29/09/2022 | Yazar: Kaos GL

İstanbul Valiliği, onur yürüyüşçülerini taciz eden ve şiddet uygulayan emniyet amiri Hanifi Zengin’in soruşturulmasına izin vermedi. Suç duyurusunda bulunan feministler ve LGBTİ+’lar, #HanifiZenginiAklayamazsınız diyor.

Valilik, işkenceci polis hakkında soruşturmaya izin vermedi: Hanifi Zengin’i aklayamazsınız! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde yürüyüşçülere ve basına şiddetiyle gündeme gelen Hanifi Zengin’e soruşturma izni çıkmadı.

Feministler, İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü esnasında bir kadını taciz ettiği anların video kaydının ortaya çıkmasının ardından “20. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde maruz bırakıldığımız tacizi, şiddeti, işkenceyi teşhir ediyoruz” diyerek İstanbul Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.

İstanbul Valiliği, işkence görüntülerine rağmen “somut delil olmadığı” gerekçesiyle soruşturmaya izin vermedi.

“Kadınlar Birlikte Güçlü”, #HanifiZenginiAklayamazsınız diyerek sosyal medya eylemine başladı. Feministler ve LGBTİ+’ların işkenceye karşı çağrısı şöyle:

valilik-iskenceci-polis-hakkinda-sorusturmaya-izin-vermedi-hanifi-zengin-i-aklayamazsiniz-1

“#HanifiZenginiAklayamazsınız

Geçtiğimiz Onur Yürüyüşünde ve sonrasındaki pek ok eylemde fotoğraf ve videolarla belgelendiği üzere bizleri eylemlerde taciz edip şiddet uygulayan Güvenlik Şube Müdürü

Hanifi Zengin hakkında feministler ve lgbti+'lar olarak Temmuz ayında suç duyurusu yapmıştık. Gazeteciler ve sağlıkçılar gibi farklı çevreler de benzer suç duyurularında bulundu. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Valiliği, bir yazıyla işkenceci polisin soruşturulmasına izin vermediğini tebliğ etti. Onca video ve fotoğrafa rağmen "somut delil olmadığı'" gibi gülünç bir iddiada bulunabildi. Biz bu karara dün itibarıyla gerekli itirazımızı yaptık. Biliyoruz ki bir işkencecinin soruşturulması, emniyetteki tüm işkencecilerin düzenini sarsacak ve tam da bu yüzden istenmiyor. Buradan İstanbul Valiliği’ne sesleniyoruz: işkencecileri aklamanıza da failleri koruyup kollamanıza da geçit vermeyeceğiz. Erkek devletin cezasızlık zırhına güvenen işkencecilerden hesap soracağız. İsyanını sokağa dökenleri hedef alan saldırılarınız kadınları, LGBTİ+’ları, basın emekçilerini, sağlık emekçilerini, hak savunucularını, Cumartesi Anneleri’ni durdurmaya yetmez! Siz işkencecileri korumayı adet edinmiş olabilirsiniz, ama biz kamu kurumlarında görevini ifa etmek yerine işkence uygulayan; kadın cinayetlerini, nefret suçlarını, şiddeti önlemek yerine hakkını arayanları darp ve taciz eden memur kalmayana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Hanifi Zengin'i ve tüm benzerlerini yargılatacağız. Savcılığa da sesleniyoruz: Eminiz ki Savcılık da işkence durumunda soruşturma izni alınması gerekmediğini, bu sucun soruşturma iznine bağlı olmadığını bizim kadar iyi biliyor.

Valiliğin bu kararı hükümsüzdür, işkencecileri yargılamanın önünde engel İşkence suçtur. Görevinizi yapın, işkencecileri yargılayın!”


Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları
İstihdam