08/06/2010 | Yazar: Kaos GL

GATA'da bulunan vicdani retçi Enver Aydemir, serbest bırakıldı.

Vicdani retçi Enver Aydemir serbest bırakıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

GATA'da bulunan vicdani retçi Enver Aydemir, serbest bırakıldı.

Vicdani retçi Enver Aydemir GATA’ya sevk edilmesinin ardından, GATA’dan verilen “anti-sosyal kişilik” tanısıyla “Askerliğe elverişli değildir” raporu verileceği bildirilmişti.
Aydemir, şu saatlerde serbest bırakıldı.


Vicdani retçi Aydemir'e çürük raporu veriliyor
 
Vicdani retçi Enver Aydemir GATA’ya sevk edilmesinin ardından, GATA’dan verilen “anti-sosyal kişilik” tanısıyla “Askerliğe elverişli değildir” raporu verileceği bildirilmişti.
 
Enver Aydemir'in avukatı Davut Erkan, gayrı resmi bilgilere göre raporun hazır olduğu bilgisine ulaştıklarını, ancak halen müvekkiline resmi bir bildirim yapılmadığını kaydetti.
Av. Davut Erkan, ETHA'ya yaptığı açıklamada, Enver Aydemir'in GATA'ya sevk edilmesinin ardından “anti-sosyal kişilik” tanısıyla “Askerliğe elverişli değildir” raporu verileceği belirtti. Av. Erkan, bunun gayrı resmi olduğunu belirtti, "Ancak raporun verileceği hemen hemen kesin gibi" diye kaydetti.
 
DEVLET TOPU TACA ATIYOR
Aydemir'in avukatı, GATA'yı sevki kendilerinin istemediğini, doktorların talebiyle gerçekleştiğini belirtti, "Enver Aydemir'e daha önce şunları yaparsan, 'çürük vereceğiz' denildi. Ancak kabul etmedi, 'Ben vicdani retçiyim. Çürük değilim' dedi. Şimdi devlet topu taca atıyor. Vicdani ret hakkını kabul etmesi gerekirken, bu yolla kurtulmaya çalışıyor" dedi.
 
Aydemir ile telefon görüşmesi yaptıklarını kaydeden Av. Erkan, "Enver Aydemir ve biz hiçbir zaman sağlam raporlarına karşı çıkmadık. Bu rapora da, 'Bende anti-sosyal kişilik yok', 'çürük değilim vicdani retçiyim' diyerek karşı çıkıyor" dedi. Aydemir raporun verilmesi halinde bugün serbest bırakılacak.
 
24 Aralık 2009'dan beri tutuklu bulunan ve "Firar suçu"ndan 10 ay ceza almış olan Enver Aydemir, hakkında açılmış 4 adet "askerlikten sıyrılmak kastıyla emre itaatsizlikte ısrar" davasının her birinden 5 yıla kadar hapis cezası ile yargılanıyordu. Kendisine dayatılan askeri cezaevi elbiselerini giymeyi reddettiği için duruşmalara da çıkarılmıyordu.
 
Aydemir'in 1 Haziran'da yapılan duruşmada, psikolog-doktorun isteği üzerine GATA'ya sevk edildiği, orada kendisine uygulanmak istenen psikolojik testi ve pijamaları giymeyi reddettiği öğrenildi. 2 Haziran'daki duruşmasında ise Avukat Davut Erkan mahkemeye, Enver'in düşüncelerini ifade eden 4 sayfalık bir yazılı metin sunmuştu.
 

Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam