15/08/2023 | Yazar: Kaos GL

Ürdün’de Kral’ın onayladığı yeni siber suçlar yasası, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin çevrimiçi ortamda ifade edilmesini tamamen engelleyebilir.

“Ürdün'ün yeni siber suçlar yasası, LGBT’ler için felaket” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ürdün kralı, önceki hâline göre önemli ölçüde daha kötü olan sert bir siber suç yasasını onayladı. Yeni yasa, LGBTİ+’ların haklarını ve ifade özgürlüğünü de tehdit ediyor.

Human Rights Watch’tan araştırmacı Rasha Younes yeni düzenleme hakkında, “Yasal düzenlemeler çevrimiçi ve çevrimdışı hakları, özgür ifadeyi ve gizliliği tehlikeye atıyor ve belirsiz hükümler içeriyor ki bu, lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyleri de hedef alabilir” dedi.

2023 Siber Suç Yasası'nın 13. ve 14. maddeleri, "pornografik içerik" ve "ahlaksızlığı teşvik eden, kışkırtan, yardım eden veya kışkırtan içerik"i tanımlamaksızın üretimini, dağıtımını veya tüketimini altı ay hapis ve para cezasıyla cezalandırıyor.

Younes’a göre bu hükümler, cinsiyet ve cinsellik etrafında dijital içerikleri hedef alabileceği gibi, dijital platformları kullanarak LGBT haklarını savunan bireyleri de hedef alabilir.

Yas kapsamında VPN, proxy ve TOR gibi araçların kullanımı da yasaklanıyor, Younes bu araçları LGBTİ+’ların çevrimiçi ortamda kimliklerini korumak için kullandığını belirterek şöyle uyardı:

“Bu araçları birçok LGBT bireyi çevrimiçi olarak kimliklerini korumak için kullanırken, bu durum bireyleri kimliklerini güvende tutma ile görüşlerini özgürce ifade etme arasında seçim yapmak zorunda bırakabilir.”

“Ürdünlü yetkililer herkesin haklarını korumalıdır”

Younes’un yazısından öne çıkanlar şöyle:

“Bir Ürdünlü LGBT hakları aktivisti, yeni yasanın "çevrimiçi LGBT ifadesinin tamamen yok olacağını" ve "insanların özel yaşamlarına müdahaleyi yoğunlaştıracağını" söyledi.

“Ürdünlü yetkililerin LGBT bireyleri hedef almak, aktivistleri sindirmek ve cinsiyet ve cinsellik etrafındaki içerikleri sansürlemek için siber suç yasalarını kullanması yeni bir durum değil. Human Rights Watch'un 2023 raporuna göre, çevrimiçi hedef göstermeye yönelik uygulamaların çevrimdışı sonuçları, Ürdün dahil olmak üzere LGBT’ler üzerinde derin etkilere neden oldu. Ürdünlü LGBT’ler, cinsel yönelimlerini veya cinsiyet kimliklerini güvenli bir şekilde çevrimiçi ifade edemediklerini ve LGBT hakları aktivizminin bu nedenle zarar gördüğünü ifade etti.

“Rapor için görüştüğüm Ürdünlü bir eşcinsel erkek, 2021 yılında, çevrimiçi fuhuşu teşvik ettiği iddiasıyla 2015 yılı siber suçlar yasasının bir hükmü temelinde altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Çevrimiçi şantajdan korunmak için yetkililere başvurmuştu. Başka bir eşcinsel aktivist ise Ürdün istihbarat ajansının, Ürdün'deki LGBT hakları etrafındaki içerikler sosyal medyada paylaşıldığında onu sorguya çekmek için çağırdığını söyledi.

“Yeni siber suç yasası, bu kötüye kullanım pratiğini daha da ağırlaştıracak ve ifade özgürlüğüne sansürü genişletecektir. Ürdünlü yetkililer herkesin haklarını korumalıdır, bunun için de çevrimiçi ifade özgürlüğünü ve dijital iletişimin gizliliğini korumalıdır. İlk adım, 2023 Siber Suçlar Yasası'nın iptal edilmesidir.”


Etiketler: medya, yaşam, dünyadan, dijital şiddet
İstihdam