27/08/2010 | Yazar: Kaos GL

Vicdanı Retçi İnan Süver’le Dayanışma İnisiyatifi 31 Ağustos Salı günü, saat 18.30'da, Ankara-Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde basın açı

Vicdani Retçi İnan Suver’le Dayanışma Eylemi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Vicdanı Retçi İnan Süver’le Dayanışma İnisiyatifi 31 Ağustos Salı günü, saat 18.30'da, Ankara-Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması düzenleyecek.
“…Sayın değerli bol maaşlı insan katledicileri. Isınamıyordum size, düşmandım ben size. Çünkü ... ben biliyordum 12 Eylülde işkencelerde öldürülen insanları, ben biliyordum insanlık için mücadele eden devrimcileri idam sehpalarında sallandırdığınızı, ben biliyordum işsizlikten dolayı, kaçakçılıktan başka mesleği olmayan amcamı sizin öldürdüğünüzü, ben biliyordum köylerini yakıp evsiz yurtsuz bıraktığınız insanları, ben biliyordum ana dillerini yasakladığın eğitimini yabancı dilde verdiğinden ve de parasızlıktan dolayı eğitimsiz mesleksiz bir halkı, ben biliyordum öldürülen gazetecileri, ben biliyordum seçimlerdeki barajları, ben biliyordum gelir dağılımdaki eşitsizliğinde bu ülkenin dünyanın en üst sıralarında bulunduğunu, ben biliyordum bu ülkede hiç bir başbakanın, bakanın, paşanın çocuğunun doğru düzgün askerlik yapmadığını, ben biliyordum ki bu ülkede hiç bir halkın diğer bir halkla bir sorununun olmamasına rağmen, iki kardeşi bir birine öldürttüğünü. Ben biliyordum parası olanın rüşvet ile bir şekilde kaçak dolaştığını, ben biliyordum bedelli askerlik altında zenginlerin çocuklarının ayırt edildiğini ona rağmen, nasıl olur da sizin askeriniz olurdum, zalimin yanında nasıl olur da olurdum?” diyerek Vicdani Reddini açıklamıştır İnan Süver. Öldürmeyi, silah tutmayı reddetmiştir.

Vicdanı Retçi İnan Süver’le Dayanışma İnisiyatifi'nin yaptığı çağrıda; "Vicdani retçi İnan Süver 7 Ağustos’ta yapılan bir kimlik kontrolü sırasında “firari” olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı ve hala Şirinyer Askeri Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor. Daha önce 2001 yılında da aynı cezaevinde 7 ay kalan İnan, burada işkence görmüştü. Vicdani retçi oldukları gerekçesiyle tutuklanan diğer vicdani retçi arkadaşlarımız da çeşitli cezaevlerinde işkence görmüşlerdir. Bu nedenle İnan’ın sağlığından endişeliyiz!

Hepinizi savaşmayı reddettiği, insan öldürmeyi öğrenmek istemediği için tutuklanan vicdani retçi İnan Süver’in serbest bırakılması, işkence görmeyeceğinin garantisinin verilmesi ve vicdani ret hakkının tanınması için 31 Ağustos Salı günü, saat 18.30'da, Ankara-Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde düzenleyeceğimiz basın açıklamasına çağırıyoruz." denildi.

2001 yılında İzmir’de askerliğini yaparken militarist zihniyetle doğrudan tanışan İnan, askerlik yapmak istemediği için birliğinden kaçmış, 7 ay Şirinyer Askeri Cezaevi’nde işkence gördükten sonra birliğine dönmesi için serbest bırakılmıştı. Ancak İnan hiçbir gerekçeyle ve kimseye karşı eline silah almak istemediğini söyleyerek vicdanı reddini açıkladı. Savaşa alet edilmek istenen tüm gençlere de “Savaşmıyoruz!” demeleri çağrısında bulundu.

Taraf olduğu uluslararası anlaşmaların gereğini yerine getirmeyip vicdanı ret hakkını tanımayan Türkiye, daha önce 2006 yılında vicdanı retçi Osman Murat Ülke davasında mahkum oldu. Buna rağmen hala Avrupa Konseyi’nin 46 üye ülkesi içinde Azerbeycan ve Belarus’la birlikte vicdanı ret hakkını tanımayan 3 ülkeden biri.
 
“Hepinizi savaşmayı reddettiği, insan öldürmeyi öğrenmek istemediği için tutuklanan vicdanı retçi İnan Süver’in serbest bırakılması, işkence görmeyeceğinin garantisinin verilmesi ve vicdanı ret hakkının tanınması için düzenleyeceğimiz başın açıklamasına çağırıyoruz.
 
Öldürmeyi reddetmek suç değildir!
Savaşların insan kaynaklarını kurutun!
 
Yer: Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önü
Tarih: 31.08.2010 Salı
Saat: 18.30
 
Vicdanı Retçi İnan Süver’le Dayanışma İnisiyatifi”
 
Öte yandan bugün (27.08.2010) Vicdani Retçi İnan Süver için İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi’nde de bir basın açıklaması düzenlendi.
 

Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam