14/02/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Kadına yönelik erkek şiddetine karşı ‘1 Milyar Ayaklanıyor’ eyleminin Ankara ayağı tüm dünyayla birlikte 14 Şubat’ta gerçekleşti.

Vajina Demekten Utanmayan Kadınlar Ankara’da da Dans Ettiler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kadına yönelik erkek şiddetine karşı “1 Milyar Ayaklanıyor” eyleminin Ankara ayağı tüm dünyayla birlikte 14 Şubat’ta gerçekleşti.
Kızılay’da Karanfil Sokak’ta yapılan eylemde kadınlar dans ederek kadına şiddeti, tacizi, tecavüzü, ensesti, kadın sünnetini ve seks köleliğini protesto ettiler. Eyleme Meclis’ten sadece CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka katıldı.
“Tercihlerimden Ötürü Yargılanmamak İstiyorum”
Eylemde “1 Milyar Ayaklanıyor” dansının yanı sıra çeşitli performanslarla kadınların maruz kaldığı şiddet biçimleri ortaya kondu. “Tercihlerimden ve kişiliğimden ötürü ailem tarafından yargılanmamak istiyorum”, “Sokaklarda taciz edilmeden yürümek istiyorum”, “Kadınlar töre kurbanı olmasın istiyorum”, “Bana ne giyeceğimi değil, oğullarınıza tecavüz etmemeyi öğretmenizi istiyorum”, “14 yaşında evlenmek değil, okula gitmek istiyorum” cümleleri dile getirilen taleplerdendi.
Kadınlar, taşıdıkları pankartlarla da baskılara karşı tepkilerini gösterdiler. “Ben bilirim, beyim bilmez”, “sadece kadının saçı süpürge olmasın”, “asıl kirli tecavüz edendir” ve “öldüren sevgi istemiyoruz” taşınan pankartlardan bazılarıydı.
“Kadını ve Kadın Bedenini Yok Sayıyorlar”
CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka ise yaptığı konuşmada kadına yönelik erkek şiddetine dikkat çekti ve şunları söyledi: “Kadın üstünde tahakküm kurmanın yolu beden politikalarından geçmektedir bu ülkede. O yüzden kaç çocuğu nasıl doğurmamız gerektiğini söylemekten utanmıyorlar. O yüzden “kürtaj cinayettir” cümlesinden değil, bir organın isminden utanıyorlar, değerli arkadaşlar.  Neden utanıyorlar? Çünkü kadını ve kadın bedenini yok sayan bir zihniyetin temsilcisi bunlar. Bizler buradayız. Bedenimizle, ruhumuzla buradayız ve tüm kadınlar için mücadele etmeye devam edeceğiz.”
“Vajina Demekten Utanmıyoruz!”
Kadınlara ve kızlara yönelik şiddete son vermek adına başlatılan V-Day’in 15. yılı için düzenlenen eylemde Nazlıaka V-Day’in 3 V’yi temsil ettiğini söyleyerek “ilk V, Victory yani Zafer; ikinci V Sevgili yani Valentine, üçünce V ise söylemekten utandıkları o organ, nedir o?” diye sordu ve kadınlar hep birden “vajina!” diye bağırdılar.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç "başbakan vajina bekçiliğini bıraksın" diyen Nazlıaka’ya "Evli bir bayan milletvekili, çocuğu olan milletvekili organını nasıl böyle açıkça konuşabilir, nasıl bundan yüzü kızarmaz" demişti. Bunun üzerine Nazlıaka, Arınç hakkında "hakaret, cinsel taciz ve halkın bir kesimini cinsiyeti nedeniyle aşağılama"dan suç duyurusunda bulundu. 

Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: kadın
İstihdam