10/05/2013 | Yazar: Kaos GL

İstanbul’da bir araya gelen vicdani retçiler ve anti-militaristler Dünya Vicdani Retçiler Haftasında kuracakları Vicdani Red Derneği için hazırlıklarına devam ediyorlar

Vicdani Ret Derneği Kuruluyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İstanbul’da bir araya gelen vicdani retçiler ve anti-militaristler Dünya Vicdani Retçiler Haftasında kuracakları Vicdani Red Derneği için hazırlıklarına devam ediyorlar
Derneğin kuruluşu, 15 Mayıs Dünya Vicdani Retçiler Günü programı kapsamında 18 Mayıs’ta düzenlenecek etkinlikle duyurulacak.
 
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni imzalayan ancak vicdani red hakkını tanımayan iki ülkeden biri olan Türkiye, peşpeşe AİHM’de vicdani red konusunda mahkûm olması ve Avrupa Parlementosu Bakanlar Kurulu’nun ’kanuni düzenleme yapması’ talebine rağmen, 4. Yargı Paketi’nde de vicdani red hakkına yer vermedi.
 
Başbakan Erdoğan da bedelli askerlikle ilgili düzenlemeyi açıklarken “vicdani red olarak adlandırılan bir düzenleme asla gündemimizde olmamıştır” diyerek şöyle konuşmuştu:
 
“Vicdani red olarak adlandırılan bir düzenleme asla gündemimizde olmamıştır. Çıkan haberler spekülasyon. Askerlik bu millet için en kutsal vazifelerden biri olarak kabul edilmiştir. Biz askerimize Mehmetçik derken bunun bir anlamı var, bu küçük Muhammed anlamında Mehmetçik’tir...”
 
Askerliği reddeden herkese açık olacak
Savaş Karşıtları Platformu’ndan Oğuz Sönmez, Vicdani Ret Derneği’nin dini, ahlaki ya da politik görüşlerinden dolayı askerliği reddeden herkese açık olduğunu belirtiyor.

Bianet’e konuşan Sönmez Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyma zorunluluğuna dikkat çekiyor ve 2011 Temmuz ayında aldığı kararla tüm üyelerine (özellikle de Türkiye’ye) vicdani ret hakkını tanımayı zorunlu kıldığını hatırlatıyor.

Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam