17/05/2011 | Yazar: KAOS GL

10 - 15 Mayıs 2011 Vicdani Ret Buluşması kapsamında Barış için Vicdani Ret Platformu'nun düzenlediği forumda, savaş, militarizm ve profesyonel ordu gibi kavramlar ele alınırken, vicda

Vicdani Ret Forumu'nda Savaş, Militarizm ve Profesyonel Ordu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
10 - 15 Mayıs 2011 Vicdani Ret Buluşması kapsamında Barış için Vicdani Ret Platformu'nun düzenlediği forumda, savaş, militarizm ve profesyonel ordu gibi kavramlar ele alınırken, vicdani ret kavramına farklı bakış açıları dile getirildi.
Dün (15 Mayıs) Dünya Vicdani Retçiler Günü'nde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde yapılan forumda, konuşmacılar, halen Manisa'da cezaevinde tutulan vicdani retçi İnan Suver için de eylem ve dayanışma çağrılarında bulundu.
 
Forumda, Anti-Militarist Payanda (AMİP) adına konuşan Erkan Ersöz, yakın zamanda ordunun profesyonelleşmesine karşı duruşlar da geliştirmenin gerekeceğine değindi. Ersöz, "Bir profesyonel katillik mekanizması olan profesyonel orduyla, 'Askere gitmeyi reddediyorum' diyerek koyduğumuz tavrın elimizden alınma riskiyle karşı karşıyayız. Liberal kesim bize dönük 'kimseyi zorla götürmüyoruz, topluma bir hizmet sunuyoruz' eleştirisi getirecektir" diye konuştu.
 
Ersöz, vicdani ret hareketinin bu geleceği de öngörerek yeni direniş metotları düşünmek ve örgütlemek gerektiğini vurguladı ve Avrupa Birliği'nin (AB) sınır koruma birliği Frontex'i de "şirketleşmiş ordu"lara bir örnek olarak gösterdi:
 
"Kapitalizmin bütün hizmetleri satın alma mantığı üzerinden, güvenlik hizmeti de bir meta haline gelmiş durumda. Frontex'in tanıtımlarında "savaş, düşman" gibi militarizme vurgu yapan hiçbir terim kullanılmıyor; güvenlik hizmeti olarak sunuluyor."
 
Retçi Aydemir: Allah'tan başka kimseye teslim olmayacağım
Vicdani retçi Enver Aydemir, İslam ve Vicdani ret kavramlarını ele alarak "Allah'tan başka hiçbir kimseye temsil olmayacağım için bir vicdani ret süreci yaşadım. İnsan olmak ile alakalı bir içerik sorunu var. Benim sorunum vicdani redden öte, bu yaşamı daha merhametli, adaletli bir yaşama dönüştürebilme çabasıdır; vicdani ret de bu çabamın içerisinde bir duraktı" diye konuştu.
 
LAF: Okullarda militarizmi tüm şiddetiyle yaşıyoruz
Lise Anarşist Faaliyet'in (LAF) hazırladığı metni okuyan Dilan Erdoğan ve Deniz Benol da "Kışla" ve "Okul" arasındaki benzerlikleri sıralayarak "Okullar da kışlalar kadar militaristtir. Bizler henüz askere gitmemiş ve hiçbir zaman gitmeyecek olsak da, militarizmi okulda tüm şiddetiyle yaşıyoruz" dedi ve ekledi:
 
"Yaşamlarımızın askerleştirilerek bir ızdıraba dönüştürüldüğü okulları reddettiğimiz gibi, bizlere zorunlu olarak dayatılan tüm itaat biçimlerini de reddediyoruz. Yıllardır süren bu savaşı reddediyor ve özgürlük için direnenlerin tarafında saf tutuyoruz. Çünkü biliyoruz ki insan ancak kendisi kadar özgür olan insanların arasında gerçekten özgürdür."
 
Atak: Vergi veren herkes, ordunun suç ortağı
Vicdani retçi Mehmet Atak da, devletlerin militarist, milliyetçi, heteroseksist yapısına değindi ve askeriyenin vergiler yoluyla yaptığı harcamalara dikkat çekerek, "Vergi veren herkes ordunun suçlarına ortaktır, elleri kanlıdır" dedi.
 
Atak, herkesi bu harcamalara karşı dava açarak vergilerini geri istemeye ve vergi vermeyi reddetmeye çağırdı.
 

Etiketler: insan hakları, askerlik
nefret