11/07/2013 | Yazar: Kaos GL

Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından sığınma talebi reddedilerek gözaltına alınan vicdani retçi Onur Erdem bu gün Türkiye’ye teslim edilip tutuklandı.

Vicdani Retçi Erdem Tutuklandı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Geçtiğimiz haftalarda Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından sığınma talebi reddedilerek gözaltına alınan vicdani retçi Onur Erdem bugün Türkiye’ye teslim edilip tutuklandı.

Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından sığınma talebi reddedilen vicdani retçi Onur Erdem bu sabah uçakla Atatürk Havaalanı’na getirildi. Saat 10.00 gibi Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’na götürülüp, askeri mahkemeye çıkarıldı. Mahkeme tarafından tutuklanan Erdem, Kasımpaşa Askeri Cezaevi’ne kondu.

Onur Erdem’le görüşen Vicdani Ret Derneği Avukatı Davut Erkan şunları söyledi:

Vicdanı retçi Onur Erdem iltica başvurusu reddedilerek Güney Kıbrıs devleti tarafından sınır dışı edilip, Türkiye’ye iade edildi. Hakkında Gelibolu Askeri Savcılığı’nca firar suçlamasıyla soruşturma yürütüldüğünden ve bu dosyada yakalama emri çıkarıldığından, Kasımpaşa Askeri Savcılığı’na çıkarıldı. Burada Gelibolu’ya gönderilmek üzere yol tutuklaması kararı verildi.

Şu anda Kasımpaşa Askeri Cezaevi’nde tutuluyor. En geç 2 gün içinde Gelibolu’ya götürüleceği öngörülüyor. Orada mahkemeye sevk edilecek ve büyük ihtimalle tutuklanmasına karar verilecek ve hakkında dava açılacak.

Bugüne kadar tutuklanan tüm vicdani retçiler işkence ve kötü muamele ile karşı karşıya kalmışlardır. Bu tehlike vicdani retçi Onur Erdem için de geçerlidir ve bu konuda endişeliyiz. Konuya duyarlı tüm insanlar ve örgütler gereken tepkiyi göstermelidir.

Erdem, 2002’de militarist ezberle malul ailesinin baskısıyla askere gitmiş ama askerliğin kendisine uygun olmadığına karar verip firar etmiş ve o tarihten beri sivil ölüm yaşıyordu. Erdem arada yakalanıp, askeri cezaevine konmuş ve kötü muameleye maruz kalmıştı.

Onur Erdem’in, Mart 2011’de açıkladığı vicdani ret metni şöyle:
Adım Onur Erdem 1985 Hatay ili Reyhanlı ilçesi doğumluyum. 2 Ocak 2002 tarihinde aile ve toplumsal baskıdan dolayı askere gitmek zorunda
kaldım. Fakat askerde elime silah almak istemedim. Bunun eğitimini görmeyi reddettim. Fakat zoraki bir biçimde bunu uygulamaya çalıştılar.

Ülkemizde devam eden savaşa taraf olmak istemediğimden ve de hem de insani değerlerimden dolayı askerlik yapmaya karşıydım. Benim vatanseverlik anlayışım sadece silahla ya da kuru sözlerle değildir. Çünkü bu söylemleri TSK uzun yıllardan beri Kürtlere karşı kullanıyordu. Bu nedenden dolayı askerden firar ettim. Bir Arap genci olarak yıllardan beri kardeşçe yaşadığımız Kürt halkına karşı devam eden savaşta taraf değilim. Bu nedenlerden dolayı Vicdanı reddimi açıkladım. 7 Temmuz 2006 tarihinde yakalandım ve askeri cezaevine konuldum, Birçok işkencenin mağduru oldum. 23 Ocak 2007 tarihinde tahliye oldum ve beni tekrar askere almak istediler. Fakat ben yine gitmedim askerlik yapmayı reddettim. 12 Mart 2009 tarihinde yakalanıp zorla askeri cezaevine konuldum. İnsanlık dışı uygulamalara maruz kaldım. İlgili mercilere başvurarak öldürülsem dahi askerlik yapmayacağımı söyledim. Bulunduğum yerdeki komutanlar annemi öldürtmekle tehdit edildim. Her şeye rağmen bu savaşın bir tarafı olmayacağım. Vicdanı reddimi sizlerle paylaşıyorum. (savaskarsitlari.org)


Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam