21/09/2011 | Yazar: Kaos GL

Türkiye Psikiyatri Derneği Milliyet yazarı Metin Münir’ün psikiyatrinin hastalık sınıflandırmasının yanlış olduğu, ilaçların tedavi etmediği halde psikiyatristler tarafından verildiği gibi iddiaların yer aldığı yazılarına tepki gösterdi.

Uydurma Olan Hastalık Değil, İddia Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Milliyet gazetesinin yazarlarından Metin Münir son günlerde yayınlanan dört yazısıyla psikiyatri dünyasının tepkisini çekti.
 
14 Eylül’de yayınlanan "Psikiyatrinin uydurma hastalıkları" başlıklı yazısında, "ilaçların etkili olup olmadığının tartışmalı olduğunu" söyleyerek psikiyatrların tedavide ilaç kullanmalarını eleştirdi. İlaç tedavisinden "parasal çıkarı olanların ilaç şirketleri ve konunun profesyonelleri olduğunu" yazdı.
 
Ertesi günkü "Psikiyatrinin uydurma çocuk hastalıkları" başlıklı yazısında da "psikiyatrik hastalıkların büyük bir bölümü uydurmadır, bilimsel temelden yoksundur" diyerek psikiyatrinin hastalık tanımlamalarına karşı çıktı.
 
Münir sonraki iki gün boyunca benzer içeriğe sahip iki yazı daha yazdı: "Çocuklara kokain benzeri ilaçlar veriliyor" ve "İlaçsız güçlü ve kişilikli çocuk yetiştirmenin sırrı".
 
Kınama, eleştiri, uyarı
Münir’in yazılarının ardından Türkiye Psikiyatri Derneği bir açıklama yaparak kurumun ve tıp dünyasının tepkisini dile getirdi.
 
Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu adına, Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Burhanettin Kaya imzasıyla yayınlanan yazılı açıklamada, Metin Münir’in psikiyatriyi "sığ bir şekilde ve çarpıtarak tanımladığı" ifade ediliyor.
 
Açıklamada Münir’in söz konusu yazılarını "kulaktan dolma ve kaynağı bilim dışı bilgilerle, düşüncelerini ifade etmenin ötesinde, bilimsel çarpıtmalarla dolu, önyargılarla bezeli, hem hekim hem de hasta düşmanı bir tutumla" kaleme aldığı belirtiliyor.
 
Münir’in psikiyatrideki gelişmelerden haberdar olmadığının anlatıldığı açıklamada, yazarın, "psikiyatrinin gelişimine katkı veren tüm bilim insanlarının emeklerini yok saydığı ve hastaların acılarını küçümsediği" vurgulanıyor.
 
Türkiye Psikiyatri Derneği’nin Metin Münir’in bahsi geçen yazılarına yönelik açıklamasında en dikkat çekici nokta ise bir tür uyarı: Yazılarda yer alan "çocuklara verilen tedavilerle onları zehirliyorlar" gibi ifadelerin "yanıltıcı ve korkutucu" olduğu ve bu yönüyle "hastalara zarar verdiği"nin altını çizen dernek, bunun kabul edilemez nitelikte olduğunu söylüyor. (bianet)
 
* Türkiye Psikiyatri Derneği’nin açıklamasının tam metnini okumak için tıklayınız.
* Metin Münir’in söz konusu yazılarına şu linklerden ulaşabilirsiniz. 12 , 3 , 4.

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam