15/02/2010 | Yazar: Barış Sulu

6 Ocak 2010'da Ankara Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde Vicdani Redçi Enver Aydemir'in gözaltına alınmasından sonra yaşadığı kötü muameleyi prot

Vicdani Ret Davasından Tahliye Kararı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
6 Ocak 2010'da Ankara Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde Vicdani Redçi Enver Aydemir'in gözaltına alınmasından sonra yaşadığı kötü muameleyi protesto etmek için basın açıklaması düzenlemeye çalışırken basın açıklamasını okuyamadan gözaltına alınan aralarında vicdani retçi Halil Savda'nın da bulunduğu antimilitarist 22 kişi hakkında 318 Halkı Askerlikten Soğutma ve 215 Suçu ve Suçluyu Övmek'ten ayrı ayrı açılan davaların ilk duşuması bugün (15 Şubat 2010) görüldü.

A
ynı eylem sırasında polise mukavemetten tutuklanarak Sincan Cezaevine gönderilen Volkan Sevinç de duruşmada hazır bulundu. Sanıklar antimilitarist, hiyerarşi karşıtı ve antiotoriter olduklarını ve suçlamaları kabul etmediklerini söylediler.
Bu nedenle Volkan Sevinç'in kendilerini basın açıklaması yapmak için örgütlemeye çalışmasını kabul etmediklerini ve basın açıklamasına kendi iradeleriyle katıldıklarını belirttiler.

Gözaltına alınırken ve gözaltı sırasında fiziki ve psikolojik şiddetle karşılaştıklarını da belirttiler.

Bir sanık da gözaltına alındıklarında Volkan ile birlikte olduğunu ve üst araması yapılırken polisin Volkan'ın eşyaları arasına sustalı bıçak bıraktığını gördüğünü belirtti. Halil Savda yaptığı savunmada kendisinin Vicdani Retçi olduğunu ve bu nedenle ceza alıp tutuklu kaldığını, savaşkarşıtları isimli web sitesinin sahibi olduğunu ve Enver Aydemir ile ilgili basın açıklamasını buradan duyurduğunu, Birleşmiş Milletler sözleşmelerine göre Vicdani Ret'in suç olarak kabul edilmediğini, öldürme dediği için tutuklanmasının yanlış olduğunu, asıl gözaltında iken karşılaştıkları şiddetin suç teşkil ettiğini belirtti.

Eylem sırasında tutuklanan Volkan Sevinç cezaevinde kaldığı 45 günlük süre gözönünde bulundurularak tahliye edildi. Sevinç'in tutuksuz yargılanması kararlaştırıldı. Dava 1 Nisan 2010 Saat 9:15'te görülecek.
 
İlgili Haber: http://kaosgl.org/icerik/tutuklu_anti-militarist_volkan_sevincin_davasi_basliyor

Etiketler: insan hakları, askerlik
nefret