15/05/2013 | Yazar: Kaos GL

Van Kadın Derneği’ne (VAKAD) dokuz başka dernekle birlikte Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan kapatma davasının ikinci duruşması 17 Mayıs’ta görülecek

VAKAD’a Dokunma! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Van Kadın Derneği’ne (VAKAD) dokuz başka dernekle birlikte Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan kapatma davasının ikinci duruşması 17 Mayıs’ta görülecek
 
Van Kent Konseyi, kentte bulunan 10 derneğin kapatılmak istenmesini kınadı. Kent Konseyi, dernekler hakkında açılan davaların kendi davaları olduğunu belirterek, 17 Mayıs’ta görülecek ikinci duruşmaya katılım çağrısı yaptı.
 
Van Kent Konseyi, "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunu"nun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onanmasının hemen ardından Van’da 10 dernek hakkında açılan ve 17 Mayıs’ta ikinci duruşması görülecek olan davaya ilişkin konsey binasında basın toplantısı düzenledi.
 
10 derneğe açılan dava “bizim davalarımızdır” diye sahiplenildi ve “Anayasal bir hak olan ayrıca uluslararası sözleşmelerce de güvence altına alınmış olan ’örgütlenme hakkı’ bu dava ile ihlal edilmiştir” açıklaması yapıldı.
 
"VAKAD’ıma dokunma!"
 
Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Derneği kurucu başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi’nden Pınar İlkkaracan Kazete’de yazdı
 
Türkiye’de son yılların en kaygı uyandıran gelişmelerinden biri zaten çok sorunlu olan “adalet sistemi"nin bir “gözdağı” “tehdit,” “susturma” aracı haline gelmiş olması. Bu “adaletsizlik” sistemi şimdi de Türkiye’nin en başarılı, özverili kadın örgütlerinden birini hedefine aldı.
 
Van Kadın Derneği’ne (VAKAD) dokuz başka dernekle birlikte Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kapatma davası açıldı. Davada ilginç bir unsur da, VAKAD’ın başlangıçta kapatma kararı istenen dernekler listesinde olmamasına rağmen, listeye emniyette sonradan eklenmiş olması…
 
Belli ki Van’da sivil örgüt falan istenmiyor bu aralar, hazretlerin bir derdi var belli ki! E, adalet sistemi ne güne duruyor, dokuz- on derneğe kapatma davası açarak gözdağı verirsin olur
 
VAKAD’lı kadınları VAKAD’ı kurmadan tanıma şansım oldu. VAKAD’ı ne zor siyasi koşullarda, ne kadar büyük bir özveriyle kurduklarına, feminizmin ilkelerine nasıl sahip çıktıklarına birebir şahidim.
 
VAKAD; Van’ı çok daha güzel bir il yaptı. İmza kampanyası yürüterek Van’da Aile Mahkemesi kurulmasına vesile oldu. Binlerce kadına ki aralarında yüzlerce mülteci kadın da var, sosyal, hukuksal, psikolojik destek verdi.
 
Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı’yla yüzlerce kadının hayatını değiştirdi. İldeki kadın intiharları üzerine araştırma yaparak rapor yayımladı. Kadın istihdamına yönelik çalışmalar yürüttü. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine bayrak açtı. Van’da sığınmaevi açılması için kampanyalar düzenledi ve açılmasına vesile oldu. Deprem döneminde canla başla çalışarak gönüllüleri örgütleyerek, örnek oldu.
 
Bütün bu çalışmaların ödülü ise kapatılma davası! VAKAD Avukatı Müjde Tozbey Erden, Van depremi sonrasında polis görevlilerin VAKAD konteynırına yaptığı izinsiz bir arama sonucu buldukları bir ajandanın "PKK’ye yardım" delili olarak öne sürüldüğünü söylüyor.
 
Erden, basın açıklamasında, VAKAD’ın şiddet gören binlerce kadına yardım ettiğini, bulunan ajandada yardım gören kadınların isimleri ve telefon numaraları ile verilen yardımların yazılı olduğunu, “davanın hukuksuz ve art niyetli" olduğunu belirtti.
 
4 Nisan’da ilk duruşması görülen davanın ikinci duruşması 17 Mayıs’ta. Hepinizi bekliyoruz duruşmaya. Yaşasın kadın dayanışması.

Etiketler: kadın
İstihdam