03/06/2010 | Yazar: Kaos GL

Askeri mahkemede yargılanan vicdani retçi er Enver Aydemir'in cezaevinde işkence maruz kaldığı bildirildi.

Vicdani Retçi Enver Aydemir'e İşkence Yapıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Askeri mahkemede yargılanan vicdani retçi er Enver Aydemir'in cezaevinde işkence maruz kaldığı bildirildi. Bu arada Aydemir’in ‘’psikolojik durumunun’’ belirlenmesi için Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne (GATA) sevkine karar verildi.

24 Temmuz 2007 tarihinde İzmit'teki evinden alınıp Bilecik'teki 2'nci Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanlığı'na götürülen Enver Aydemir, inançları gereği askerlik yapmayı reddedince tutuklanarak Eskişehir Askeri Cezaevi'ne gönderildi.

Aydemir, 4 Ekim 2007'de askeri mahkeme tarafından tahliye edilerek iki gün içerisinde mevcutsuz olarak birliğine teslim olması istendi. Tahliye olduktan askerliğe gitmediği için Aydemir 24 Aralık 2009'da İstanbul'da gözaltına alındı. Aydemir hakkında Askeri Mahkemede firar suçundan dava açıldı.

Eskişehir'de bulunan 1'inci Hava Kuvveti Komutanlığı'ndaki Askeri Mahkeme'de 29 Mart 2010 tarihinde yapılan duruşmada Enver Aydemir 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Eskişehir Askeri Mahkemesi, cezaevinde tutuklu kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak Aydemir'in tahliyesi ve birliğine teslim edilmesine karar verdi. Bilecik'teki 2'nci Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanlığı'na götürülen Enver Aydemir burada askeri kıyafetleri giymeyi kabul etmedi. Hakkında tutanak tutulan Aydemir, tekrar Eskişehir'e getirilerek Askeri Mahkeme'ye çıkartıldı. Askeri Mahkeme Aydemir'in tutuklanmasına karar verdi.

Askeri kıyafetleri giymeyip ve askerlik eğitimlerine katılmadığı için 4 ayrı emre itaatsizlik suçundan yargılanan Enver Aydemir'in dün askeri mahkemede hakim karşısına çıkartıldığı belirtildi. Aydemir, Askeri Mahkeme'de 2 ayrı emre itaatsizlik suçundan yargılandı. Mahkeme, Enver Aydemir'in psikolojik durumunun belirlenmesi için GATA Psikiyatri servisine gönderilmesine karar verdi.

Eskişehir Askeri Mahkeme'de bugün de Enver Aydemir hakkında açılan 2 ayrı emre itaatsizlik davasının duruşması yapıldı. Duruşmaya GATA'da olduğu için Aydemir katılmadı. Duruşmaya Enver Aydemir'in avukatı Davut Erkan, babası Ahmet Aydemir ile yakınları katıldı. Davut Erkan, Aydemir hakkında emre itaatsizlik suçundan açılan 4 ayrı davanın birleştirilmesini talep etti.

Askeri mahkeme, avukat Erkan'ın 4 davanın birleştirilmesini talebini önümüzdeki duruşmada ele alacaklarını belirterek duruşmayı 20 Ağustos 2010 tarihine ertelenmesine karar verdi.

AYDEMİR SERBEST BIRAKILSIN
Duruşmanın ardından Barış İçin Vicdani Ret Platformu üyeleri Porsuk Bulvarı hipermarketin önünde `Vicdani redci Enver Aydemir serbest bırakılsın' yazılı pankart açıp, basın açıklaması yaptı.

Enver Aydemir'in sivil bir kişi olduğunu kaydeden avukat Erkan "Bir sivil askeri cezaevinde psikolojik durumu araştırılmak üzere GATA'ya sevk edilmiştir. Bu topraklarda 120 vicdani retçi, 500 bin asker kaçağı vardır. Sivilleri asker kılığına sokup ceza verilmektedir. Bu husus İnsan Haklarına, Anayasaya aykırıdır ve her şeyden önce vicdanlara sığmaz. Enver Aydemir'in askeri mahkemelerde yargılanmasına ve cezaevinde tutulmasına karşı çıkıyoruz. Vicdani ret en doğal haktır. Hem Türkiye gibi gencecik insanların öldüğü ülkede hiç kimse ölmeyi, öldürmeyi kabul etmek zorunda değildir" dedi.

AYDEMİR İŞKENCE GÖRDÜ
Baba Ahmet Aydemir'de yaptığı konuşmada oğlunun işkence gördüğünü belirtti. Ahmet Aydemir, "Oğlum askeri üniformayı giymeyince coplanmış ve falakaya yatırılmıştı. Bu konuda suç duyurusunda bulunduk ama bir sonuç elde edemedik. Ben ve diğer 3 oğlum, yeğenlerim askerlik yaptım. Enver'in askerlik yapması için de çok uğraştım. Ama Enver askerlik yapmıyor. Bu benim insiyatifimin dışında" dedi.

Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam