23/02/2015 | Yazar: Ömer Akpınar

Dinci muhafazakâr Vahdet gazetesi, Kaos GL ve Lambdaistanbul derneklerine yönelik kapatma istemlerinin reddedilmesini ‘ahlâksızlığa yargı teşviki’ başlığıyla duyurdu.

Vahdet’ten ‘LGBTİ örgütleri kapatılsın’ çağrısı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Dinci muhafazakâr Vahdet gazetesi, Kaos GL ve Lambdaistanbul derneklerine yönelik kapatma istemlerinin reddedilmesini “Ahlâksızlığa Yargı Teşviği” başlığıyla duyurdu.
 
Hedef gösteren ve nefret söylemi üreten haberleriyle sistematik yayınlarına devam eden Vahdet gazetesi, Kaos GL Derneği’ne 2005 yılında, Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği’ne ise 2006 yılında açılan kapatma istemlerini "Ahlâksızlığa Yargı Teşviği" başlığıyla haberleştirdi. 
 
Anayasa Mahkemesi, LGBTİ’lere ve LGBTİ örgütlerine “sapkın” demenin nefret söylemli hedef göstermek olduğunu geçtiğimiz yıl tescillemişti. Gazete, buna rağmen, “sapkın çevrelerin STK’sı” dediği Kaos GL ve Lambdaistanbul derneklerinin “ahlâka aykırı olmadığı” yönündeki kararları “mahkeme sapkınların eline çok önemli bir koz verdi” şeklinde duyurdu.
 
Vahdet LGBTİ tarihini yeniden keşfediyor
 
Geleneksel İslamcı ve muhafazakâr medya organları, LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) mücadelesinin yükselmesiyle birlikte homofobik ve transfobik ayrımcı nefret söylemlerini AKP’yi eleştirmede bir araç olarak kullanageldiler.
 
Kurulduğu Aralık ayından bu yana doğrudan LGBTİ örgütlerine karşı yayın yapan Vahdet gazetesi ise 22 Şubat 2015 tarihli haberinde “ahlâksız çevreler, yargının kimi kararlarıyla rahatça faaliyetlerini sürdürebilmenin korunaklılığını kazanıyor” sözleriyle LGBTİ'lerin ifade ve örgütlenme özgürlükleri lehindeki yargı kararlarını hedef gösterdi.
 
“Eşcinsel olmak ahlâksız olmak anlamına gelmez”
 
Ankara Valiliği, 2005 yılında Kaos GL Derneği’nin tüzüğünde “ahlâka aykırı hükümler bulunduğu” gerekçesiyle savcılığın derneği kapatması talebinde bulunmuştu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, talebi reddederek Amerikan Psikiyatri Birliği’nin eşcinselliğin hastalık olmadığı yönündeki görüşünden hareketle “eşcinsel olmak ahlâksız olmak anlamına gelmez” şeklinde savunma yapmıştı.
 
Yargıtay, eşcinsellik “özendirilebilir” sanıyor!
 
İstanbul Valiliği Dernekler Müdürlüğü ise, 2006 yılında Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği’nin tüzüğünün İçişleri Bakanlığı tarafından incelenmesini istemişti. Bakanlığın tüzükte “ahlâka aykırı hükümler olduğu” görüşü üzerine Valilik derneğin kapatılmasını talep etti. Savcılığın dava açılmasına yer olmadığı kararı üzerine Yargıtay’a giden dosyada kapatma talebi 2009 yılında reddedilmiş ancak “derneğin ileride eşcinselliği özendirme, teşvik ve bu cinsel yönelimlerin yaygınlaştırılması yönünde faaliyetlerde bulunması durumunda, feshinin istenebileceği kuşkusuzdur” ifadelerinde bulunulmuştu.
 
Ekoloji derneği de devletin homofobisinden nasibini aldı
 
En son Aralık ayında Van Valiliği’nin Gençlik ve Ekoloji Derneği Ekogenç’e tüzüğünde “cinsel yönelim” ifadesi geçtiği ve hiyerarşiye dayanmayan bir örgütlenme modelini benimsediği için Ekogenç hakkında açtığı kapatma davası sonuçlandı. Mahkeme, Ekogenç’in cinsel yönelim alanında faaliyet göstermesinin “ahlâka aykırı” olmadığına hükmetti.
 
Arınç “LGBT’lerin hakları var” diyor, medyada homofobi devam ediyor
 
Tüm bunlara rağmen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç geçtiğimiz ay Cenevre’deki Evrensel Periyodik İnceleme Türkiye oturumunda LGBT haklarına ilişkin olumlu bir tablo çizmişti. Arınç’ın “LGBT’lere yönelik özel bir düzenlemenin olmaması hukuken bu grubun haklarının garanti altına alınmadığı anlamına gelmez” sözlerine karşın Vahdet gazetesinin homofobik ve transfobik nefret haberlerine yönelik şimdiye kadar herhangi bir yaptırımda bulunulmadı.
 
İlgili haberler:
 

Etiketler: insan hakları
nefret