18/06/2014 | Yazar: Kaos GL

Van’da 17 yaşındaki Afgan çocuk, yabancılar şube polis memuru tarafından uğradığı işkence sonucunda hayatını kaybetti.

Van’da polisin işkence ettiği Afgan çocuk hayatını kaybetti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Van’da 17 yaşındaki Afgan çocuk, yabancılar şube polis memuru tarafından uğradığı işkence sonucunda hayatını kaybetti.
 
Iğdır’dan Türkiye’ye girerken yakalan 17 yaşındaki Lütfillah Tacik, iddiaya göre Yabancılar Şubesi’ne bağlı Geri Gönderme Merkezi’nde S.O. adlı polis memuru tarafından “yaşını yanlış söylediği” gerekçesiyle dövüldü. Tedavi altına alınan Tacik, 3 gün yoğun bakım ünitesinde kaldıktan sonra 31 Mayıs 2014 tarihinde beyin kanamasından hayatını kaybetti.
 
1 Haziran 2014 tarihinde yapılan otopside Tacik’in saç derisi altında çok sayıda 2 cm çapında cilt altı kanama alanı olduğu, beyin ve beyincik kesitlerinde yaygın ağır ödemli kanama izlendiği belirlendi. Tacik’in kesin ölüm nedeninin belirlenmesi amacıyla kan örnekleri, göz sıvısı ve organ doku örnekleri Savcılık tarafından 11 Haziran 2014 tarihinde Trabzon Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.
 
Güvenlik kameraları yine bozuk!
 
Savcılığın yaptığı incelemede, olay yerine bakan güvenlik kamerasının “arızalı olduğu ve görüntü kaydetmediği” ifade edildi.
 
Mülteci Hakları Koordinasyonu (MHK), olayın takipçisi olacaklarını açıklayarak sadece olay yerine bakan kamera görüntülerinin teknik nedenlerle alınamadığı bilgisinin soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmesi konusundaki kaygıları arttırdığını belirtti.
 
“Hızlı ve etkin bir soruşturma yürütülmeli”
 
Van’daki adli makamların olaydan haberdar olduğuna dikkat çeken MHK, söz konusu iddiaların açıklığa kavuşturulması için hızlı ve etkin bir soruşturma yürütülmesi gerektiğini vurguladı.
 
MHK basın açıklamasında ayrıca “olayın idari yönden araştırılması için de İçişleri Bakanlığının idari bir soruşturma başlatması ve Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası insan hakları sözleşmeleri, Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin tavsiyeleri ve AİHM’in yaşam hakkı ihlallerinin soruşturulmasında oluşturduğu içtihat çerçevesinde iddiaları araştırmak üzere müfettiş görevlendirmesini talep ediyoruz,” ifadelerinde bulundu.
 
Mülteci Hakları Koordinasyonu:
 
·         Helsinki Yurttaşlar Derneği (hYd)
·         İnsan Hakları Derneği (İHD)
·         İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD)
·         Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği (Kaos-GL)
·         Mültecilerle Dayanışma Derneği (Mülteci-Der)
.         Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi (UAÖ)  

Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam