14/11/2008 | Yazar: Kaos GL

Vicdani Ret hakkı için Meclis’e yasa teklifi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, Vicdani redcilerin askerlikten muaf olabilmesi, askerlik hizmeti yerine cezalandırıcı nitelikte olmayan kamu hizmeti yapabilmeleri için kanun teklifi hazırladı. Türkiye’nin de imzası bulunan birçok uluslararası sözleşmede vicdani ret hakkına değinildiğini anlatan Birdal, Türkiye"nin bu belgeleri imzalamakla vicdani red hakkını tanımış olduğunu savundu.

DTP, Vicdani redcilerin askerlikten muaf olabilmesi, askerlik hizmeti yerine cezalandırıcı nitelikte olmayan kamu hizmeti yapabilmeleri için kanun teklifi hazırladı. DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, Hasip Kaplan ve Bengi Yıldız ile birlikte, 21 DTP"li milletvekilinin imzasını taşıyan yasa teklifine ilişkin Meclis"te basın toplantısı düzenledi.

Yaşam hakkının bilinmediği her yerde diğer hak ve özgürlüklerin kullanılmasının da mümkün olmadığını belirten Birdal, ‘Tüm dünyada ölme ve öldürmeyi, kendi benlik duygusuna aykırı bulan kişilerin savaşı ve savaş hazırlığı olan zorunlu askerlik hizmetini reddetmeye yöneldiklerini’ kaydetti. Ulusal ve uluslararası hukuksal ve siyasal metinlerde buna ‘Vicdani ret hakkı’ dendiğini ifade eden Birdal, dünyanın pek çok ülkesinin vicdani ret hakkını tanıdığını söyledi. Türkiye’nin de imzası bulunan birçok uluslararası sözleşmede vicdani ret hakkına değinildiğini anlatan Birdal, Türkiye"nin bu belgeleri imzalamakla vicdani red hakkını tanımış olduğunu savundu.

Daha önce konuya ilişkin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül"ün yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdiğini anımsatan Birdal, soru önergesine verilen cevapta, bu konuda çalışma yapıldığının ifade edildiğini belirterek, ‘Nasıl bir çalışma yürütülüyor ki kimsenin bilgisi ve haberi yoktur’ dedi. Birdal, hazırladıkları yasa teklifini TBMM"ye sunacaklarını bildirdi.

İlgili dosyalar: Yasa taslağı & Meclis basın toplantısı

http://www.kaosgl.org/resim/Askerlik/son vicdani_ret_yasa_taslagi-son.doc

http://www.kaosgl.org/resim/Askerlik/vicdaniretbasintoplantisi.doc
Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam