30/12/2009 | Yazar: Kaos GL

Vicdani retçi Enver Aydemir'in babası TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na bir mektupla başvurdu.

Vicdani Redci Aydemir Eskişehir Askeri Cezaevine Nakledildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Vicdani retçi Enver Aydemir'in babası TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na bir mektupla başvurdu.

"Oğlum Enver Aydemir'in işkence gördüğünün tespitinin yapılabilmesi amacıyla ACİLEN Adli Tıp Kurumuna yahut Üniversite Hastanesine sevki yapılarak gerekli raporların alınmasını, işkence yapan ve buna iştirak edenlerle buna göz yuman yahut emrini verenler hakkında gerekli cezai tahkikat yapılmasını, şu anda gönderildiği Eskişehir Askeri Cezaevinde de benzeri muamelelere maruz kalmasının engellenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını talep ederim."

Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek olan ve panelist olarak katılacağı 'Barış İçin Vicdani Retçiler Kurultayı'na gitmek üzere yola çıkan vicdani redci Enver Aydemir, 24 Aralık saat 11.00 sıralarında, Kabataş Vapur İskelesi'nde polis tarafından GBT incelemesi sonucunda gözaltına alındı, önce Doğancılar Karakolu'na sonra da Askeri İnzibat karakoluna götürüldü. Akşam vakti çıkarıldığı askeri mahkeme tarafından tutuklanan Enver, sonrasında Maltepe Askeri Cezaevi'ne gönderilmişti. Burada zorla tektip kıyafet giydirilmeye çalışılan Aydemir, bu nedenle kendisine işkence yapıldığını avukatıyla yaptığı görüşmede anlattı. Aydemir 26 Aralık Cumartesi günü görüşmeye giden avukatı Davut Erkan'a başından geçenleri anlatmış ve bu durum avukatı tarafından tutanakla tespit edilmiştir.

Anlatımına göre; kendisinden tektip cezaevi kıyafetini giymesini isteyen görevlilere, “asker olmadığını, olmayacağını; bu yüzden de bu kıyafeti giymeyeceğini” söyleyen Aydemir, görevliler tarafından coplanmış ve kaba dayağa maruz kalmıştır. Sonrasında üzerindeki kendi kıyafetleri çıkarılarak, sabaha kadar iç çamaşırlarıyla, soğukta bekletilmiştir. Bu durumu protesto etmek için ve elbiselerinin kendisine iadesi amacıyla Aydemir açlık grevine başlamıştır.

Zorla cezaevi kıyafeti giydirilen Aydemir, 25 Aralık Cuma günü öğle saatlerinde, bulunduğu yere gelen bir cezaevi yetkilisi tarafından, tektip kıyafet giymeyi reddettiği ve açlık grevi yaptığı için tekrar dayağa maruz kalmıştır.

26 Aralık Cumartesi günü, açlık grevini sonlandırması amacıyla zorla revire götürülen Aydemir'e, yine zorla serum bağlanmıştır.

Aydemir'le kısa bir süre görüşme olanağı bulan avukatı, Aydemir'in sağ gözünün altının morardığını; yorgun ve bitkin olduğunu görmüştür.
 
Son Durum: Enver Aydemir, dün akşam Eskişehir Askeri Cezaevi'ne sevk edildi. Cezaevi elbiselerini giymiş ve açlık grevini bırakmış olduğunu öğrendik. Enver'le dayanışmak için FAKS ÇEKEBİLİRSİNİZ: 0 222 237 59 28

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ
İNSAN HAKLARI KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA

1. Oğlum Enver AYDEMİR 24.12.2009 günü yapılan kimlik sorgulaması sonucunda hakkında yakalama emri bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alınmış ve Harem 1. Ordu Askeri Mahkemesince tutuklanarak Maltepe Askeri Cezaevine gönderilmiştir.
2. Enver askeri cezaevinde asker olmadığını ve inancı gereğince kendi asker olmayı reddettiğini beyan etmiş ve kendisine giymesi emredilen Askeri Cezaevi kıyafetini giymeyi reddetmiştir. Bunun üzerine askeri cezaevi görevli ve yetkilileri tarafından kaba dayağa, coplanmaya ve aşağılanmaya maruz kalmıştır.
3. Askeri Cezaevi kıyafetini giymeyi hala reddeden Enver bu sefer de falakaya yatırılmıştır.
4. Aynı gece tektip kıyafeti giymeyi reddettiği için üzerindeki kendi kıyafetleri çıkarılarak sadece iç çamaşırlarıyla sabaha kadar soğukta bekletilmiştir.
5. 25.12.2009 Cuma günü ise üzerine zorla tektip askeri cezaevi kıyafeti giydirilmiştir.
6. Öğle saatlerinde ise bulunduğu yere gelen adının Albay Halil İbrahim Çakır olduğu öğrenilen cezaevi müdürü tarafından dayağa ve aşağılanmaya maruz kalmıştır. Bu dayak sonucunda sağ gözü morarmıştır.
7. Enver kendisine zorla tektip kıyafet giydirilmesini protesto etmek ve işkenceye ve kötü muameleye son verilmesini sağlamak amacıyla kendisine verilen yiyecekleri yemeyi reddetmiş ve bu yüzden de 26.12.2009 günü zorla revire götürülerek burada zorla kendisine serum bağlatılmıştır.
8. Tüm bu hususlar 26.12.2009 günü öğleden sonra Enver ile cezaevinde görüşen avukatının görüşme tutanağına geçirilmiş ve avukat ve Enver tarafından müştereken imzalanmıştır.
9. 28.12.2009 günü cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulmasına ve Enver'in Adli Tıp Kurumuna sevki yapılarak işkenceye maruz kaldığının doktor yahut kurul raporuyla tespitini talep etmemize rağmen henüz somut bir adım atılmamıştır. Bunun yerine Enver psikiyatri testlerine tabi tutulmuştur.
10. Ve bugün itibariyle Enver’in hakkında yakalama emri veren mahkeme Eskişehir’de bulunması sebebiyle Eskişehir'e naklinin yapılmakta olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız.
11. Yukarıda saydığım gerekçelerle Enver’in maruz kaldığı işkence ve kötü muamelenin bir an önce sonlandırılmasını; Görevlendirilecek ve içerisinde hukukçu, doktor ve psikologun bulunacağı bir ekibin konu ile ilgili araştırma yapmak üzere görevlendirilmesini, Enver'in işkence gördüğünün tespitinin yapılabilmesi amacıyla ACİLEN Adli Tıp Kurumuna yahut Üniversite Hastanesine sevki yapılarak gerekli raporların alınmasını, işkence yapan ve buna iştirak edenlerle buna göz yuman yahut emrini verenler hakkında gerekli cezai tahkikat yapılmasını sağlamak ve şu anda gönderildiği Eskişehir Askeri Cezaevinde de benzeri muamelelere maruz kalmasının engellenmesini talep etmek amacıyla komisyona başvurma zarureti doğmuştur.

DAYANAK:
* AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ 3. MADDESİ
* İŞKENCE VE BAŞKA ZALİMANE İNSANLIK DIŞI VEYA ONUR KIRICI DAVRANIŞ YA DA CEZAYA KARŞI BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SÖZLEŞMESİ
* İNSAN HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESİ 5.MADDESİ
* TÜRK CEZA KANUNUN 94. VE 96. MADDELERİ

TALEPLERİM:
1- Oğlum Enver Aydemir'in işkence gördüğünün tespitinin yapılabilmesi amacıyla ACİLEN Adli Tıp Kurumuna yahut Üniversite Hastanesine sevki yapılarak gerekli raporların alınmasını,
2- Sağlığına kavuşması için gerekli tedavinin yapılmasını
3- Enver’in maruz kaldığı işkence ve kötü muamelenin bir an önce sonlandırılmasını;
4- Görevlendirilecek ve içerisinde hukukçu, doktor ve psikologun bulunacağı bir ekibin konu ile ilgili araştırma yapmak üzere görevlendirilmesini,
5- İşkence yapan ve buna iştirak edenlerle buna göz yuman yahut emrini verenler hakkında gerekli cezai tahkikat yapılmasını sağlamak
6- Şu anda gönderildiği Eskişehir Askeri Cezaevinde de benzeri muamelelere maruz kalmasının engellenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını talep ederim.

BAŞVURUCU : AHMET AYDEMİR
 

Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam