05/03/2021 | Yazar: Kaos GL

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sosyal Gelişim Kulübü’nden LGBTİ+ alanı ve sosyal hizmet uygulamalarına ilişkin etkinlik.

“Varsayımlar, sosyal hizmet uygulamaları için oldukça riskli” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Gelişim Kulübü, LGBTİ+ temel kavramlar, LGBTİ+’larla İlgili gerçekler ve mitler, LGBTİ+ mültecilerle sosyal hizmet uygulamalarının konuşulduğu çevrimiçi bir etkinlik düzenledi.

Kaos GL Derneğinden stajyer sosyal hizmet uzmanı Havva Kafes’in ve sosyal hizmet uzmanı Koray Arkadaş’ın konuk olduğu etkinlik 3 Mart tarihinde gerçekleştirildi. Etkinliğe 73 kişi katılım gösterirken katılımcılarının büyük çoğunluğunu sosyal hizmet bölümünden öğrenciler oluşturdu.

İlk konuşmacı Havva Kafes, LGBTİ+ temel kavramlarını, LGBTİ+’larla ilgili gerçekleri ve mitleri, LGBTİ+’lara karşı üretilen ayrımcılık ideolojilerini anlattı. İkili cinsiyet sisteminin, heteronormatif ve cisnormatif yapının, toplumsal cinsiyet normlarına sığmayan herkesi olumsuz bir şekilde etkilediğine değinen Kafes, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının bir zorunluluk olduğunun altını çizdi. Toplum tarafından öğretilen doğmaların dönüştürülebilesinin mümkün olduğunu ekledi.

Konuşmanın ardından katılımcıların sorularını cevaplayan Havva Kafes ve Koray Arkadaş, azınlık olarak görülen gruplarla ilgili sorulan soruları normatif düşüncelerin şekillendirdiğine dikkat çektiler.

Normatif olmayan sosyal hizmet

İkinci bölümde Koray Arkadaş konuşmasına heteronormativite ve cisnormativitenin etkisi altında olan sosyal hizmet yerine normatif olmayan sosyal hizmetin birlikte nasıl inşa edilebileceğine bahsederek başladı. Varsayımların sosyal hizmet uygulamaları ve insanla çalışan tüm meslekler grupları için oldukça riskli olduğunu, sosyal hizmet alanında kişilerin bulundukları yerden başlamaları ilke ediniliyorsa birçok varsayımdan kaçınmak gerektiğini ifade etti. Heteronormatif ve cisnormatif olmayan bir sosyal hizmet için nelere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Arkadaş, konuşmasına Türkiye’deki sığınma sistemine, son zamanlarda mültecileri olumsuz etkileyen birtakım değişikliklere değinerek devam etti. Mültecilerin Türkiye’deki haklarını, yükümlülüklerini, sosyal hizmetlere erişimlerini aktardıktan sonra LGBTİ+ mültecilerin çoklu ayrımcılık yaşadıklarını, hali hazırda yetersiz olan sosyalleşme pratiklerinin pandemi sürecinde hepten azaldığını anlattı. LGBTİ+ ve diğer mültecilerin genel sağlık sigortalarının istisnai durumlar haricinde bir yıl olarak sınırlandırılmasının ciddi bir sağlık hakkı ihlali olduğunu ekledi. Konuşmasını Kaos GL Mülteci Hakları Programının LGBTİ+ mültecilerle birlikte yürüttüğü danışmanlık sürecini aktararak bitirdi. Arkadaş ve Kafes’in katılımcıların kalan sorularını da cevaplamasıyla etkinlik sonlandı.


Etiketler: insan hakları, eğitim, sosyal hizmet
İstihdam