16/07/2012 | Yazar: Deniz Şapka

Van Kent Konseyi Gençlik Meclisi üyeleri ve Van Kadın Derneği üye ve gönüllüleri tacizci gözlere "çek gözlerini bedenimden" başlıklı bir afiş ile meydan okudular.

Van’da Taciz Eylemi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Van Kent Konseyi Gençlik Meclisi üyeleri ve Van Kadın Derneği üye ve gönüllüleri tacizci gözlere "çek gözlerini bedenimden" başlıklı bir afiş ile meydan okudular.
 
Van Cumhuriyet Caddesi’nde Sanat Sokağı'ndan çıkarken sol tarafta Telekom binası var şimdilerde. Eskiden orası merkezdeki Büyük Postane olarak kullanılırdı.  Resimlerden de gördüğünüz üzere ankesörlü telefonlar ve erkeklerin geçenleri taciz etmek için adeta oturmaları için hazırlanmış bir duvar var. Yıllardan beri orada oturup geçenleri taciz etmek gelenek haline gelmiştir neredeyse. Van Kadın Derneği (VAKAD) yıllardır bunu çeşitli etkinlik ve eylemlerinde dile getirmektedir.
 
14 Temmuz saat 16.00’da Van şehir merkezindeki Telekom önünde erkek egemenliğine, eril sisteme tacizci erkeklere yönelik işgal girişimi vardı. Çoğunluğunu Van Kent Konseyi Gençlik meclisi ve VAKAD gönüllülerinin oluşturduğu eylem de kadınlar ve erkekler kent alanlarının özgürleşmesi gerektiğine vurgu yaparak sloganlar attı . “Çek gözlerini bedenimden” afişi asarak çıkış yapan sivilist grup “ her cumartesi toplanıp farklı farklı alanlar da bir araya geleceklerini” belirtti.
 
“Sosyal medya üzerinden her hafta nerde olacağımızı belirteceğiz, kadınların sokaklar da özgürce dolaşması için, tacize uğramamak için, her hareketimiz de hedef olarak gösterilmemek için, kadın olduğumuzdan tacize uğramamak için, kentsel alanların özgürleşmesi için bundan sonra sokaklar da olacağız...” diyen Van Kent Konseyi Gençlik Meclisi üyesi Asiye KAÇAR sözlerine “ Gençler kadınlı erkekli bu harekete destek vermeli bu hepimizin sorunudur, bugün ataerkil yapının dışına çıkan erkekler de tacize uğruyor bizler bu soruna, sorunun öznesi olarak karşı duymalıyız” diye devam etti.
 
VAKAD üyesi Zozan ÖZGÖKÇE de görüş bildirerek “ bu hareketin arkasındayız, bizler kadınlar olarak eril alanlardan bıktık, ne yazık ki eylem yaparken bile tacize uğruyoruz,  her cumartesi erkek egemenliğinin olduğu alanlar da bizler de olacağız “ dedi.
 
Van Kent Konseyi Gençlik Meclisi üyesi ve hareketin girişimcilerinden Cevahir BÖKE’de
“Kadın veya erkek fark etmiyor ataerkil yapıyı parçalıyorsanız, eril sisteme baş kaldırıyorsanız tacize uğruyorsunuz, taciz bazen bir bakış bazen bir hareket bazen bir cümle… her şeyden öte kentsel alanların özgürleşmesi gerekiyor, bizler sokağı seviyoruz, sokak kültürü yaşamak istiyoruz, bu hareketi Van’dan başlattık ama her yerde olmasını dileriz, kendimizi Afili Uyumsuzlar olarak adlandırıyoruz, bir de facebook sayfamız var “Afili UyUmSuZlAr” şimdilik buradan sesimizi duyuracağız”
 
Eylemciler, tacize karşı olan bir eylem de bile tacize uğradıklarını dile getirdiler. Etrafa toplanan kalabalıktan, kendimi tutamıyorum, açık giyinmeyin, neden karışıyorsunuz sizin gibileri barındırmayız gibi tahammülsüzlük dolu cümleler duyulduğu eylemciler tarafından ifade edildi.
 
Van Kent Konseyi Gençlik Meclisi ve Van Kadın Derneği, dışardan gelen tepkilere rağmen eylemlerine sloganları eşliğinde Sanat Sokağı’ndan ilerleyerek çoğunlukla erkekler tarafından kullanılan Koçero kahvesinde devam ettiler.
 

Etiketler: insan hakları
İstihdam