12/06/2008 | Yazar: Bawer Çakır

Galatasaray Lisesi önünde tutuklanan vicdani retçi Mehmet Bal'a destek veren 40 kişil

Vicdani retçi Bal'a destek eyleminde gözaltı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Galatasaray Lisesi önünde tutuklanan vicdani retçi Mehmet Bal'a destek veren 40 kişilik gruptan 4 kişi, Sönmez, Bayrak, Özdaman ve Atak gözaltına alındı. Polis gerekçe olarak ‘halkı askerlikten soğutmayı" gösterdi. Bawer Çakır’ın haberi.

Gözaltına alınan, ardından çıkartıldığı askeri mahkemece tutuklanan vicdani retçi Mehmet Bal için bir araya gelen yaklaşık 40 kişilik grup Bal’a yapılan baskı ve işkencelerin sona erdirilmesini ve Bal’ın bir an önce serbest bırakılmasını talep etti.

‘Mehmet adam olmayacak!’

Antimilitarist İnisiyatif adına açıklamayı okuyan Oğuz Sönmez askeri cezaevlerinde benzer işkencelere maruz kalan vicdani retçiler Mehmet Tarhan, Halil Savda ve İsmail Saygı örnekleri önümüzde dururken Bal’ın can güvenliğinden endişe ettiklerini ifade etti.

"Her türlü denetimden muaf, demir parmaklıklar arkasında kurulan işkence tezgahlarını protesto ettiklerini belirten Sönmez, Mehmet Bal’ın tam da bu zihniyete karşı olduğunu, insanların yaşam hakkını savunduğu için vicdani reddini açıklamıştır."

Eyleme katılan Gülkan Ahıska bianet'e "Hem Mehmet’e hem de tüm vicdani retçilere özgürlük istiyoruz. Militarist zihniyetin artık hayatımızdan uzak durmasını, ölmemek, öldürmemek için savaşmayı reddeden vicdani retçilerin rahat bırakılmaları için hem burada, hem de uluslararası çapta bir kampanya başlatıyoruz" dedi ve ekledi:

‘Ayrıca Bal’ı adam etmek isteyen cinsiyetçi algıya diyoruz ki: ‘Mehmet adam olmayacak!’

Vicdani retçi Nilgün Yurdalan ‘Militarizm sadece askere gitmeyen ya da giden erkeklerin sorunu değil. Kadınların da, eşcinsellerin de, kısacası herkesin hayatını etkileyen bir sorun. Bu nedenle Bal’ın ve diğer vicdani retçilerin özgür bırakılmasını istiyoruz’ dedi.

"Haberi duyar duymaz ne yapabiliriz diye düşündük. Vicdani ret ile ilgili çalışıyor ve üretiyoruz çok uzun zamandır’ diyen Çıplak Ayaklar Kumpanyası üyesi Mihran Tomasyan eylemde olma nedenlerinin Bal’ın hem de diğer tüm retçiler üzerindeki baskıların kaldırılması olduğunu belirtti.

Bal serbest bırakılana kadar destek ve dayanışma kampanyası başlattıklarını söyleyen grup sloganlarla dağılmak istedi.

Ancak Galatasaray Lisesinin önünde bekleyen polisler savaş karşıtları Oğuz Sönmez, Serkan Bayrak, Gürşat Özdaman ve Mehmet Atak’ı gözaltına aldı.

‘Halkı askerlikten soğutmak’ gerekçesiyle gözaltına alınan Sönmez, Bayrak, Özdaman ve Atak ilk olarak Taksim ilkyardım Hastanesine götürüldü.
Muayene edildikten sonra ifadeleri alınmak üzere Beyoğlu Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. İfadeleri alınan eylemcilerin Taksim İlkyardım Hastanesindeki son muayeneleri yapıldıktan sonra serbest bırakılmaları bekleniyor. bianet'in bu haberi yayına hazırladığı sürede gözaltı işlemi devam ediyordu.

"Ama kimseye de işkence yapılmasın..."

bianet çevrede basın açıklamasını takip eden kalabalığa da görüşlerini sordu:

İsmini vermek istemeyen bir 37 yaşındaki erkek "Bence askerlik kutsal bir şey. Vatan borcu bir yerde. Arkadaşlar yanlış yapıyorlar. Askerlik evlilik gibi yapılması gerekli. Ama tabii kim olursa olsun, ister Türk olsun ister Alman olsun kimseye kötü davranmamak lazım. İşkence yapmamak lazım. Eğer yapılmışsa haksızlık edilmiş" dedi.

İsmini vermek istemeyen 33 yaşındaki bir başka erkekse "Ben de arkadaş gibi düşünüyorum. Askerlik vatan borcu ama kimseye de işkence yapılmasın. Ama arkadaş da askere gitsin yani" dedi.
Fotoğraflar: Radikal
Etiketler: insan hakları
İstihdam