25/04/2014 | Yazar: Kaos GL

Nebraska’da bir ilkokul, okullardaki zorbalık sorununa dikkat çekmeye çalışırken yanlış bir yol izledi.

Verilebilecek En Kötü Zorbalık Karşıtı Tavsiye Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Nebraska’da bir ilkokul, okullardaki zorbalık sorununa dikkat çekmeye çalışırken yanlış bir yol izledi.
Dijital İllüstrasyon: Markus Wreland 
 
“Zorbalıkta bulunan çocukların kurban seçtikleri kişilerden nefret etmelerinin başlıca nedeni bu kişiler tarafından ele verilmeleridir,” diyor kitapçık. “Ele vermek onların misliyle karşılık vermesine neden olur. Yalnızca ciddi bir yaralanma veya suç meydana geldiğinde gidip bir büyüğüne anlat. Arkadaşımızı ispiyonlarsak, hâlâ arkadaş kalabilir miyiz?”
 
Bunlar Lincoln, Nebraska’daki Zeman İlkokulu idaresinin incileri. Okul, 5. sınıf öğrencilerine içinde okullardaki zorbalarla baş etmek için 9 ipucu bulunan bir kitapçık dağıttı.
 
İşte o zekice(!) tavsiyeler:
 
Tavsiye 1: Çileden çıkma.
Tavsiye 2: Sana sataşan kişiye sanki sana yardım etmeye çalışıyormuş gibi davran.
Tavsiye 3: Korkma.
Tavsiye 4: Kendini sözle savunmaya yeltenme.
Tavsiye 5: Saldırma.
Tavsiye 6: Biri seni fiziksel olarak yaraladıysa sadece yaralandığını göster, sakın kızma.
Tavsiye 7: Zorbayı ispiyonlama.
Tavsiye 8: Kaybeden gibi davranma.
Tavsiye 9: Kendinle dalga geçmeyi öğren ve eleştirilere takılma.
 
Bu tavsiyelere ek olarak, kitapçık zarar gören kişileri “kukla” ve “kaybeden” olarak tanımlıyor.
 
Hiç şaşırtıcı olmamakla birlikte ebeveynler okulun “tavsiyelerine” öfkeden kudurmuş ve ayaklanmış durumda. İdarenin Facebook sayfasını şikâyetlerle doldurmaya başladılar.
 
“Zorbalıkla baş etmek için 9 tavsiye listesinin bir insanın hiç düşünmeden bir başkasına verebileceği en kötü tavsiye olduğunu söyleyebilirim,” diyor bir Facebook kullanıcısı.
 
“1970 kişi kitapçığı geri almaları için aradı.” diyor bir başkası.
 
Tüm bunlar, Zeman İlkokulu Müdürü Donna Williams’ı kitapçık için özür dileyen bir e-posta yollamak için harekete geçirdi.
 
“Zorbalık durumlarıyla baş etmekle ilgili yanlış bilgiler içeren kitapçık Zeman İlkokulu 5. sınıf öğrencileriyle evlere yollandı... Okulumuzdaki eğitmenler zorbalıkla baş etmek için doğru, uygun derslerden oluşan bir eğitimi sağlamak için oldukça sıkı çalışmaktalar.  Kitapçık iyi niyetle eve yollanmıştı, ne yazık ki, zorbalık açısından Lincoln Devlet Okullarının uygulaması gereken pratikleri iyi yansıtamadı.”
 
Kulağa “tavsiye” gibi gelen yeni bir kitapçık, Lincoln Nebraska İlkokulu’nda işleri yeniden yoluna koyarak öğrencilerle birlikte evlere yollandı.
 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam