polis saldırısıyla karşılaştı. Polis saldırısından kaçıp kütüphaneye sığınanlar da gözaltına alınırken, kampüsteki Matematik bölüm binasından dev trans bayrağı dalgalandı.

Hızını alamayan polis, yurduna giden öğrencilerden biri gökkuşağı bayrağını çıkarmayı reddettiği için gözaltına alınırken, taksi durağında bekleyen dokuz öğrenci daha gözaltına alındı. Gözaltına alınan öğrencilerden ikisi kafasından yaralandı. Öğrenciler, emniyetteki ifadelerinin ardından gece serbest bırakıldı.

“ODTÜ LGBTİQAA+ Dayanışması’nın ve ODTÜ’lü LGBTİQ+’ların yanındayız!”

Üniversiteli yirmi dört LGBTİ+ öğrenci topluluğu, “11. ODTÜ Onur Yürüyüşüne yapılan hukuksuz saldırı ve arkadaşlarımıza yapılan insanlık dışı muamele kabul edilemez!” diyerek ODTÜ LGBTİQAA+ Dayanışması’nın ve ODTÜ’lü LGBTİQ+’ların yanında olduğunu duyurdu:

“Kayyum rektör Verşan Kök, tüm okula gönderdiği mail ile LGBTİQ+’ları hedef göstererek, yürüyüşün üretken ortam ve imajina zarar vereceğini iddia etti. Ancak üniversite imajini zedelemeyeceğini düşünerek ODTÜ’lü öğrencilere işkence etmeleri için polisleri kampüse aldı. Kayyum rektör, öğrencilerin gökkuşağı ve trans bayrağı renklerinde boyadığı merdivenleri inatla beyaza boyatarak üretken tavrını ortaya koymuştur.

ODTÜ’lü LGBTİQ+’lar binalara sıkıştırılarak darp ve ters kelepçe ile gözaltına alındılar. Öğrencilerin gördüğü işkenceleri videoya çeken diğer öğrencilere çekemeyecekleri söylenerek engellendi. Ablukalara ve polis şiddetine direnen arkadaşlarımız, polisin zor kullanarak dağıtmasından önce basın açıklamalarını okuyup ve yürüdüler. Eylem bittikten sonra taksi bekleyen öğrenciler işkence ile birlikte gözaltına alındılar. Herhangi bir eylemsellik göstermeyen arkadaşlarımızı işkence ile gözaltına almak yasaları uygulamak değil, direkt olarak LGBTİQ+’ların zarar görmesi için devlet tarafından yapılan bir saldırıdır.

Biz LGBTİQ+ toplulukları olarak varlığımızın kriminalize edilmesine ve bizler için güvenli olması gereken kampüslerimizde işkence ve şiddete maruz kalmayı kabul etmiyoruz. Haklarımız olan şeyleri yaparken engellenmemiz, şiddete ve işkenceye maruz kalmamız insan haklarına aykırı ve yasa dışıdır. LGBTIQ+ hakları insan haklarıdır ve bu saldırı tüm insanlık onuruna yapılmıştır. Tüm üniversite öğrencilerini, akademisyenleri ve çalışanları bu mücadelede bizlerin yanında olmaya davet ediyoruz.

Kampüsler öğrencilerindir. Kayyüm Rektörler gidecek, biz kalacağız!” 

İmzacı öğrenci toplulukları:

Boğaziçi Üniversitesi LGBTİA+ Çalışmaları 

Mersin Üniversitesi LGBTİ+ Dayanışması 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi LGBTİ+ Topluluğu

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Kuir Dayanışma Ağı

Ege Üniversitesi - Lavender LGBTİQ+ 

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi - Kuir AYBÜ 

Yıldız Teknik Üniversitesi - ODA LGBTİA+  

Hacettepe Üniversitesi Kuir Araştırmaları - Queer Deer 

Sabancı Üniversitesi - Cins Kulüp 

Galatasaray Üniversitesi - Lion Queer 

Bilkent Üniversitesi - Renkli Düşün 

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi - Kuir Baykuş  

İstanbul Teknik Üniversitesi -  Cins Arı  

Bilgi Üniversitesi - Rainbow 

Yeditepe Üniversitesi - 7tepe7renk  

Özyeğin Üniversitesi’nde LGBTİQ+ Kulübü  

Marmara Üniversitesi - KuirMar 

Ankara Üniversitesi - KuirAnka  

İstanbul Üniversitesi - Eşitlik Topluluğu  

Kadir Has Üniversitesi - KHAS+

Koç Üniversitesi - KUİR 

Bahçeşehir Üniversitesi - Renkli Çatı

Kuirseri 

İKUİR



Etiketler: insan hakları, nefret suçları, eğitim, onur yürüyüşü
İstihdam