10/06/2010 | Yazar: Kaos GL

BDP Diyarbakır Milletvekili ve TBMM İnsan haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Akın Birdal’ın ‘vicdani ret’ hakkının tanınmasına ilişkin yasa değişikliği önerisinin g&u

Vicdani Redde Karşı Kutsal İttifak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı BDP Diyarbakır Milletvekili ve TBMM İnsan haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Akın Birdal’ın ‘vicdani ret’ hakkının tanınmasına ilişkin yasa değişikliği önerisinin gündeme alınması TBMM’nin dünkü oturumunda AKP-CHP-MHP Milletvekillerinin karşı oyu neticesinde reddedildi.

Diyarbakır Milletvekili Birdal, 1111 sayılı Askerlik Kanununu ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun kimi maddelerinin değiştirilmesi ve kaldırılmasına ilişkin yasa değişikliğinin gündeme alınmasını talep etmişti. Söz konusu değişiklik talebi kabul edildiği takdirde ‘vicdani ret’ hakkı da yasal olarak tanınmış olacaktı.

Görüşmeler esnasında bir konuşma yapan Akın Birdal, vicdani ret hakkının uluslararası sözleşmeler ve uluslararası hukukla tanınmış bir insan hakkı olduğunu söyledi.

Türkiye’nin vicdani ret hakkını tanıyacağına ilişkin sözleri olduğunu ama bu sözlerin yerine getirilmediğini belirten Birdal, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin Türkiye’de bu hakkın tanınmasına yönelik kararlar aldığını hatırlattı.

Vicdani ret hakkının askeri harcamaları düşüreceği ve böylelikle krizden daha çabuk çıkacağımızı belirten Birdal, konunun son zamanlarda artan asker intiharları ve Kürt sorununun demokratik çözümü ile de ilgili olduğunu da vurguladı.

Daha sonra yapılan oylamada vicdani ret hakkının tanınmasını içeren yasa değişikliği önerisinin gündeme alınması AKP-CHP-MHP milletvekillerinin karşı oyuyla reddedildi.


Etiketler: insan hakları, askerlik
nefret