11/02/2013 | Yazar: Kaos GL

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarının sonlanması halinde AKP ile görüşebilecekleri konuları açıkladı

Uzlaşma Oyunundan ‘AKP-BDP Anayasası’ Pazarlığına! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarının sonlanması halinde AKP ile görüşebilecekleri konuları açıkladı
Başbakan’ın yeni anayasa için BDP ile ortak adım atılabileceğinden bahsetmesine olumlu yaklaşan BDP pazarlık edeceği 4 başlığı açıkladı.
 
Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP), Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarının sonlanması halinde AKP ile görüşebilecekleri konular şunlar: Vatandaşlık tanımı, anadil önündeki engellerin kaldırılması, idari reformun yapılması ve inanç özgürlüğü düzenlemesi.  
 
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “BDP ile referandum noktasında, müşterek adım atabiliriz” sözleriyle ilgili olumlu mesajlar vermesinin ardından Vatan gazetesinden Kemal Göktaş, BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ile görüştü.
 
BDP’nin yeni Anayasa’daki 4 şartını açıklayan Baluken, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarının sonlanması halinde AKP ile bu konuları görüşebileceklerini belirtirken “Bizim için önemli olan bu 4 başlıkta görüşeceğimiz AKP’nin hangi formüllerle geleceğidir. İçerikle ilgili ortaklaşma zemini var mıdır yok mudur ona bakarız” dedi.

“AKP-BDP Anayasası”
 
Başbakan Erdoğan, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarını Mart sonuna kadar tamamlanmaması halinde kendi tekliflerini gündeme getirecekleri açıklaması yapmıştı. Ardından gelişen tartışmalar ile “AKP-BDP Anayasası” konusu yeni bir boyut kazandı. Kemal Göktaş’ın haberine göre Başbakan’ın ilk defa BDP ile ortak adım atılmasından bahsetmesi BDP sözcülerinin buna olumlu yaklaşan açıklamaları, referandum için TBMM Genel Kurulu’nda alınması gerekli asgari 330 oyun BDP desteği ile geleceği değerlendirmelerini güçlendirdi.
 
Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışma ilkelerine göre, bir taraf masadan kalkarsa mevcut çalışma fiilen sonlanıyor. BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, komisyon sonlansa bile kendi görüşleri doğrultusunda, “mümkün olduğunca halkımızın beklentilerini karşılayan anayasa için çaba içinde oluruz” diye konuştu.
 
Baluken, BDP olarak önemsedikleri 4 konuyu şöyle sıraladı:
 
Vatandaşlık tanımı.
 
Anadil önündeki engellerin kaldırılması. Anadilde eğitim başta olmak üzere kamusal alanda dilin kullanımı önündeki engellerin kaldırılması önemlidir. Bunun için yerleşim yerlerine eski adlarının verilmesi de vardır ve çok geniş bir alanı ilgilendirir.
 
İdari reformun yapılması. Bölgesel ya da yerel yönetimlerin güçlendirilmesini istiyoruz.
 
Devletin inanç özgürlüğü önündeki tahakkümünün kaldırılması.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Bizim için önemli olan bu 4 başlıkta görüşeceğimiz AKP’nin hangi formüllerle geleceğidir. İçerikle ilgili ortaklaşma zemini var mıdır yok mudur ona bakarız.” dedi.
 
İlgili haberler:
 
Başbakan: Yeni Anayasa Çalışmaları Mart’ta Bitmezse Referanduma Gideriz
 
Anayasa Komisyonu “Vatandaşlık”ta Uzlaşamıyor

Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam