12/08/2011 | Yazar: Kaos GL

Kadın cinayetlerine karşı, 13 Ağustos cumartesi günü, saat 16:00’da yapılacak yürüyüş için Kent Konseyi, Vanlı erkeklere çağrı yaptı.

Van’da Erkekler Kadın Katline Karşı Yürüyecek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kadın cinayetlerine karşı, 13 Ağustos cumartesi günü, saat 16:00’da yapılacak yürüyüş için Kent Konseyi, Vanlı erkeklere çağrı yaptı.
 
Vanlı erkeklerin ilk defa yapacağı yürüyüş için Kent Konseyi Başkanı Necdet Takva, konsey binasında düzenlediği basın toplantısında, kadına yönelik şiddet olaylarının arttığını belirterek, buna karşı erkek dayanışması geliştirmek istediklerini söyledi.
GazeteVan’ın haberine göre, kadına yönelik şiddetin sadece kadınların üstesinden gelebilecekleri bir sorun olmadığını belirten Takva, şunları söyledi:
 
“Kadına yönelik şiddet konusunda erkeklerin de sorumluluğunun olduğunu düşünerek bir çaba içine girdik. Cumartesi günü saat 16:00’da tüm erkekleri kadına yönelik şiddetin sorgulanması için birlikte olmaya davet ediyoruz. Bu mesele sadece kadınların kendini savunacağı bir mesele değil. Duyarlı tüm kesimleri ve özellikle erkekleri bir arada olmaya davet ediyoruz.”
 
“Kadınların korunması için hukukta ciddi yaptırımlar olmalı”
 
Van Kent Konseyi Genel Sekreteri Avukat Murat Timur ise Adalet Bakanlığı’nın 2002 - 2009 yılı verilerine göre ülkede hergün 3 kadının öldürüldüğünü belirtti.
 
Timur, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve kadın cinayetleri oranının 2002 - 2009 Adalet Bakanlığı verilerine göre yüzde bin 400’lere ulaştığını aktardı ve şöyle devam etti:
 
“Yine 2010 yılı istatistiklerine göre her evli kadından yüzde 39’u fiziksel şiddete, yüzde 15’i cinsel şiddete, yüzde 42’si fiziksel veya cinsel, yüzde 44’ünün duygusal şiddete maruz kaldığı görülmektedir. Hukuk sisteminde ciddi açmazlar var.
 
Hukukta ciddi yaptırımlar olsa bu sonuçlar ortaya çıkmazdı. AİHM 2010 yılında Diyarbakır’da şiddet gören bir kadınla ilgili verdiği kararda devletin koruma hükmünü yerine getirip getirmediğini sorguladı. Devlet koruma görevini tam olarak yerine getirse bu sonuç yaşanmayacaktı.
 
Diyarbakır’daki olayda devletin pozitif yükümlülüğünü yerine getirmediği kanaatine vardı. Çok basit toplantı ve yürüyüş olaylarında insanlar kolaylıkla tutuklanırken, bu kadar ciddi olaylarda olayı gerçekleştirenler tutuklanmayabiliyorlar. Devletin bu konuda çok sıkı koruma tedbirleri uygulaması gerekiyor.”
 
“Erkekler yeni eylem alanları açmalı”
 
Kadın cinayetlerine karşı erkek eylemlerini anlamlı bulduğunu söyleyen Van Kadın Derneği (VAKAD) gönüllüsü Zozan Özgökçe, bianet’e yaptığı açıklamada “erkek eylemleri”ni değerlendirdi:
 
“Derneğimize katılmak isteyen erkekler gelip bizlere akıl vermeye çalışıyorlar. Oysa erkeklerin bize akıl vermek yerine kadın mücadelesi için yeni eylem alanları açması gerekiyor. Önce kendi hayatlarından başlayarak erkek egemen zihniyete karşı savaşmalılar. O zaman gerçekten birlikte siyaset yapabiliriz.”
Kadınların taciz, tecavüz ve cinayetlerle maruz kaldıkları şiddet ve saldırılara karşı “Biz Erkek Değiliz İnisiyatifi – BEDİ” ile başlayan erkek eylemleri İstanbul’un yanı sıra en son Mersin’de yapıldı.

Etiketler: kadın
İstihdam