01/03/2013 | Yazar: Ali Erol

Deprem sürecinde yaptığı yardım ve destek çalışmalarının ‘örgüte yardım ve halkın sempatisini kazanmak’ amaçlı olduğu iddiasıyla Van Kadın Derneği’ne (VAKAD) kapatma davası açıldı.

Van’da 10 Dernek Kapatılmak İsteniyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Deprem sürecinde yaptığı yardım ve destek çalışmalarının “örgüte yardım ve halkın sempatisini kazanmak” amaçlı olduğu iddiasıyla Van Kadın Derneği’ne (VAKAD) kapatma davası açıldı.
 
“Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunun” Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onanmasının ardından Van’da kadın sorunlarıyla, hasta mahpuslarla, Kürt dilinin geliştirilmesiyle, faili meçhul yakınlarıyla, zorunlu göçle, öğrenci meselesiyle ilgili faaliyet yürüten on dernek kapatılmak isteniyor.
 
Yine “gizli tanık”!
 
Aralarında Van Kadın Derneği’nin de (VAKAD) bulunduğu on derneğe, PKK ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle, Van Cumhuriyet Savcısı Canip Cihangir’in hazırladığı ve Van Asliye Hukuk Mahkemesi’nce kabul edilen iddianame ile kapatma davası açıldı. Van Cumhuriyet Savcısı Canip Cihangir hazırladığı iddianameyi “gizli tanık” beyanlarına dayandırdı.
 
VAKAD “örgüte yardım ve halkın sempatisini kazanmak” için depremde çalışmış!
 
Van Kadın Derneği’nden (VAKAD) KaosGL.Org’a verilen bilgiye gör, 2004 yılında kurulan dernek, deprem sürecinde Van merkez ve Erciş’te yaptıkları yardım çalışmalarından dolayı kapatılmak isteniyor. Kadınlara ve çocuklara destek çalışmaları yürüten VAKAD’ın faaliyetleri Van Cumhuriyet Savcısı Canip Cihangir’in hazırladığı iddianamede örgüte yardım ve halkın sempatisini kazanmak” suçlamasıyla kaydedildi.
 
KaosGL.Org’a bilgi veren dernek yetkilileri, deprem sürecinde yaptıkları yardım ve destek çalışmalarının daha önce, yerel idare ve valilik tarafından görüldüğünü ve toplantılarda takdir edildiklerini belirttiler.
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onanan “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun” sivil toplum örgütlerini hedef alacağı yönünde eleştirilmişti. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ise kanunu Kürtlere yönelik “varlık vergisi” olarak değerlendirmişti.
 
Savcılığın kapatılmasını istediği dernekler
 
Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Demokratik Hukuk ve Yardımlaşma Derneği (TUYAD-DER), Van Göç Sorunlarını Bilimsel Araştırma ve Kültür Derneği (Van GÖÇ-DER), Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Derneği (YÖDER), Van Kadın Derneği (VAKAD), Van Hacıbekir Mahallesi Özgür Yurttaş Derneği, Seyit Fehim Arvasi Mahallesi Özgür Toplum Derneği, Yeni Mahalle Özgür Halk Derneği, Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (KURDİ-DER) Van Şubesi ile Akköprü Mahallesi Demokratik Halk Derneği.
 
Derneklerle ilgili açılan davanın ilk duruşması önümüzdeki günlerde Van Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek.

Etiketler: insan hakları
nefret