10/04/2012 | Yazar: Deniz Şapka

VAKAD, kadınlar tarafından kadınların ekonomik, sosyal, bireysel, kültürel, toplumsal ve politik anlamda güçlenmelerine katkıda bulunmak amacıyla 9 Nisan 2004’te Van’da kuruldu.

VAKAD 8 Yaşında Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Van Kadın Derneği (VAKAD), 8. yaşına girdi.
 
VAKAD, kadınlar tarafından kadınların ekonomik, sosyal, bireysel, kültürel, toplumsal ve politik anlamda güçlenmelerine katkıda bulunmak amacıyla 9 Nisan 2004’te Van’da kuruldu. VAKAD’ın yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası çalışmalarının büyük bir kısmını yerel çalışmalar kaplamakta. Van’ın yanı sıra Muş, Bitlis ve Hakkari’de de çalışmalar yapan dernek depremden sonra çalışmalarına, şehir merkezine kurdukları bir konteynerda devam etmekte.
 
VAKAD, Kadın Da(ya)nışma Konteynırında hukuksal, sosyal, psikolojik, ekonomik ve medikal danışmanlık hizmetlerini kadınlarla dayanışma zemininde vermeye devam ederken depremzedelere de yardımlarda bulunmakta. Kadın Dayanışma Konteynerının yanı sıra Karşıyaka Mahallesi’nde kurdukları çocuk ve kadın çadırlarında da danışmanlık ve Kadının İnsan Hakları Eğitimleri (KİHEP) verilmekteler.
 
VAKAD, 9 Nisan’da hem kuruluş yıl dönümlerini kutladı hem de gezici konteynerlarının açılışını yaptı. Gezici konteyner ile Van’ın ilçe ve köylerindeki kadınlara ulaşarak onlara aile sağlığı eğitimleri ve danışmanlık hizmetleri verecek.
 
Dernek çalışanlarından Aylin Çelik’in okuduğu basın açıklaması şöyle:
“Bugün 8 yaşımızı doldurduk. Binaların hasar durumlarının konuşulduğu bu süreçte ağır, orta, az hasarlı yüreklerimizi birleştirdik. Hepimizin yaşamlarında çatlakların oluştuğu bu dönemde birbirimizi güçlendirmeye, onarmaya çalıştık. Umutlarımızın kırılmasına engel olmaya çalıştık. 8. yılımızda da kadınları hiçbir şeyin yıkamayacağını gördük. Kadınların kendini kuşatılmış ve yalnızlaştırılmış hissettiği bu dünyada yola çıkan her kadın yanında arkadaşını gördü. Sadece Van değil Bodrum, Trabzon, İstanbul, Erzurum, İzmir, Muş, Hollanda, Amerika, İngiltere, İspanya VAKAD’ın telefonlarına ulaştı. VAKAD; güveni, dayanışmayı, umudu besleyen el ele tutuşarak oluşturduğumuz bir enerji oldu. Kadın dayanışmasının ne kadar önemli olduğunu bu günlerde gördük. Diğer şehirlerden hatta yurt dışından gönüllü ve feminist arkadaşlarımızın dayanışmayı sırtlayıp yanımızda olmaları, yalnız olmadığımızı tekrar tekrar hatırlattı bize. Dayanışmanın bir uzaklık sorunu olmadığını gördük. Kişisel olarak tanımadığımız bireylerin bizlere ulaşarak bizim aracılığımızla desteklerde bulunmak istemeleri bizleri çok gururlandırdı. Bu girişimler, hep altını çizdiğimiz "güven" kavramını bir kez daha bize hatırlattı. Deprem sarstı, yıktı ama içimizdeki dayanışma heyecanını asla zedeleyemedi daha da kenetlendirdi bizi birbirimize. 8.yılımıza yine umudun, dayanışmanın güzel esintileriyle giriyoruz. Yaşadıklarımız ayrılıklara neden olmuşsa da Van dışında yaşamak zorunda kalan gönüllerimiz de hep bizimleydi. Farklı şehirlerdeyiz ama hep Van’dayız.

Kentleşemeyen Van’ın içerisine çadırdan ve konteynırdan onlarca kent kuruldu.  Sabit yaşamlarımıza çadır, konteynır eklendi. Deprem sonrası çadırlarda ve konteynırda çalıştık. Önünde durduğumuz konteynırda 5 aydır birçok konuda birbirimizle dayanışma içindeydik. Beraber öfkelendik, beraber ağladık, beraber güldük. Hakkımızı aramak için kapıları beraber çaldık, hiçbir zaman yılmadık. Yalnız kadına konteynır yok diyenlere biz ‘yalnız değiliz’ dedik.

Yıkılan evlerimiz, çatlamış duvarlarımız dayanışmamızın duvarlarını güçlendirdi ve  bugün açılışını yaptığımız gezici konteynırımızla artık biz köy köy dolaşacağız. Ama bu kez birlikte hakkımızı ihlal edenlerin kapısını çalmak için değil, beraber olabilmek için. İsim yazdırmak için değil, birbirimizle tanışmak için.  Bu gezici konteynır ile 24 köyde 6 aylık süre zarfında çalışmalar yapacağız. En elzem sorunumuz olan sağlık sorunları için gezeceğiz. Her köyde onlarca kadın katılacak aramıza. 2004’te 7 kadındık. Her yıl biraz daha büyüdük, biraz daha güçlendik. 6 ay sonra da 24 köyde onlarca kadınla dayanışmış olacağız. 23 Ekim ve 9 Kasım depremleri belki bir şeyleri yıktı; ama bir şeyi öyle çok güçlendirdi ki biz ona dayanışma diyoruz. Şimdi bu konteynırla da bizi hiç tanımayan kadınlarla tanışacağız. Çok heyecanlıyız hepimiz. Yıllardır hayalimiz olan şeyi nihayet gerçekleştiriyoruz. Deprem geçmişimizi yıktı; ama geleceğe de bugün yeniden başlıyoruz! 9.10. ve daha nice yıllarımıza da yine beraber, yan yana girmek umuduyla."
 
Basın açıklamasından sonra VAKAD’lı kadınlar kutlamalarına dayanışma yemeğiyle devam ettiler.

Etiketler: kadın
İstihdam