20/02/2020 | Yazar: Kaos GL

Ankara Sincan L tipi cezaevinde tutuklu bulunan vegan trans mahpus İda Koçak, navegan yemek verilmesi sebebiyle açlık grevine başladı.

Vegan trans mahpus İda Koçak açlık grevinde Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pembe Hayat’ın haberine göre Ankara Sincan L tipi cezaevinde tutuklu bulunan vegan trans mahpus İda Koçak, kendisine ısrarla vegan olmayan yemekler verilmesi nedeniyle açlık grevine başladı.

Açlık grevinin 8. gününde

Trans aktivist Diren Coşkun, sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı paylaşım ile İda Koçak’ın açlık grevinde olduğunu duyurdu. Ailesinin görüşüne gitmesiyle açlık grevine başladığı öğrenilen Koçak, kendisine vegan yiyecek verilmesini talep etmesine rağmen ısrarla navegan yemeklerin getirilmesi nedeniyle başladığı açlık grevinin 8. gününde.

Cezaevi ile görüşmeler başladı  

Konuyla ilgili çalışmalara başlayan Pembe Hayat Derneği, Ankara Sincan’da yer alan cezaevinin psikososyal servisi ile iletişime geçerek konuyla ilgili bilgi talep etti. Trans mahpusun maruz kaldığı baskının sosyal medya hesapları üzerinden duyurulması ile de nefret karşıtları tepki göstermeye başladı. #İdayaSesVer hashtagi ile paylaşım yapan kişiler, bu hukuksuzluğun bir an önce son bulması için çağrıda bulunuyor.

AYM kararı var

1992 yılında müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Evcan, 2011’de Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde 43 gün açlık grevi yaptı. Sosyal medyada “Osman’a Vegan Yemek” kampanyası başlatıldı. Adalet Bakanlığı, 28 Mart 2012’de, ‘Hükümlü ve Tutuklular ile Ceza İnfaz Kurumları Personelinin İaşe Yönetmeliği’nde tüm mahkûmları yakından ilgilendiren önemli bir değişiklik yaptı. Yönetmeliğe, “Hasta hükümlü ve tutukluya, diyetisyen veya hekimlerin belirleyeceği besinler verilir. İnancı gereği veya vegan, vejetaryen (etyemez) türü özel bir beslenme şekline sahip hükümlü ve tutukluların talepleri, iaşe miktarı ile sınırlı kalmak üzere karşılanır. Eğitim merkezlerinde de bu uygulama yapılır” maddesi eklendi. Osman Evcan’ın Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvuru ile Türkiye hapishanelerindeki tüm vegan ve vejetaryen tutsaklar, vegan ve vejetaryen yemek hakkı kazandı.


Etiketler: insan hakları
nefret